Aproape toate scolile gimnaziale de la sate sunt conectate la Internet, dar degeaba - cine il foloseste

Joi, 25 Februarie 2016, ora 16:13
3186 citiri
Aproape toate scolile gimnaziale de la sate sunt conectate la Internet, dar degeaba - cine il foloseste
Foto: Arhiva Ziare.com

Un studiu national derulat de GfK in scoli gimnaziale din mediul rural arata ca 95% dintre acestea sunt conectate la Internet, dar conexiunea este folosita in mare masura in scopuri administrative.

"90% dintre scolile din mediul rural au un laborator IT, insa doar jumatate dintre laboratoare sunt conectate la Internet. Desi in toate scolile din mediul rural exista computere, in doar 75% din scoli echipamentele sunt functionale", releva studiul.

Cercetarea mai arata ca 63% din profesori au o atitudine deschisa in ceea ce priveste utilizarea noilor tehnologii la clasa, desi experienta lor didactica cu materiale educative digitale este foarte redusa, in principal din cauza lipsei acestora (softuri educationale sau manuale digitale).

In concluzie, desi exista o infrastructura functionala si o deschidere a profesorilor si elevilor in ceea ce priveste educatia digitala, in prezent nu exista materiale educative digitale disponibile care sa poata fi utilizate in procesul de predare, releva studiul.

"Am pornit de la acest studiu si am ajuns la un proiect. Cu dezbateri nenumarate si, pana la urma, izvorat din nevoie, am ajuns la ceea ce se cheama educatie digitala in zonele rurale. Este important sa intelegem ca digitalizarea in educatie nu este un moft si Ministerul Educatiei a inteles asta. In Fundatia Orange, la nivel international, educatia digitala este o prioritate", a declarat Dana Deac, presedintele fundatiei, care a comandat studiul.

Romanii din mediul rural, conectati la Internet, dar nu la apa curenta si canalizare

Ea a mentionat ca acest model poate fi extins, daca rezultatele vor fi cele asteptate.

"Competenta digitala este una dintre cele opt competente cheie pe care trebuie sa le aiba orice persoana care traieste intr-o societate moderna, intr-o societate a cunoasterii si care ii permite sa utilizeze tehnologia atat pentru cunoastere, cat si pentru comunicare si rezolvare de probleme", a spus si Tania Irimia, director in cadrul Directiei Generale de Invatamant Preuniversitar.

Schimbarile tehnologice foarte rapide din acest domeniu determina o necesitate a unei investitii permanente, a spus ea.

Potrivit acesteia, Ministerul Educatiei saluta si sustine toate initiativele care vin de la partenerii educationali ai sistemului si care inteleg ca investitia in educatie reprezinta o prioritate in intreaga societate.

"Sunt convinsa ca proiectul va conduce la rezultatele pe care ni le-am propus si pe care le asteptam", a completat Tania Irimia.

Eveniment Quarterly Report

A fost lansată licitația pentru modernizarea Aeroportului ”Henri Coandă” București. Valoarea totală a proiectului depășește 100 de milioane de lei
A fost lansată licitația pentru modernizarea Aeroportului ”Henri Coandă” București. Valoarea totală a proiectului depășește 100 de milioane de lei
Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) a lansat licitaţia pentru proiectare, asistenţă tehnică şi execuţie lucrări pentru modernizarea terminalelor şi corpurilor de clădire...
Impozit special pe bunurile de lux și accize noi pentru produse din tutun în proiectul privind noile măsuri fiscale
Impozit special pe bunurile de lux și accize noi pentru produse din tutun în proiectul privind noile măsuri fiscale
Proiectul privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, publicat integral, marţi, pe site-ul Guvernului, prevede, între altele,...
#Internet mediul rural, #Internet scoli mediu rural, #Internet scoli rural, #Internet scoli , #acces internet