Centrala nucleara din Germania, infectata cu virusi informatici

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 16:19
3407 citiri
Centrala nucleara din Germania, infectata cu virusi informatici
Foto: Ziare.com

Centrala nucleara de la Gundremmingen, sudul Germaniei, a fost infectata cu virusi informatici, insa acestia nu par sa fi pus in pericol functionarea uzinei.

Centrala de la Gundremmingen, situata la 120 km nord-vest de Munchen, este operata de compania germana RWE.

Germania plateste scump renuntarea la energia nucleara

Virusii W32.Ramnit si Conficker au fost descoperiti in unitatea B de la Gundremmingen, intr-un sistem informatic actualizat in 2008 cu un soft de vizualizare de date, potrivit Reuters.

RWE a informat Biroul federal pentru securitate informatica (BSI), care lucreaza impreuna cu specialisti in IT pentru a analiza acest incident.

Potrivit lui Mikko Hypponen, cercetator principal la compania F-Secure din Finlanda, specializata in securitatea calculatoarelor, infectarea unor infrastructuri critice este un fenomen surprinzator de comun, nefiind insa in general periculos daca uzina nu a fost vizata in mod special.

Virusii cei mai comuni se raspandesc fara ca acest lucru sa fie constientizat, sustine expertul.

Spre exemplu, Hypponen spune ca un fabricant european de aeronave i-a declarat recent ca saptamanal curata sistemele avioanelor sale de malware-uri proiectate pentru telefoane cu sistemul de operare Android. Malware-urile s-au raspandit la avioane din simplul motiv ca angajatii fabricii si-au incarcat telefoanele mobile cu portul USB in cabina.

Intrucat avionul functioneaza cu un sistem de operare diferit, nimic nu l-ar afecta, insa virusul ar fi transferat spre alte dispozitive conectate la incarcator.

In 2013, un virus informatic a atacat un sistem de control al turbinelor la o centrala electrica din SUA, dupa ce un tehnician a introdus un drive USB infectat in retea, scotand centrala din functiune timp de trei saptamani.

Dupa catastrofa nucleara de la Fukushima, din urma cu 5 ani, guvernul german a decis sa accelereze inchiderea centralelor nucleare din tara, pe fondul ingrijorarilor legate de securitatea acestora, mentioneaza Reuters.

Parlamentul german bate in cuie inchiderea centralelor nucleare pana in 2022

Citește și:
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Deși Regulamentul Camerei Deputaților le cere aleșilor să-și depună CV-ul odată ce au fost aleși, 20 dintre aceștia încă îl țin ascuns. De cealaltă parte, la Senat, unde regula ține...
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
"Centrala nucleara din Germania, infectata cu virusi informatici"