Proiect inedit: Te joci pe telefon si ajuti cercetatorii sa lupte cu dementa (Video)

Joi, 05 Mai 2016, ora 17:56
4622 citiri
Proiect inedit: Te joci pe telefon si ajuti cercetatorii sa lupte cu dementa (Video)
Foto: Google Play/ Sea Hero Quest

Cate minute te joci zilnic pe telefon? E un hobby relaxant sau poate antrenant? Dar cum ar fi daca timpul alocat pentru o activitate placuta si banala s-ar dovedi a fi, de fapt, o mina de aur pentru tratarea unei boli care afecteaza milioane de oameni la nivel global?

Telekom a lansat, joi, in Romania o aplicatie pentru dispozitivele mobile care merge pe aceasta idee.

Sea Hero Quest este un joc simplu si distractiv, dar care are un scop mult mai mare decat acela de a ne dezvolta spiritul ludic.

Acesta este conceput special pentru a ajuta cercetatorii sa inteleaga in profunzime orientarea in spatiu si modul de functionare a zonei responsabile cu miscarea din creierul uman.

Miza este una uriasa: colectand datele de la utilizatori, oamenii de stiinta vor putea lupta mai eficient cu dementa.

Unul dintre primele simptome ale acestei boli este reprezentat de pierderea capacitatii de orientare. Problema este ca studiile clasice sunt elaborioase si greu de implementat. Cea mai importanta cercetare de acest gen s-a desfasurat, in 2012, iar esantionul a fost de doar 599 de voluntari.

Ministrul Bostan visa sa devina marinar: Modelul capitanului de vas poate fi folosit in management

In schimb, Sea Hero Quest va extinde mult mai mult baza de studiu.

"Nu am mai vazut pana acum un proiect de o asemenea anvengura in domeniul cercetarii dementei. Setul de date pe care il genereaza aplicatia este fara precedent, avand in vedere ca pana acum aceste tipuri de investigatii presupuneau o coordonare pe durata a cativa ani si ne ofereau - in cel mai bun caz - o imagine rapida despre cum se comporta un esantion redus de voluntari. (...)

Asigurarea accesului comunitatii de cercetatori la un set de date cu sursa deschisa de acest tip, la aceasta scara si intr-o perioada de timp atat de scurta este exact tipul de inovatie necesara pentru a accelera progresul in cercetarea dementei", a transmis Hilary Evans, director executiv la Alzheimer's Research, una dintre firmele implicate in proiect.

Strabati mari si oceane si ajuti la tratarea dementei

Fiecare aspect al jocului Sea Hero Quest a fost conceput in colaborare cu dezvoltatori de jocuri si cercetatori pentru a oferi informatii despre modul in care ne orientam in viata de zi cu zi.

Pe masura ce jucatorii isi croiesc drum prin labirinturi de insule si aisberguri, fiecare secunda de joc poate fi transpusa de experti in date stiintifice. 2 minute petrecute in universul Sea Hero Quest echivaleaza cu 5 ore de cercetare conventionala.

Daca 100.000 de oameni se joaca pentru doar 2 minute fiecare, atunci se poate genera echivalentul a peste 50 de ani de cercetare in laborator, au explicat reprezentantii proiectului.

Deci, scopul Sea Hero Quest nu este sa identifice cazuri de dementa, ci sa se cerceteze in amanunt cum functioneaza creierul pentru a se orienta, aceste date urmand sa fie ulterior folosite pentru a oferi tratamente sau conditii mai bune bolnavilor de dementa.

Jocul nu e mare filozofie. Pur si simplu trebuie sa conduci o barca, pe un traseu dat, asa ca trebuie sa te orientezi pe o harta. Simplu, nu-i asa? Insa modul in care o parcurgi spune multe despre tine, iar modalitatea aleasa este transmisa cercetatorilor, care vor pune cap la cap aceste date pentru a-si da seama cum se orienteaza in spatiu oamenii, cum gasesc un traseu.

Informatiile sunt trimise in mod anonim si doar daca vrei poti alege sa impartasesti varsta, sexul si orasul in care te aflii.

Sute de milioane de oameni afectati

Dementa influenteaza formarea de noi amintiri, lasandu-i adesea pe cei afectati izolati si dezorientati. In acest moment, se deruleaza noi studii clinice care aduc speranta in ceea ce priveste posibilitatea de a incetini efectele bolii Alzheimer, cea mai frecventa cauza a dementei.

Daca studiile vor demonstra eficienta unor noi medicamente, diagnosticarea timpurie ramane in continuare o tema importanta.

Conform raportului The Global Impact of Dementia (2013 - 2050), aceasta boala va afecta 135 de milioane de oameni la nivel global pana in 2050.

Jocul a fost creat de Telekom in parteneriat cu organizatia de caritate Alzheimer's Research, University College London, University of East Anglia si dezvoltatorii de aplicatii Glitchers.

Sea Hero Quest poate fi descarcat gratuit de pe Google Play si App Store.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Sea Hero Quest, #joc dementa, #joc Alzheimer , #aplicatii