Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet

Joi, 12 Martie 2015, ora 07:58
2534 citiri
Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet

La 12 martie, este marcata Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet, prin care se urmareste mobilizarea pentru a asigura un internet liber si accesibil tuturor.

Aceasta zi a fost lansata in anul 2008 de organizatia Reporteri Fara Frontiere (RFF), ce are ca obiectiv apararea drepturilor si libertatii presei. Reporteri Fara Frontiere a fost fondata in 1985 de catre patru jurnalisti, Robert Menard, Remy Loury, Jacques Molenat si Emilien Jubineau. Are statut de consultant in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si al UNESCO.

Ziua mondiala impotriva cenzurii pe Internet este marcata prin atribuirea unui premiu (Premiul Netizen).

In 2010, Google a incheiat un parteneriat cu Reporteri Fara Frontiere pentru a acorda anual un premiu (2.500 de euro) unui utilizator de internet sau blogger care a adus o contributie notabila la apararea libertatii de exprimare online.

In 2010, a fost acordat sitului iranian www.we-change.org, care lupta pentru drepturile femeilor; in 2011, blogului tunisian Nawaat.org Blog; in 2012, Centrului Media al Comitetelor de Coordonare Locala (Siria). In 2013, castigatorul a fost ales pentru prima data de catre internauti si a fost bloggerul vietnamez Huynh Ngoc Chenh, potrivit site-ului Reporteri Fara Frontiere.

Cu prilejul acestei zile, Reporteri Fara Frontiere publica un raport privind libertatea de informare in spatiul virtual si o lista denumita "Inamicii Internetului", ce cuprinde acele tari care practica cenzura pe Internet si hartuiesc utilizatorii de internet.

Prima lista a fost publicata in 2006 si includea 13 tari. In 2013, cu prilejul marcarii acestei zile, RFF a publicat doua liste a "dusmanilor Internetului". Una cuprinde cinci tari Siria, China, Iran, Vietnam si Bahrain, iar cealalta lista cuprinde cinci companii din sectorul privat, numite "mercenarii erei digitale" Gamma, Trovicor, Hacking Team, Amesys si Blue Coat.

Represiunea utilizatorilor de Internet, inclusiv a bloggerilor din intreaga lume, este in crestere, precum si numarul site-urilor inchise.

De asemenea, multi utilizatori ai Internetului sunt in spatele gratiilor pentru exercitarea dreptului lor la libertatea de exprimare. In acest sens, potrivit RFF, anul 2011 "va ramane un an al violentei fara precedent" impotriva cetatenilor activi pe Internet, dintre care cinci au fost ucisi si peste 200 au fost arestati.

Cum a ajuns energia eoliană cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie. „Nu e rău deloc”
Cum a ajuns energia eoliană cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie. „Nu e rău deloc”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că la această oră, din nou, energia eoliană este cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie, cu aproape 27% şi 2000MW....
Bitcoin a crescut spectaculos după ce s-a zvonit că Donald Trump ar putea semna un ordin executiv
Bitcoin a crescut spectaculos după ce s-a zvonit că Donald Trump ar putea semna un ordin executiv
Bitcoin a revenit vineri, 17 ianuarie, la creştere, pe fondul unor informaţii conform cărora preşedintele-ales Donald Trump ar putea semna un ordin executiv care să facă din criptomonede o...
#cenzura Internet, #dusmani Internet, #premiu libertate Internet , #acces internet
  1. Cum a ajuns energia eoliană cea mai importantă resursă din mixul energetic de producţie. „Nu e rău deloc”
  2. Bitcoin a crescut spectaculos după ce s-a zvonit că Donald Trump ar putea semna un ordin executiv
  3. PermissionsAI, funcția inteligentă care promite să reducă frustrarea utilizatorilor de Google Chrome
  4. Samsung Galaxy S25 aduce Gemini: va schimba AI-ul jocul pentru utilizatori?
  5. Apple face un pas înapoi. Rezumatele AI ale notificărilor, eliminate pentru aplicațiile de știri
  6. La ce ne putem aștepta de la noul buget. Problemele care cântăresc greu înainte să se împartă banii: proteste, critici și datorii
  7. Lovitură pentru mașinile electrice. Vânzările au căzut, ce se întâmplă: S-a găsit cauza
  8. HONOR Magic7 Pro vine oficial în România. Tot ce trebuie să știi despre flagship-ul cu tehnologie AI avansată
  9. Soarta TikTok în SUA, lăsată pe mâinile lui Donald Trump: Administrația Biden pasează decizia interdicției
  10. Duolingo explodează: cum un chatbot AI schimbă regulile învățării limbilor străine