Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum oprim criminalitatea cibernetica?

Advertorial
Joi, 04 Februarie 2021, ora 15:56
5633 citiri
Cum oprim criminalitatea cibernetica?

Raspunsul este ca nu putem. Dar o putem preveni. Un sondaj realizat pe un esantion de 8000 de tineri din opt tari, urmat de interviuri cu criminali cibernetici (reformati in "ethical hackers", adica hackeri etici) au relevat faptul ca tinerii delincventi nici macar nu sunt constienti ca activitatea lor este ilegala

Criminalitatea cibernetica este un fenomen global care a crescut exponential si care provoaca pierderi economice fara precedent, precum si tulburari sociale. Serviciile de hacking tranzactionate ilegal pe dark web au facut accesibila criminalitatea cibernetica si hackerilor non-tehnici, fara cunostinte avansate de programare. De aceea, primul pas in combaterea criminalitatii cibernetice este sa intelegem factorul uman din spatele ei.

Incepand cu luna mai 2020, compania SIMAVI a devenit parte a unui proiect international de cercetare numit CC-Driver, care se concentreaza pe intelegerea factorilor care determina tinerii sa devina criminali cibernetici. Acest proiect a primit finantare din programul Uniunii Europene de cercetare si inovare Orizont 2020 in temeiul acordului de finantare nr. 883543.

Pe parcursul a trei ani, CC-Driver va aduna cei mai buni specialisti in cybersecurity, o echipa multidisciplinara formata din 13 parteneri din 9 tari diferite, dintre care 4 agentii interne de securitate, universitati, fundatii dedicate activitatii de cercetare, precum si alti parteneri din industria software. Compania Software Imagination & Vision, pe scurt, SIMAVI, va aduce in acest parteneriat competentele si excelenta romaneasca in IT.

Proiectul CC-Driver va urmari crearea de instrumente personalizate si proceduri inovatoare pentru sprijinirea autoritatilor in prevenirea si combaterea criminalitatii cibernetice. Printre cele mai eficiente masuri este, desigur, preventia. De aceea, SIMAVI contribuie la crearea unui program care sa identifice la timp anumite comportamente online ale tinerilor, pentru ca fortele de ordine sa poata interveni inainte ca acestea sa se transforme in delict.

Principalele obiective ale proiectului CC-Driver sunt:

  • Studierea criminalitatii cibernetice-ca-serviciu si dezvoltarea de instrumente pentru fortele de ordine
  • Intelegerea factorilor care influenteaza criminalitatea cibernetica
  • Evaluarea vulnerabilitatii tinerilor la criminalitatea cibernetice
  • Sustinerea armonizarii legislatiei privind criminalitatea cibernetica in intreaga UE
  • Mentinerea valorilor societatii europene si a drepturilor fundamentale.

Ce rezultate asteapta oficialii UE in urma acestei initiative?

Vor sa cunoasca mai bine tipologia criminalitatii cibernetice. Pentru a preveni raspandirea acestui fenomen, vor sa inteleaga care sunt tendintele, factorii si evolutia tehnologiei utilizata in criminalitatea cibernetica. De asemenea, proiectul va pune la dispozitia fortelor de ordine instrumente noi, cu care sa urmareasca activitatile criminalilor cibernetici, precum si sa descopere corelatiile relevante.

Puteti urmari activitatile si rezultatele acestui proiect pe urmatoarele retele:

  • - Website: https://www.ccdriver-h2020.com/
  • - Twitter: @ CcdriverH2020
  • Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
    Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
    WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
    Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
    Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
    Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
    #securitate cibernetica, #criminalitate cibernetica , #atac cibernetic