Sute de aplicatii malitioase in Google Play: Transforma telefoanele in instrumente de extragere a informatiilor

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 08:01
5790 citiri
Sute de aplicatii malitioase in Google Play: Transforma telefoanele in instrumente de extragere a informatiilor
Foto: Facebook/Google Play Store

Cercetatori in securitate cibernetica au anuntat recent ca platforma online de aplicatii mobile Google Play, destinata versiunilor de operare ale sistemului mobil Android, gazduieste cateva sute de aplicatii malitioase.

Acestea transforma telefoanele mobile infectate in veritabile instrumente de ascultare, ce pot extrage informatii din retelele protejate la care telefoanele sunt conectate, scrie ArsTechnica.com.

O aplicatie malitioasa infectata cu asa-numitul malware DressCode a fost descarcata de pe Google Play cu o rata intre 100.000 si 500.000 de ori pana sa fie eliminata din platforma digitala de cei de la Google, sustin cercetatorii de la Trend Micro.

Cunoscuta ca Mod GTA 5 For Minecraft PE, deghizata sub acest nume, aplicatia stabilea o legatura permanenta cu serverul controlat de atacatorul informatic. Apoi, serverul respectiv avea capacitatea sa ocoleasca masurile de protectie ale retelei care protejau fiecare dispozitiv in parte aflat in interiorul acelei retele.

Trend Micro a descoperit ca exista circa 3.000 de astfel de aplicatii, din care 400 sunt disponibile in platforma Google Play.

"Acest tip de malware permite hackerilor sa penetreze mediul unei retele a utilizatorului respectiv", se arata in raportul celor de la Trend Micro.

"Daca un dispozitiv infectat se conecteaza la o retea, atacatorul informatic poate sa ocoleasca dispozitivul de protectie al retelei sau sa descarce informatii sensibile folosind dispozitivul infectat pe post de trambulina", potrivit aceluiasi raport.

"Suntem ingrijorati de aceasta chestiune si luam masurile necesare", a transmis un purtator de cuvant al Google intr-un mesaj pe mail.

Raportul Trend Micro este publicat la trei saptamani dupa ce o echipa de cercetatori de la o alta firma de securitate cibernetica, Checkpoint, a anuntat ca a identificat 40 de aplicatii mobile din Google Play care erau infectate cu malware-ul DressCode.

Potrivit Trend Micro, doar o mica sectiune din aplicatie contine functiile malitioase, o caracteristica ce face si mai dificila identificarea acesteia.

Exista insa si o aplicatie care iti protejeaza telefonul de hackeri

In 2012, Google a introdus un scanner de securitate aflat in ecosistemul cloud, care era denumit Bouncer, ce avea rolul de a curata Google Play de aplicatiile malitioase. Insa de la acea data mii de aplicatii malitioase au fost descoperite de cercetatori in securitate cibernetica pe magazinul digital al Google.

Citeste si despre virusul periculos de pe Android, care-ti umbla in conturi si-n mesajele de pe Facebook

Citește și:
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
Propunerile ministrului Justiției pentru șefia DNA și a Parchetului General au ajuns la Klaus Iohannis. Cătălin Predoiu nu renunță la Alina Albu
Propunerile ministrului Justiției pentru șefia DNA și a Parchetului General au ajuns la Klaus Iohannis. Cătălin Predoiu nu renunță la Alina Albu
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a anunţat joi, 23 martie, că a transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerile sale privind numirea lui Alex-Florin Florenţa în funcţia de procuror...
#Google Play aplicatii malitioase, #Google Play aplicatii periculoase , #aplicatii
Comentarii
Poza P.S.D.Erie
P.S.D.Erie
rank 5
Toarasi,domne,io vam spus mereu,FITI VIGI, DANU LENTI,finca vrasmasu