Pericolele Internetului gratuit oferit de retelele Wi-Fi - Cum te protejezi in acest paradis al hackerilor (Video)

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 07:13
9527 citiri
Pericolele Internetului gratuit oferit de retelele Wi-Fi - Cum te protejezi in acest paradis al hackerilor (Video)

Foarte multi romani prefera sa se conecteze la retelele Wi-Fi oferite de cafenele, magazine sau cluburi, atunci cand ies in oras, sau chiar la cea a vecinului, cand sunt acasa. Desi unele dintre aceste puncte de acces ofera Internet gratuit, avand in vedere ca nu sunt protejate de parola, ele devin foarte vulnerabile la atacurile hackerilor.

Cea mai buna metoda de a furniza acoperire la Internet pentru suprafete mari, fara a avea zeci de cabluri intinse peste tot si fara a opera schimbari structurale in cladire, o reprezinta comunicatiile radio.

Vor exista insa mereu provocari legate de securitate, intrucat informatia circula liber sub forma undelor radio si este accesibila oricui in raza acoperita, desi adesea datele sunt criptate.

 • Cum recunoastem o retea securizata
 • Liviu Arsene, security researcher la Bitdefender, arata ca un prim indiciu evident pentru a recunoaste o retea securizata este faptul ca utilizatorului i se cere sa introduca o parola.

  "Asta inseamna ca reteaua nu are un caracter public si ca doar un numar limitat de utilizatori (cei care cunosc parola sau au certificatele de acces) se pot conecta la ea", a precizat specialistul, pentru Ziare.com.

 • Ce nu trebuie sa faca un utilizator cand este conectat la o retea Wi-Fi publica (care nu cere date de autentificare)?
 • Este recomandat ca atunci cand un utilizator se conecteaza la o retea publica sa nu efectueze tranzactii bancare sau sa acceseze adresa de email sau conturile retelelor de socializare.

  "Chiar si atunci cand foloseste mailul este recomandat sa evite transferul de documente confidentiale sau personale", mai sustine specialistul.

 • Care sunt cele mai mari amenintari atunci cand un utilizator foloseste o retea Wi-Fi nesecurizata
 • De regula, retelele Wi-Fi publice nu necesita credentiale de autentificare. Acest lucru inseamna ca un posibil atacator ar putea accesa si configura router-ul in asa fel incat traficul sa fie in permanenta monitorizat sau redirectat catre site-uri potential periculoase. Totodata, credentialele utilizatorilor precum si alte date personale pot fi interceptate de un atacator ce detine controlul asupra retelei.

  Cele mai "vanate" sunt parolele - fie ca sunt de la conturile de email, retele de socializare, sau orice alte servicii - dar uneori escrocii cibernetici sunt interesati doar sa infecteze calculatorul cu scopul de a-l putea accesa oricand, indiferent de locatie sau reteaua din care face parte, arata specialistul Bitdefender.

  "Astfel, un calculator compromis poate fi accessat de la distanta pentru o perioada nedeterminata de timp. De asemenea, utilizatorii pot fi redirectionati catre site-uri nelegitime (phishing/fraud) ce pot pacali utilizatorii fie sa efectueze tranzactii bancare, fie sa-si introduca datele personale in diverse formulare", a avertizat Liviu Arsene.

  Ce trebuie sa faci atunci cand te conectezi la o retea publica Wi-Fi

  Insa nici retelele Wi-Fi care sunt protejate doar cu parola nu scapa de "ochii" vigilenti ai hackerilor, deoarece un atacator cu suficiente cunostiinte poate prelua controlul asupra retelei.

  • Cum isi pot proteja utilizatorii reteaua proprie de Wi-Fi de atacuri

  Pentru cei care au retea Wi-Fi la domiciliu, specialistul BitDefender arata ca trebuie realizati urmatorii pasi pentru a preveni potentialele atacuri (vezi si video):

  - Daca router-ul suporta, folositi standardul de criptare WPA2 atunci cand configurati o parola de access la retea (mai multe detalii puteti gasi aici;

  - Schimbati credentialele (numele de utilizator si parola) prestabilit de acces la panoul de control al router-ului (de regula sunt username: admin, password: root) ;

  - Ascundeti numele retelei Wi-Fi (SSID) pentru a nu permite altor dispozitive sa se conecteze fara a sti in prealabil numele retelei;

  - Adaugati filtre de MAC (Media Access Control), astfel incat doar dispozitivele personale sa poata accessa reteaua Wi-Fi;

  - Pentru router-ele care accepta, se poate folosi si un serviciu de tip VPN (Virtual Private Network) ce asigura criptarea traficului. Astfel, chiar daca un potential atacator reuseste sa penetreze reteaua, va avea dificutati in a decripta comunicatiile din reteaua compromisa.

  Utilizatorii nu isi iau masuri de precautie cand foloses Wi-Fi nesecurizat

  Pericolele ascunse de retele Wi-Fi nu sunt cunoscute de utilizatori.

  Potrivit studiului Kaspersky Consumer Security Risks, efectuat de B2B International in parteneriat cu Kaspersky Lab, in vara anului 2013, 34% dintre cei intervievati au declarat ca nu au adoptat nicio masura de protectie in timpul folosirii unui hotspot, pe cand 17% au mentionat ca au efectuat tranzactii bancare sau cumparaturi online folosind diferite retelele Wi-Fi disponibile.

  Doar 15% dintre utilizatori au declarat ca au verificat standardul de criptare al punctului de acces la Internet.

  Citeste si:
  Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
  Ordonanța privind plafonarea și compensarea facturilor la energie se amână. Neînțelegerile din coaliție
  Noua ordonanță pentru plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți, 25 ianuarie, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. ”O...
  Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
  Recorder: Cum se dictează angajarea unor membri PSD la Primăria "independentă" Târgu Mureș: "Nu e opțional!" VIDEO
  Jurnaliștii platformei media Recorder au realizat o investigație la Primăria Târgu Mureș, scoțând la iveală intervenții grosolane făcute de oameni din aparatul administrativ pentru...