Romanii talentati, "mita" pentru atragerea investitorilor straini - Interviu

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 07:14
3455 citiri
Romanii talentati, "mita" pentru atragerea investitorilor straini - Interviu
Foto: Twitter

In domeniul IT, Romania va prinde din urma Olanda in urmatorii doi ani, timp in care piata din tara noastra va asimila tendintele si se va adapta rapid la cerintele consumatorilor, sustine Tudor Cobalas, unul dintre fondatorii companiei XL Team.

De asemenea, el considera ca antreprenoriatul ar fi una dintre solutiile care ar rezolva problema sondajului in randul tinerilor.

Tudor Cobalas a pus pe picioare XL Team, o firma de dezvoltare software si solutii web, cunoscuta pentru aplicatia Gropometru, alaturi de doi olandezi, pe care i-a convins sa investeasca in tara noastra prezentandu-i resursele umane extraordinare, asa cum a marturisit intr-un interviu acordat Ziare.com.

Gropile, cosmarul soferilor, pot fi evitate printr-o aplicatie inventata de romani - Interviu

In plus, el ne-a mai vorbit si despre situatia pietei IT din Romania, viitorul aplicatiilor mobile si mediul de afaceri din tara noastra, comparativ cu cel din Olanda.

Care sunt principalele asemanari intre piata IT din Romania si cea din Olanda?

Ambele piete sunt foarte dinamice, cu un interes crescut pentru gasirea resurselor capabile sa dezvolte proiectele cerute. In ambele tari suntem cautati pentru dezvoltarea de aplicatii mobile, un trend la nivel global care impinge companiile sa fie prezente in mainile clientilor / utilizatorilor lor.

Dar deosebiri?

Deosebirile intre Olanda si Romania constau in cea mai mare parte in adaptabilitatea conceptelor noi. Spre exemplul, aplicatiile de mobile banking sunt prezente pe piata olandeza de mai mult de 3 ani, pe cand in Romania aceste aplicatii au aparut de cel mult un an si jumatate. Am observat o diferenta de 1-2 ani pana cand trendurile de pe pietele vestice isi fac aparitia in Romania.

Mai mult, focusul companiilor olandeze si nu numai, este de a-si imbunatati operatiunile zilnice, fie financiare, logistice etc, prin solutii IT. Pe termen lung, aceste deosebiri vor deveni din ce in ce mai mici, urmand ca piata romaneasca sa asimileze cu o viteza mai mare si sa se adapteze la cerintele consumatorilor.

Cat castiga un IT-ist in Romania? Dar in Olanda?

Diferentele la nivel salarial sunt vizibile si stiute, dar nu trebuie omise costurile de trai din Europa de Vest si nivelul taxelor care sunt semnificativ mai mari decat in Romania. De aici si diferentele salariale.

IT-ul este unul dintre cel mai bine platite domenii din tara noastra. Mai sunt tinerii interesati de joburi in acest sector?

Numarul absolventilor facultatilor cu specific tehnic a ramas constant in ultimii ani. Tinerii din Romania realizeaza faptul ca industria IT le poate oferi un trai decent, comparat cu alte domenii. De aici si interesul lor in a absolvi o facultate cu specific tehnic.

Ne-am dori sa vedem mai mult accent din partea autoritatilor si companiilor mari care sa continue investitiile in domeniul IT la nivel educational. In paralel, ne-am dori un accent si pe promovarea si dezvoltarea antreprenoriatul in domeniul IT.

Cum ati descrie in cateva cuvinte piata de IT din Romania?

Piata IT din Romania este in continua crestere si se adapteaza rapid la trendurile internationale in materie de concepte, dezvoltare si implementare.

Cum ati ajuns sa fondati XL Team alaturi de doi olandezi? Cum i-ati convins sa isi aduca afacerea in Romania?

Datorita experientei pozitive din colaborarea cu programatori din Romania, care din punct de vedere tehnic sunt foarte bine pregatiti, au contat in decizia finala de a extinde operatiunile pe piata din Romania.

Cati angajati aveti in prezent si cum vreti sa va extindeti?

In acest moment avem o echipa de 25 de programatori in biroul din Bucuresti si 15 in biroul din Amsterdam. Datorita proiectelor pe care le vom incepe in urmatoarea perioada, dorim sa extindem echipa din Romania la un numar de 35 de programatori pana la sfarsitul anului.

Somajul in randul tinerilor este o problema grava la nivel european, inclusiv in Romania. Credeti ca o solutie ar fi ca ei sa devina antreprenori, sa-si puna ideile in practica, dupa terminarea studiilor?

Credem cu tarie in antreprenoriat ca una din solutiile pentru combaterea somajului. Din pacate, aceasta solutie nu este promovata intr-un mod coerent la nivelul fiecarei tari, fiecarei regiuni. In plus, antreprenoriatul tine foarte mult de caracterul fiecarei persoane si de nivelul de risc pe care fiecare individ il poate lua. Aceste caracteristici nu sunt general valabile la nivelul fiecarui individ.

Aplicatiile mobile au devenit din ce in ce mai interesante si inovative. Care este viitorul lor? Cum vedeti evolutia lor in urmatorii 5 ani?

Luand in considerare trendul actual in ceea ce priveste creatia de continut, prin care din ce in ce mai multi persoane creeaza text, imagini, video etc., rezulta intr-o abundenta de informatii.

Din pacate, cele 24 de ore pe zi raman fixe, dar utilizatorul se confrunta cu abundenta de informatii. De aceea si succesul telefoanelor mobile si tablete, care ofera posibilitate de a digera informatia "pe drum". De aici si focusul companiilor de a fi prezente in mainile utilizatorilor.

In 5 ani vom vedea o crestere constanta in utilizarea telefoanelor mobile si adaptarea modelelor de business la trendul mobile. In plus, comertul de pe telefoane mobile va creste.

Cat de prietenos este mediul de business din Romania, fata de cel din Olanda? Cat de greu este sa "dai lovitura" in cele doua tari? Dar relatia cu statul?

Mediul de afaceri din Romania incepe sa inteleaga importanta anumitor servicii pe care noi le promovam, in mod special "user experience" si "user design". Trebuie sa recunoastem ca ne ia mai mult timp pentru a convinge un client din Romania sa lucreze cu noi, comparat cu unul din Olanda, dar nu este o misiune imposibila.

Conceptul de "a da lovitura" poate fi tradus prin dezvoltarea unui proiect de cel putin un an, ceea ce inseamna o implementare pe termen lung, cu riscurile aferente. Pentru noi a da lovitura se rezuma la dezvoltarea unui parteneriat de lunga durata prin care maximizam valoarea proiectului pentru clientul nostru.

Ne dorim sa dam lovitura prin dezvoltarea unui produs de succes, cu expunere internationala.

Pe langa Gropometru, ati dezvoltat si o alta aplicatie, numita Mysnooze. Despre ce este vorba si ce succes preconizati ca va avea la noi?

Pe langa Gropometru, care in curand va avea o versiune noua si va fi lansat in Bulgaria, am dezvoltat si aplicatia mysnooze.com. Aceasta ajuta pe de o parte calatorii sa-si imparta preferintele hoteliere (ce fel de cafea sau unde sa fie pozitionata camera) inainte de sederea lor in hotel.

In acelasi timp, mysnooze.com ajuta hotelurile sa-si cunoasca clientii inainte de check-in, dandu-le posibilitatea sa personalizeze serviciile lor pentru o experienta mai buna. Totul cu acordul clientului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
Grindeanu ademenește Qatarul să investească în transport. Domeniul în care ”UE nu mai alocă fonduri prin programele operaţionale”
România este interesată de un parteneriat şi de atragerea finanţărilor pe toate sectoarele de transport, le-a spus Sorin Grindeanu, miercuri, 17 aprilie, autorităţilor din Qatar, într-o...
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Oamenii de afaceri din Qatar, invitați de premierul Ciolacu să facă investiţii majore în România. Proiectele menționate în discuții
Marcel Ciolacu s-a întâlnit în Qatar, în cadrul vizitei sale oficiale, nu doar cu politicieni, ci și cu reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din această ţară, precum şi cu...
#piata IT Romania, #investitii straine Romania, #aplicatii romani , #aplicatii