Una din cinci firme a fost victima unui atac informatic grav in 2019, la nivel global. Rascumpararea medie ceruta de hakceri a fost de 5.900 de dolari

Duminica, 23 August 2020, ora 12:59
2298 citiri
Una din cinci firme a fost victima unui atac informatic grav in 2019, la nivel global. Rascumpararea medie ceruta de hakceri a fost de 5.900 de dolari
Foto: Pixabay.com

Una din cinci intreprinderi mici si mijlocii (IMM) globale a fost victima unui atac de tip ransomware, in 2019, iar rascumpararea medie ceruta de catre hackeri a fost de aproximativ 5.900 de dolari, reiese din raportul Datto, citat de blogul din Romania al companiei de securitate cibernetica, Eset.

Expertii sunt de parere ca, totusi, acesta nu este pretul final, costul perioadei in care un computer nu este disponibil este de 23 de ori mai mare decat rascumpararea solicitata in 2019, ajungand sa coste pana la 141.000 de dolari, in crestere cu peste 200%, anul trecut, comparativ cu 2018.

Pe de alta parte, potrivit Bancii Mondiale, IMM-urile joaca un rol esential in majoritatea economiilor indiferent de stat, reprezentand 90% din intreprinderile din intreaga lume si ocupand peste 50% din forta de munca.

"Acestea sunt companii care variaza de la restaurante de familie, pana la start-up-uri, sau la afaceri consacrate, cu cateva sute de angajati. Pe langa faptul ca sunt instrumente importante pentru economiile tarilor, un alt lucru important de spus despre IMM-uri este faptul ca acestea sunt adesea slab pregatite pentru a face fata amenintarilor cibernetice. Astfel de incidente pot varia, de la atacuri de tip distributed denial of service (DDoS), care pot provoca ore de intreruperi si pierderi de venituri, pana la atacuri malware, inclusiv ransomware, care pot forta o companie, in cele din urma, sa isi inchida portile. Desi companiile mari pot reprezenta o prada mai profitabila, IMM-urile sunt o tinta atractiva din cauza lipsei de resurse disponibile prin care sa se poata apara impotriva unor astfel de atacuri", subliniaza specialistii Eset.

Un alt raport de specialitate, intocmit de Institutul Ponemon, arata ca provocarea cea mai mare cu care se confrunta IMM-urile este lipsa de personal calificat pentru a face fata riscurilor cibernetice, atacurilor si vulnerabilitatilor, in timp ce a doua cea mai mare problema vizeaza bugetele limitate. Cea de-a treia mare provocare se refera la faptul ca firmele, de cele mai multe ori, nu dispun de o intelegere complexa a modului in care se pot proteja impotriva atacurilor cibernetice.

Raportul Ponemon, citat de blogul Eset, subliniaza ca, in momentul in care companiile au suferit atacuri de tip ransomware, cei mai frecventi vectori de atac au fost phishing-ul si ingineria sociala, urmate de site-urile web impersonale si reclamele malware.

"Unele companii pot opta pentru plata rascumpararii pentru a-si limita timpul de oprire si pentru a restabili accesul la fisierele sensibile, insa nu exista garantii in acest sens. Infractorii cibernetici din spatele atacului ransomware pot continua sa creasca rascumpararea si, chiar daca platiti, nu puteti fi sigur ca veti recupera toate datele, astfel incat pot exista in continuare daune", avertizeaza expertii de la Eset.

Conform datelor centralizate in studiul "The Changing Face of Cyber Claims", publicat la jumatatea lunii iulie, de catre consultantii de la Marsh, peste doua treimi (67%) din totalul pierderilor asociate incidentelor cibernetice au provenit din atacuri malitioase, in 2019, cele mai afectate fiind institutiile financiare.

In acest context, volumul daunelor aferente incidentelor de tip ransomware (rascumparare) reprezinta 14% din totalul daunelor cyber, dublu fata de valoarea consemnata in anul 2018.

Amenintarea de tip ransomware este un cod rau intentionat care blocheaza sau cripteaza continutul unui dispozitiv (telefon mobil, computer, server, device Internet of Things - IoT etc.) si solicita o rascumparare pentru a restabili accesul la date

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#IMM, #atac ransomware, #hakeri, #rascumparare , #atac cibernetic