Dispare treptat libertatea de acces la Internet in lume? O tara puternica din UE, in picaj

Miercuri, 28 Octombrie 2015, ora 08:33
4001 citiri
Dispare treptat libertatea de acces la Internet in lume? O tara puternica din UE, in picaj
Foto: Arhiva Ziare.com

Libertatea de acces la Internet a scazut pentru a cincea oara consecutiv in lume, potrivit ONG-ului Freedom House, care subliniaza intr-un raport publicat miercuri "regresele notabile" inregistrate in Libia, Ucraina si Franta.

Aproape sase persoane din zece (58%) din lume traiesc intr-o tara unde internauti si bloggeri au fost arestati pentru postarea in mediul online a unor continuturi referitoare la subiecte politice, sociale sau religioase, potrivit raportului anual din 2015 al Freedom House, relateaza AFP.

Libertatea de expresie pe Internet a scazut in 32 dintre cele 65 de tari studiate de ONG din iunie 2014.

"Regrese notabile au fost inregistrate in Libia, Franta si, pentru a doua oara consecutiv, in Ucraina, pe fondul conflictului teritorial si al razboiului de propaganda cu Rusia", subliniaza ONG-ul intr-un comunicat.

"Pozitia Frantei a scazut in principal din cauza politicilor problematice adoptate dupa atacurile teroriste de la Charlie Hebdo" in ianuarie, explica Freedom House.

ONG-ul mentioneaza direct legea controversata privind informatiile adoptata de Franta in iunie, dand ca exemplu instalarea autorizata in retele a unor instrumente de analiza automata a datelor, calificate drept "cutii negre" de catre cei care au criticat initiativa.

Freedom House mentioneaza Franta si pentru "restrictiile impuse pentru continuturile care pot fi percepute ca facand 'apologia terorismului' si actiunile incepute impotriva unor internauti".

In ciuda regresului sau, Franta se afla pe locul 9 din cele 18 tari clasificate "libere", cu 24 de puncte fata de 20 in 2014, intr-o ierarhie in care zero desemneaza cel mai mare grad de libertate.

Libia, clasata printre cele 28 de tari "partial libere", a inregistrat o scadere a scorului sau din iunie 2014, in principal din cauza "violentei ingrijoratoare care ii vizeaza pe bloggeri".

Odata cu Primavara araba din 2011 si marele rol jucat la momentul respectiv de retelele sociale, majoritatea guvernelor din Maghreb si Orientul Mijlociu si-au intarit controlul asupra Internetului, potrivit Freedom House.

Exista o noua tendinta globala dezvaluita de Freedom House in 2015: "guvernele fac tot mai multa presiune asupra particularilor si a sectorului privat", prin intermediul unor grupuri ca Alphabet (ex-Google), Facebook sau Twitter, sa retraga ei continuturile direct pentru ca acestea sa nu fie cenzurate.

China are cel mai scazut scor de pe lista (88), ajungand la coada clasamentului celor 19 tari "care nu sunt libere", in spatele Siriei si Iranului, aflate la egalitate cu 87 de puncte.

Cea mai buna pozitie o are Islanda, cu 6 puncte, urmata de Estonia, Canada, Germania, Australia, SUA, Japonia si Italia.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#acces liber Internet Europa Franta , #acces internet