Romania este statul din Uniunea Europeana cu cea mai scazuta rata de patrundere a sistemelor de comunicare de banda larga si se situeaza printre tarile unde accesul la Internet este limitat, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
Datele acestei institutii arata ca doar 37% dintre romani folosesc Internetul cu regularitate, iar 54% nu au ajuns nicioadata la un calculator si doar 6% dintre utilizatori cumpara produse direct de pe site-uri.
Tara noastra se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste rata de patrundere a tehnologiilor de mare viteza sau in banda larga. Acest indice pentru serviciile de telefonie fixa sau mobila se situeaza in jurul valorii de 15%, in conditiile in care media ratei europene este de 27,7%.
Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene, cetatenii, intreprinderile si inovatorii din Europa genereaza in domeniul digital o cerere suficient de mare pentru a ajuta Europa sa ajunga la o crestere economica sustenabila, insa acest potential nu se poate materializa daca nu exista intr-o masura suficienta Internet de mare viteza, continut digital, activitati de cercetare si competente adecvate.
Intensificarea consumului de date si trecerea la tehnologiile mobile (cum ar fi telefoanele inteligente) si la serviciile mobile (internet 3G, streaming de muzica si webmail) sunt cele mai importante tendinte in sectorul tehnologiilor informatiei si comunicatiilor (TIC), care asigura in prezent 8 milioane de locuri de munca si reprezinta 6% din PIB-ul UE.
"Europenii sunt foarte deschisi catre tehnologiile digitale si dornici sa aiba la dispozitie cat mai multe optiuni, insa guvernele si companiile din domeniu nu reusesc sa tina pasul cu ei. Economia europeana este afectata de atasamentul fata de modelele economice si modul de gandire politica din secolul XX, iar acest lucru este cat se poate de regretabil. Investind mai putin decat este necesar ne facem noua insine un mare deserviciu. Daca nu vom lua masuri, Europa va ramane in urma concurentei la nivel international", a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes.