Vrei sa stii cand vine autobuzul? Urmareste-l prin GPS de pe telefon - aplicatiile IT-istilor romani

Luni, 24 Martie 2014, ora 07:57
33984 citiri
Vrei sa stii cand vine autobuzul? Urmareste-l prin GPS de pe telefon - aplicatiile IT-istilor romani

Mai multi IT-isti din cateva orase ale tarii s-au gandit sa imbunatateasca experienta celor care circula cu mijloacele de transport in comun, punandu-le la dispozitie pe propriul telefon aceasta informatie utila: cand ajunge autobuzul in statie.

Ziare.com a gasit cateva dintre proiectele rezultate, puse gratuit la dispozitia locuitorilor.

O astfel de initiativa a avut loc inca din 2011, in Timisoara, si s-a materializat sub forma aplicatiei Public Transport - Timisoara. Mihai Balint s-a ocupat de partea de programare.

"Cam in perioada in care RATT instala noile panouri de afisare in statii si sistemul de ticketing bazat pe carduri de access am aflat ca informatia de pe afisajele electronice din statii este reprodusa si pe Internet la o anumita adresa pe site-ul regiei.

In aceeasi perioada incepea sa creasca tot mai mult si popularitatea sistemului de operare Android.

Cum in perioada respectiva foloseam frecvent transportul in comun si cum in statia de unde plecam dimineata nu aveam panou de afisaj electronic, s-a nascut ideea afisajului in palma, pe mobil. Astfel, in aprilie 2011 am inceput lucrul la aplicatie si am facut anuntul public pe forumul RATT", a spus Mihai Balint pentru Ziare.com.

  • Codul aplicatiei cu o licenta open source este publicat aici.

Sursa: Opinia Timisoarei

La aceasta a lucrat o echipa de "entuziasti ai transportului in comun care se mandresc cu orasul" lor. Pe langa Mihai Balint, echipa este formata din Kriszti Cseh (baza de date cu trasee si statii), Bogdan Micalacean, Catalin Mihut (design grafic), Portan Cosmin (baza de date cu trasee si statii) si Florin Baca (sprijin pe forumul RATT si persoana de contact in cadrul regiei).

Practic, Public Transport - Timisoara afiseaza pe telefon sau tableta, cu Android, in cat timp ajung in statie vehicule din reteaua de transport public din Timisoara, pe baza dispozitivelor GPS instalate in fiecare vehicul.

Aplicatia se conecteaza la serverele publice ale regiei de transport Timisoara (RATT) si foloseste o baza de date cu trasee si statii intretinuta de echipa.

In prezent, aplicatia este instalata pe 22.000 aparate cu Android si, in medie, este folosita zilnic de peste 8.000 utilizatori.

In februarie, doi ingineri software din Brasov au lansat un serviciu similar, dedicat brasovenilor.

Este vorba de www.urbus.ro (denumire rezultata din doua asocieri de cuvinte: "urmatorul autobuz" si "your bus"), creatie a lui Eduard Uta si a lui George Modrogan.

"Ideea a aparut acum doua luni din dorinta de a crea ceva util pentru noi, dar si pentru comunitatea din Brasov si s-a concretizat o luna mai tarziu, la sfarsitul lui februarie", au spus cei doi brasoveni pentru Ziare.com.

Cum stiu brasovenii cand vine autobuzul? "Ne bazam pe orarele oficiale ale operatorului de transport in comun din oras si pe faptul ca autobuzele vin la timp - cu o marja de eroare destul de mica", au precizat cei doi, care au absolvit in urma cu patru ani Facultatea IESC (Automatica) din cadrul Universitatii Transilvania.

Autobuz electric, sursa poza: Monitorul Expres

Datele afisate pe site - statiile, rutele, trasele si minutele acestora, sunt sincronizate cu cele de pe site-ul RATBV si cu orarele afisate in statii.

"Orarele si informatiile afisate pe site-ul www.urbus.ro exista in principal pe site-ul RATBV si in statii, noi doar incercam sa simplificam drumul pana la aceste informatii - acces mai usor de pe telefon, in primul rand, din doua clickuri", au subliniat brasovenii.

  • In plus, informatiile au fost optimizate si pentru softurile speciale folosite de persoanele nevazatoare atunci cand navigheaza pe Internet.

"Aceasta modificare a venit in urma unui feedback din partea unei persoane care se afla in aceasta situatie si careia ii multumim pe aceasta cale pentru sugestie si ajutor in testare", au mentionat Eduard Uta si George Modrogan.

Aproximativ 400 de persoane folosesc www.urbus.ro la acest moment.

Ce li se pregateste calatorilor din Cluj

Din dorinta de a avea in Cluj un transport in comun mai apropiat de standardele din vestul Europei, Anghel Botos si Vlad Botos au gandit un proiect prin care vor sa atinga acest deziderat cu costuri cat mai mici.

"In orice oras din Vest in care veti merge, veti avea la dispozitie in statii panouri electronice care va informeaza legat de mijloacele de transport ce circula prin acea statie", a spus Anghel Botos pentru Ziare.com.

Cum implementarea unui asemenea sistem ar fi foarte costisitoare pentru compania de transport public, cei doi clujeni s-au gandit ca pot reduce semnificativ costurile daca in loc de panouri de afisaj in statii ar folosi direct smartphone-urile calatorilor.

Aplicatia este intr-un stadiu de prototip la care se lucreaza in mod activ, iar varianta finala ar putea fi gata undeva in cursul celei de-a doua jumatati a anului in curs.

Sursa: Monitorul de Cluj

Si in acest caz, este necesara existenta in fiecare vehicul a unui echipament de localizare (prin GPS), care transmite periodic datele privind locul in care se afla acesta catre un server.

In urma discutiilor cu reprezentanti ai Companiei de Transport Public Cluj, cei doi dezvoltatori au aflat ca deja se afla in derulare dotarea autobuzelor cu echipamente de localizare, parte din proiectul de implementare a unui sistem de e-ticketing care va fi finalizat pana la finalul toamnei.

"In acest caz, mai e nevoie doar ca datele sa fie facute publice de catre compania de transport", a adaugat clujeanul.

Bucurestenii mai au de asteptat

Transport Urban este un planificator complex de rute disponibil pentru orasele Alba-Iulia, Bucuresti, Brasov, Constanta, Craiova, Cluj-Napoca, Iasi, Ploiesti, Sibiu si Timisoara, la care au inceput sa lucreze in 2009 doi ploiesteni aflati la studii in Capitala, Emil Dancescu si Tudor Iliescu.

Aplicatia afiseaza informatii despre pozitia autobuzelor in timp real pentru Ploiesti si, prin parteneriatele incheiate de dezvoltatori, urmeaza ca aceste informatii sa fie publicate si pentru alte orase din Romania, ne-a spus Tudor Iliescu, business developer la Concept Apps.

Pentru Bucuresti insa, RATB nu a implementat inca o solutie care sa permita aflarea pozitiei reale a autobuzelor.

"Avem de mai mult timp in plan sa introducem in aplicatia Transport Urban informatiile privind pozitia reala a autobuzelor. Din pacate, nu am reusit sa facem acest lucru in Bucuresti, deoarece RATB nu a implementat complet aceasta solutie.

Din ce stim, au echipamentele, dar acestea nu comunica datele in timp real, pentru ca nu au abonamente de date", a precizat Tudor Iliescu pentru Ziare.com.

In acest moment, estimarile de timp din aplicatie se bazeaza pe informatiile disponibile public, precum orarele de circulatie sau intervalele de succedare.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#aplicatie autobuz statie, #GPS autobuz, #orar transport comun, #mijloace transport comun , #aplicatii