Financial Times: Atacurile cibernetice, semnal de alarma. Companiile trebuie sa ia masuri de securitate

Luni, 15 Mai 2017, ora 09:22
2349 citiri
Financial Times: Atacurile cibernetice, semnal de alarma. Companiile trebuie sa ia masuri de securitate
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernele statelor si companiile trebuie sa intensifice masurile de protectie pentru a face fata eventualelor noi atacuri cibernetice masive de genul celor care au afectat zeci de tari in ultimele zile.

"Intr-o perioada in care atacurile cibernetice de tip phishing si operatiuni informatice sofisticate cu caracter ofensiv ordonate de guverne reprezinta principalele provocari in domeniul sigurantei online, raspandirea unui virus de genul celui denumit WannaCry, care blocheaza computere pentru a solicita rascumparare, pare a fi o lovitura specifica trecutului.

Virusul informatic, transmis rapid in intreaga lume vineri, a profitat de o vulnerabilitate intr-un soft utilizat frecvent - in acest caz, sistemul de operare Windows.

Infectiile computerizate de acest tip au inceput sa genereze preocupari referitoare la vulnerabilitatile asociate conectarii la Internet acum aproape doua decenii", scrie Financial Times.

Publicatia mai noteaza ca virusul informatic WannaCry s-a diferentiat de atacuri precedente prin viteza de raspandire si prin modul in care computerele au fost blocate pana cand proprietarii accepta sa plateasca rascumpararea pentru deblocare.

"Este vorba de un semnal de alarma in contextul in care eforturile pentru mentinerea sigurantei cibernetice erau deja dificile. Atacul cibernetic este urmarea dezvaluirii de catre hackeri, la inceputul acestui an, a unor tehnologii informatice ofensive construite de Agentia SUA pentru Siguranta Nationala (NSA) ", mai scrie Financial Times.

Potrivit expertilor, unul dintre aceste instrumente a furnizat planul pentru recenta serie de atacuri.

Microsoft a luat imediat masuri de contracarare a efectelor

"Daca acest lucru se confirma, va fi o pata neagra pentru reputatia serviciilor de securitate. Ar fi nerealist sa ne asteptam ca servicii de genul NSA sa renunte la strategiile ofensive cibernetice, mai ales cand adversarii probabil detin si ei armament digital de acest tip. Dar este necesara o dezbatere publica despre utilitatea acestor mijloace ofensive, despre modul in care sunt protejate si despre riscurile folosirii. In prezent, nu doar ca nu se stie ce softuri exista si cum sunt securizate, dar nu exista informatii publice daca sunt utilizate si in ce mod", noteaza publicatia.

"Al doilea element notabil despre virusul informatic WannaCry este ca s-a putut raspandi atat de mult si atat de rapid", observa Financial Times, notand ca Microsoft a luat imediat masuri de contracarare a efectelor si recomandand companiei sa le ofere clientilor "softuri mai noi si mai sigure".

"In privinta actualelor softuri, sunt necesare masuri eficiente de stimulare si sanctionare pentru a convinge companiile, guvernele statelor si persoanele private faca ceea ce toata lumea stie ca trebuie facut: remedierea vulnerabilitatilor computerelor cand sunt depistate.

Sunt necesare reglementari mai puternice pentru a obliga companiile sa dezvaluie cand au fost vizate de un atac cibernetic si ar putea fi necesare sanctiuni pentru a fi incurajati cu totii sa fim cetateni mai buni in spatiul cibernetic", recomanda Financial Times, amintind ca sistemul Departamentului National pentru Sanatate din Marea Britanie (NHS) a fost afectat de recentele incidente informatice.

"Actuala situatie in domeniul securitatii cibernetice incepe sa para destul de grava si necesita o reactie pe masura. Guvernele si companiile trebuie sa investeasca timp si bani pentru a mentine siguranta cetatenilor. Chiar daca a avut efecte serioase, virusul informatic WannaCry nu a fost cel mai grav posibil. Ar fi putut fi utilizat pentru stergerea datelor din calculatoarele infectate. Efectele au fost insa costisitoare. Data viitoare, s-ar putea sa nu fim la fel de norocosi", incheie Financial Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#atacuri cibernetice Romania, #masuri protectie atacuri cibernetice , #atac cibernetic
Comentarii