Rusia, pe urmele Chinei: Putin se razbuna pe americani cenzurand Internetul

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 11:14
6553 citiri
Rusia, pe urmele Chinei: Putin se razbuna pe americani cenzurand Internetul
Foto: Arhiva

Deciziile recente luate de presedintele rus Vladimir Putin incep sa indeplineasca "profetia" facuta anul trecut de seful Google, Eric Schmidt, in ceea ce priveste cenzura pe Internet.

Oficialul gigantului IT a precizat, in 2013, ca Moscova vrea sa limiteze accesul populatiei la continutul paginilor web, comparand situatia cu cea din China, unde acestea sunt filtrate "la sange", aminteste Bloomberg.

In conditiile in care tensiunile dintre Rusia si Occident se afla la cel mai inalt nivel de la Razboiul Rece, Vladimir Putin a facut, saptamana trecuta, o declaratie controversata.

El a mentionat ca Guvernul sau trebuie sa controleze mai bine informatiile transmise in mediul online si a numit Internetul "o creatie a spionilor americani".

Putin: Internetul a fost un proiect al CIA si inca se dezvolta in acest fel

O lege controversata

Comentariile sale vin la scurt timp dupa ce Camera inferioara a Parlamentului a aprobat un proiect de lege care cere companiilor de IT, printre care si Google, sa isi mute serverele responsabile pentru traficul din Rusia in interiorul tarii. O prevedere similara se regaseste si in China.

Mai mult, datele utilizatorilor vor fi stocate timp de sase luni.

Actul normativ, care mai are nevoie de votul favorabil al Camerei superioare a Parlamentului si de semnatura presedintelui Putin pentru a fi adoptata, clasifica blogurile cu peste 3.000 de cititori ca fiind grupari media, astfel ca vor intra si ele sub incidenta noilor reglementari.

"Legea reprezinta un prim pas catre segmentarea si nationalizarea Internetului, care va ajunge sub controlul Kemlinului", a opinat analistul Matthew Schaaf, de la firma de cercetare Freedom House. "Ar putea avea un efect infiorator asupra libertatii de exprimare in mediul online din Rusia, iar utilizatorii se vor gandi ca postarile pe Facebook si cautarile facute pe Google s-ar putea intoarce impotriva lor", a adaugat specialistul.

Mai mult, proiectul de lege va permite Rusiei sa blocheze un site, daca contine "mesaje extremiste" sau daca ameninta ordinea publica, fara a mai fi nevoie de un ordin judecatoresc in acest sens.

Alexei Mukhin, seful Centrului pentru Informatii Politice, a mentionat ca Putin vede SUA ca o amenintare, iar atacul asupra Internetului reprezinta o "razbunare personala" si o incercare de a lovi SUA cat mai tare.

De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
De ce legea păcănelelor nu poate avea un impact real: ”E nevoie de o mai bună reglementare a jucătorilor”
În 2022, piața de jocuri de noroc din țara noastră era considerată ca având cea mai mare rată de creștere din Europa de Est, mai ales în contextul în care, în România, numărul sălilor...
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
#Rusia cenzura Internet, #Putin cenzura Internet, #lege Rusia Internet , #acces internet
Comentarii
Poza coolsnow
coolsnow
rank 5
doar cei care au constiinta incarcata recurg la astfel de masuri
Poza T. basilic
T. basilic
rank 5