Vrei sa scapi de hatisul birocratic? Cativa romani au investit 50.000 de euro intr-o aplicatie care te poate ajuta Interviu

Vineri, 25 Decembrie 2015, ora 07:17
5996 citiri
Vrei sa scapi de hatisul birocratic? Cativa romani au investit 50.000 de euro intr-o aplicatie care te poate ajuta Interviu
Foto: Elefin

O aplicatie dezvoltata de o echipa romaneasca, destinata IMM-urilor, te poate ajuta sa nu te incurci in hatisul birocratic.

Ziare.com a stat de vorba cu Marius Bogdan Pislariu, co-fondatorul Elefin, pentru a afla mai multe detalii despre acest serviciu.

Cine face parte din echipa care a realizat aceasta aplicatie?

Bogdan Brezuica, co-fondator Elefin, este dezvoltatorul principal. Are peste 10 ani experienta in programare, din care 5 in dezvoltare de software de contabilitate si gestiune. Inainte de a incepe dezvoltarea Elefin, a lucrat 2 ani ca manager intr-unul din business-urile mele, astfel incat sa inteleaga mai bine necesitatile reale ale unei afaceri mici si mijlocii.

Eu, Marius Bogdan Pislariu, sunt co-fondator si investitorul principal. Ma ocup de partea de viziune si business pe baza experientei in celelalte afaceri in care sunt asociat in domeniile: HoReCa, nanotehnologie, francize.

Pentru dezvoltarea aplicatiei am avut si un board de consultanti, printre care se numara: Bogdan Popescu si Alexandru Bohariuc.

Elefin e singura aplicatie romaneasca ajunsa in finala competitiei EuroCloud Europa. Ne puteti povesti pe scurt parcursul dvs la aceasta competitie? Si ce invataminte ati tras?

La competitia care a avut loc la Barcelona au participat peste 50 de furnizori de cloud din Elvetia, Germania, Spania, Franta, Luxemburg, Olanda, Romania, Slovenia, Slovacia, Turcia si Marea Britanie. Aplicatia noastra a fost selectata si nominalizata la marele premiu al categoriei "Cel mai bun serviciu cloud oferit de un StartUp", fiind singurul serviciu romanesc de cloud care a ajuns in finala.

Dupa ce a castigat competitia nationala EuroCloud in vara acestui an, Elefin a trecut printr-un proces de selectie la nivel european ce a tinut cont de aspecte precum: calitatea si profesionalismul propunerii, echipei, serviciului; beneficiile obtinute de utilizatori si adaptarea la nevoile acestora; securitatea si confidentialitatea in tratarea datelor sensibile ale utilizatorilor; alte criterii s-au bazat pe: creativitate, originalitate, interoperabilitate, scalabilitate, strategie.

Cu ocazia EuroCloud, am cunoscut oameni minunati care si-au impartasit experienta cu noi spre a ne ajuta sa crestem valoarea si calitatea serviciilor cloud la nivel european.

Cat ati investit in crearea/promovarea aplicatiei? De unde ati obtinut banii?

Pe langa investitiile dificil de cuantificat constand in munca, energie intelectuala si fizica, vise si sperante, investitia financiara a atins 50.000 de euro, proveniti din resurse proprii si din celelalte afaceri in care sunt implicat.

Pentru cei care habar n-au ce inseamna "cloud", cum ati defini acest termen? Si ce avantaje au solutiile cloud?

Cloud-ul presupune o externalizare a hardware-ului. Concret, nu mai ai nevoie de infrastructura proprie si administrarea ei, totul este oferit de serviciul cloud care aduce si multe alte beneficii utilizatorului final: securitate si stabilitate, mobilitate si acces permanent dar si costuri reduse.

Ce functii ofera Elefin?

Practic, aplicatia este o unealta-suport indispensabila antreprenorilor care sunt tot timpul in miscare si au nevoie de acces la informatii financiare despre afacerile lor pentru a-si planifica fluxurile financiare de oriunde, oricand. Elefin este o solutie dedicata antreprenorilor, dar ofera beneficii intregii echipe de management si contabilitate.

Intreaga aplicatie a fost dezvoltata pentru a servi necesitatii de informatie financiara revelanta din orice companie si pune la dispozitie urmatoarele functionalitati (doar o selectie sumara a lor):

  1. Centralizarea tuturor tranzactiilor financiare din companie
  2. Pontaj si salarizare cu tracking complet pe fiecare angajat
  3. Programari tranzactii ulterioare, incasari sau cheltuieli
  4. Calculare si avertizari taxe si impozite
  5. Evidente complete pentru furnizori, clienti, angajati
  6. Comunicare cu echipa
  7. Rapoarte complete grafice, tabelare, dinamice
  8. Proiectii financiare pe baza istoricului, identificarea oricarui element care poate influenta un business de la vreme pana la evenimente, concurenta, management etc.

In dezvoltare, disponibile in curand prin urmare doritorii le pot solicita deja:

- serviciu de facturare: dezvoltat intern sau integrat tert

- import informatii bancare

- managementul si impactul investitiilor

E destinat doar IMM-urilor sau poate fi folosita si de persoanele obisnuite care vor sa tina urma banilor?

Desi a fost dezvoltat pentru nevoile antreprenorilor din segmentul IMM, Elefin poate fi folosit pentru managementul cash flow-ului in orice tip de organizatie:

- ONG-uri in care poate fi vazut transparent fiecare chetuiala

- managementul proiectelor de finantare

- asociatii de locatari

- dar si persoane fizice, in special familii care au nevoie transparenta in gestionarea comuna a banilor.

Pot avea acces mai multe persoane la acelasi cont?

Desigur, Elefin a fost creat plecand de la aceasta baza, de a creea posibilitatea de colaborare transparenta in interiorul unei organizatii si a putea identifica cum sunt gestionati banii comuni. In plus, pot fi create drepturi de acces diferite pentru fiecare utilizator.

Iar cand vine vorba de un antreprenor cu mai multe business-uri, acesta poate avea acces la mai multe companii cu o singura logare, schimband foarte usor intre ele.

Ce deosebire exista intre aplicatia dvs si programele obisnuite de contabilitate si facturare?

Spre deosebire de ERP-uri (Enterprise Resource Planner), programe de contabilitate, programe de facturare care in majoritatea cazurilor sunt dedicate si utilizate de catre manageri si contabili, Elefin este dedicat oamenilor de afaceri, cei mai interesati de fapt de bunul mers al companiei.

Folosind Elefin orice antreprenor poate avea acces instant, securizat, la cele mai folositoare informatii despre: toate tranzactiile financiare in timp real; interactiunea cu clientii si furnizorii; salariile de plata si pontajul anganajtilor; solduri, scadente, taxele si termenii de plata; proiectii financiare si rapoarte vizuale.

Ce tehnologii folositi?

Folosim servere Amazon si certificate SSL pentru criptarea conexiunii cu clientii, de maxima securitate, foarte similar cu standardele internationale pentru domeniul bancar sau a platilor electronice.

In plus, toate informatiile introduse de dumneavoastra sunt criptate cu algoritmi unici inainte de a fistocate in baza de date, backup-ul zilnic asigura pastrarea in siguranta a datelor clientilor orice s-ar intampla.

Iar in cadrul aplicatiei, pentru a permite accesul la datele sale pentru, de exemplu suport tehnic sau diagnosticarea unor probleme de catre personalul nostru, utilizatorul trebuie sa ofere acces manual la datele sale echipei de suport tehnic temporar.

Solutiile de cloud management iau avant in Romania. Putem deveni o voce importanta in acest domeniu?

Da, doar daca dezvoltam foarte specific si targetat raspunzand unor nevoi clare. Capacitatea de productie in domeniul IT in Romania este foarte buna, din pacate prea multi renunta la inovare si creeaza pentru terti din exterior. Piata de solutii cloud la nivel global este inca la inceput si desi sunt multi jucatori si nume destul de mari, consider ca o viziune inovatoare poate sa propulseze jucatorii locali in topuri internationale.

Cum vedeti piata IT din Romania in urmatorii 5 ani?

Desi multi viseaza la Romania ca un Silicon Valley, eu cred ca singura sansa sa ne gandim la asa ceva ar fi doar daca toti dezvoltatorii romani ar inova si produce pentru ei nu doar pentru terti si atunci ar exista posibilitatea de atragere a marilor investitori internationali. Din alta perspectiva, depinde ce se va intampla si cu marea "bula" a startup-urilor la nivel mondial, pentru ca de multa vreme se prevede un colaps pe acest sector.

Oricum IT-ul romanesc isi continua evolutia constanta, pe ici si colo, ceva mai inovatoare, iar eu visez sa devina principalul motor al economiei in urmatoarea perioada.

Momentan, Clujul si Bucurestiul conduc in topul angajatorilor din IT. Ce pot face celelalte orase (inclusiv Suceava) pentru a sprijini mai mult acest sector?

Aici ar fi interesant de analizat si doua aspecte mai putin amintite in astfel de centralizari:

  • cat la suta din acei angajatori sunt inregistrati in Romania
  • cat la suta din acesti angajatori inoveaza si nu sunt doar subcontractori

Consider ca ar fi posibil ca structurile de tip HUB sa poata facilita dezvoltarea de noi companii IT, si cresterea celor existente. Pentru ca daca vorbim de incubatoare si centre de transfer tehnologic, ele abia exista si sunt blocate intr-o mentalitate birocratica. Iar daca vorbim de acceleratoare, va mai trece multa vreme pana ce autoritatile locale de oriunde ar fi vor intelege cu ce se mananca.

Universitatile si liceele de profil inca produc pe banda angajati, dar acum mai mult ca oricand poate ar fi momentul ca acei "angajati" sa devina antreprenori si angajatori, iar IT-ul este unul din domeniile care permite cresterea exploziva, dar si cu o rata de colaps mare.

De asemenea, credeti ca statul sprijina suficient sectorul IT? Ce s-ar mai putea face din acest punct de vedere?

Daca ne uitam numai cate companii de IT romanesti pleaca din tara pentru a beneficia de medii de dezvoltare mai relaxate, atunci o sa intelegem raspunsul evident: NU! Statul nu spijina, din contra, sugruma... si nu doar IT-ul, ci mai toata initiativa privata. IT-ul are o portita mai facila de iesire din hatisul birocratic si tirania fiscala, restul nu au de ales.

Daca s-ar stabiliza si clarifica cadrul legislativ si reduce birocratia si fiscalitatea atunci nici macar n-ar mai fi nevoie de investitii, lucrurile s-ar aseza de la sine.

Pe de alta parte, directionarea banilor europeni pe directii ineficiente si slab aplicabile in domeniul IT fac ca firmele din aceasta industrie sa nu se lege la cap cu asa ceva. In era cloud-ului, cine mai are nevoie de investitii masive in infrastructura IT (servere etc)?

Statul ar avea nevoie in primul rand el de inovatie in IT, Romania are capacitatea de productie si mintea necesara. Totul poate sa devina informatizat si nebirocratizat in jumatate de mandat, daca s-ar vrea. Si toate astea fara risipe de sute de milioane de euro din bani publici pe licitatii dubioase.

Elefin a aparut tocmai pentru ca sistemul financiar esueaza, daca la inceput contabilitatea chiar te ajuta, acum singurul ei rol este acela de a calcula taxele pe care trebuie sa le platesti. Este imposibil sa faci management financiar in baza contabilitatii.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#aplicatie birocratie romani, #aplicatie romani Elefin, #aplicatie Elefin , #aplicatii