Aplicatia unor elevi din Bucuresti ar putea revolutiona modul de predare in scoli - Interviu

Miercuri, 05 August 2015, ora 07:15
7238 citiri
Aplicatia unor elevi din Bucuresti ar putea revolutiona modul de predare in scoli - Interviu
Foto: Google Play/SmartRead

O echipa de elevi de la Colegiul National I.L. Caragiale din Bucuresti a realizat o aplicatie ce ar putea revolutiona modul in care se preda in scolile din Romania. Ea vine atat in ajutorul profesorilor, ca tehnica de predare, cat si elevilor, pe care ii ajuta sa invete mai usor.

Mai mult, Vlad Dinu, Alin Ali Hassan, Dumitru Calin si Elena Laura Codin, coordonati de profesoara Mihaela Gavanescu, au castigat cu acest proiect un premiu la nivel european.

Ei s-au intors acasa de la Berlin cu premiul "Alumni Leadership Award", obtinut in cadrul concursului "Compania anului 2015", unde au intrat in cursa alaturi de alte 36 de grupuri de elevi din tarile de pe Batranul Continent.

Ziare.com a stat de vorba cu Vlad Dinu, reprezentantul proiectului numit SmartRead, o aplicatie ce ii ajuta pe elevi sa se evalueze si sa retina mai multe informatii din continutul unui manual sau al unei carti, prin intermediul unor teste.

Ea poate fi folosita pentru orice disciplina si le este utila si profesorilor, care pot obtine informatii detaliate despre modul in care elevii citesc si invata, permitandu-le sa creeze planuri personalizate de studiu.

De cati bani ai nevoie pentru a realiza o aplicatie. Obstacolele intalnite de IT-istii romani - Interviu

Aplicatia este gratuita si poate fi descarcata din magazinul Google Play.

De unde a venit ideea aplicatiei SmartRead?

SmartRead e un proiect destul de nou, dar la scopul sau - acela de a crea o aplicatie care ajuta atat elevii, cat si profesorii - ne gandisem mai bine de un an. Noi credem ca am evoluat mult in ultimul timp, tehnologia a devenit o realitate care nu poate fi negata, dar sistemul de educatie nu a reusit sa tina pasul, din pacate. Iar noi exact asta vrem sa "reparam": vrem sa aducem educatia in secolul 21.

Cine v-a sprijinit in demararea proiectului, atat financiar, cat si cu furnizarea expertizei?

Am beneficiat de ajutor financiar de la mai multe companii si ONG-uri, cele mai importante fiind YouthBank si Junior Achievement Romania. In ceea ce priveste expertiza, de mare ajutor au fost atat JA Romania, cat si Fundatia StarStorage.

Care este ideea aplicatiei? Cum functioneaza ea?

Ideea de baza e simpla. Elevii pot accesa un document primit de la profesori sau incarcat de ei pe aplicatie. Pe acest document, la anumite pagini, elevul trebuie raspunda la cateva seturi de intrebari. Daca raspund corect, pot citi mai departe documentul.

Daca raspund gresit, sunt intorsi la ultimul checkpoint de care au trecut. Astfel, elevii retin si inteleg mult mai usor continutul materialelor scolare si au in medie performante cu 30% mai bune.

Profesorii, pe de alta parte, pot vedea statistici detaliate referitoare la performantele elevilor, cum ar fi cei mai buni elevi, intrebarile la care s-a gresit cel mai mult, dar si multe altele. In plus, ei isi pot crea propriile documente cu intrebari direct prin intermediul aplicatiei.

Ce a insemnat pentru voi concursul din Germania?

In cadrul concursului Compania Anului desfasurat la Berlin am invatat enorm. De la cum sa vorbim cu oamenii, la cum sa ne promovam produsul si cum sa facem o prezentare reusita. Aceasta competitie ne-a ajutat sa ne dezvoltam atat pe plan personal, cat si profesional. In plus, faptul ca am intrat in contact cu o groaza de oameni care gandesc ca noi a fost un lucru important pentru noi.

Ce planuri de viitor aveti pentru aceasta aplicatie?

Este dificil sa infiintam o companie reala, avand in vedere faptul ca avem sub 18 ani, dar suntem convinsi ca putem sa reusim sa trecem prin aceasta etapa destul de repede. In ceea ce priveste aplicatia, vrem sa o dezvoltam si implementam in scolile si liceele din Bucuresti, apoi din tara.

Una din marile probleme de care ne vom lovi va fi faptul ca pentru a implementa un soft in masa trebuie sa trecem prin minister, deoarece scolile in Romania nu au putere de cumparare, iar ministerul este un organism complex, greoi. Totusi, suntem convinsi ca impreuna cu oamenii potriviti putem avea succes in "calatoria" noastra.

Aplicatie gratuita pentru mobil, care combate depresia - Inventatorii, liceeni din Bucuresti

Ce veti face in continuare? Veti continua studiile in tara sau in afara? De ce?

Vrem sa urmam meserii in domeniul business si IT, in principiu in afara, deoarece consideram ca ni se ofera mai multe posibilitati studiind peste granite.

Cum vedeti voi pregatirea din scolile romanesti in domeniul IT?

Informatiile ce ni se ofera la scoala in domeniul IT, din pacate, sunt putin aprofundate. Consider asta un handicap al sistemului de invatamant din Romania, avand in vedere faptul ca tehnologia avanseaza. La clasele de matematica-informatica, spre exemplu, se face o singura ora de informatica pe saptamana, lucru care este absolut inacceptabil, la fel de bine ar fi putut fi numite clase de matematica-religie.

Sunt lucruri care trebuie neaparat sa se schimbe in sistemul romanesc de educatie. Si asta trebuie sa se intample urgent.

Aplicatia cumparata de Google care poate scoate soferii din Bucuresti din infernul zilnic

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#aplicatie invatat romania, #aplicatie predat romania, #aplicatie telefon educatie romania, #aplicatie educatie, #elevi romani aplicatie educatie , #aplicatii