Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet

Joi, 12 Martie 2015, ora 07:58
2296 citiri
Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet

La 12 martie, este marcata Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet, prin care se urmareste mobilizarea pentru a asigura un internet liber si accesibil tuturor.

Aceasta zi a fost lansata in anul 2008 de organizatia Reporteri Fara Frontiere (RFF), ce are ca obiectiv apararea drepturilor si libertatii presei. Reporteri Fara Frontiere a fost fondata in 1985 de catre patru jurnalisti, Robert Menard, Remy Loury, Jacques Molenat si Emilien Jubineau. Are statut de consultant in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si al UNESCO.

Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet este marcata prin atribuirea unui premiu (Premiul Netizen).

In 2010, Google a incheiat un parteneriat cu Reporteri Fara Frontiere pentru a acorda anual un premiu (2.500 de euro) unui utilizator de internet sau blogger care a adus o contributie notabila la apararea libertatii de exprimare online.

In 2010, a fost acordat sitului iranian www.we-change.org, care lupta pentru drepturile femeilor; in 2011, blogului tunisian Nawaat.org Blog; in 2012, Centrului Media al Comitetelor de Coordonare Locala (Siria). In 2013, castigatorul a fost ales pentru prima data de catre internauti si a fost bloggerul vietnamez Huynh Ngoc Chenh, potrivit site-ului Reporteri Fara Frontiere.

Cu prilejul acestei zile, Reporteri Fara Frontiere publica un raport privind libertatea de informare in spatiul virtual si o lista denumita "Inamicii Internetului", ce cuprinde acele tari care practica cenzura pe Internet si hartuiesc utilizatorii de internet.

Prima lista a fost publicata in 2006 si includea 13 tari. In 2013, cu prilejul marcarii acestei zile, RFF a publicat doua liste a "dusmanilor Internetului". Una cuprinde cinci tari Siria, China, Iran, Vietnam si Bahrain, iar cealalta lista cuprinde cinci companii din sectorul privat, numite "mercenarii erei digitale" Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys si Blue Coat.

Rusia vrea sa controleze Internetul. Cele patru modele din care se poate inspira

Gmail, blocat in China: Autoritatile vor un Internet rupt de restul lumii

Rusia, pe urmele Chinei: Putin se razbuna pe americani cenzurand Internetul

Noi proteste la Istanbul fata de cenzura Internetului - un autobuz cu copii, tinta gazelor lacrimogene

Represiunea utilizatorilor de Internet, inclusiv a bloggerilor din intreaga lume, este in crestere, precum si numarul site-urilor inchise.

De asemenea, multi utilizatori ai Internetului sunt in spatele gratiilor pentru exercitarea dreptului lor la libertatea de exprimare. In acest sens, potrivit RFF, anul 2011 "va ramane un an al violentei fara precedent" impotriva cetatenilor activi pe Internet, dintre care cinci au fost ucisi si peste 200 au fost arestati.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...