Cum sa faci bani din blog - Sfaturi esentiale pentru succesul in online Interviu

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 08:41
17958 citiri
Cum sa faci bani din blog - Sfaturi esentiale pentru succesul in online Interviu

Pe multi romani ii incanta ideea de a lucra de acasa, cu un program flexibil, sa faca ce le place si sa castige peste 10.000 de euro anual. O modalitate pentru a-ti indeplini acest vis este un blog, in care, insa, trebuie sa investesti mult timp.

Costin Cocioaba este unul dintre acei romani care a riscat si a castigat. El a lansat, in 2009, refresh.ro, un blog dedicat domeniului IT&C si media. "Din pasiune", sustine acesta. Investitia initiala a fost de 100 de euro, insa a beneficiat de sprijinul unor importante nume din industrie.

In interviul acordat Ziare.com, bloggerul insista asupra faptului ca, in online, conteaza foarte mult calitatea materialelor publicate.

In plus, el considera ca un blog poate deveni foarte rapid profitabil, daca autorul se implica indeajuns de mult.

Cum ti-a venit ideea sa infiintezi refresh.ro? Ce faceai pe atunci si ce te-a indemnat sa iei decizia infiintarii acestui blog?

Pe vremea aceea lucram ca project manager in ProTV S.A peste tot ce insemna site de televiziune, microsite-urile aferente si site-urile de radio, care erau peste 40 ca numar.

Au fost 2 factori umani si unul de necesitate.

Cel de necesitate a fost ca nu exista un blog, cu brand propriu, care sa relateze obiectiv intreprinderi de prin online-ul romanesc. Ori macar sa faca un research obiectiv, caci parerile sunt oricum subiective si bazate pe experientele personale ale fiecaruia. In plus, refresh.ro a functionat o buna perioada de vreme ca o arhiva a principalelor miscari din online-ul romanesc.

Factorii umani au nume: 1. Vali Petcu, pentru ca injura pe toata lumea, de multe ori fara sa stii cine e omul respectiv (de aici si notele de subsol de pe refresh.ro) si 2. Dragos Stanca, pentru cele cateva derapaje PR-istice pe care le-a facut prin 2008 si m-am gandit ca daca nu o sa echilibrez eu situatia, cine-o poate face mai bine? :)

Te-ai gandit de la inceput ca vrei sa fie un blog de nisa? De ce? Cat de interesat este romanul de IT? Mai tii minte care a fost prima postare?

Da, l-am vrut din prima clipa pe nisa de publishing + IT&C. Celelalte categorii au venit in mod natural. Pe vremea aceea scriam doar pe blogul personal, costin.ro, pe care mai publicam, cateodata destul de acid, lucruri de prin industria de publishing si IT&C. Intotdeauna insa mi-am dorit ceva serios, ordonat, fara sa amestec lucrurile serioase cu vacantele mele, pozele cu pisici, fotografiile pe care le fac pe la concerte etc.

Romanul este interesat de IT&C pe cat ii permite buzunarul. Arunca un ochi pe ultimele lansari, insa ii arunca pe ambii cand vine vorba de produse pe care si le permite. Cred ca cele mai valoroase review-uri din zona IT&C au fost cele ale caror subiecte nu depaseau 1.000 lei-1.500 lei in magazin.

Primul post a fost un sondaj despre utilizatorii de Twitter din Romania.

Ce investitie initiala ai facut (o suma aproximativa) si in ce (cumpararea domeniului web, promovare etc.)? Cum l-ai promovat la inceput si ce ai facut ulterior in acest sens?

Sub 100 euro. Si mult timp. El s-a autopromovat datorita continutului, brandului personal si oamenilor din industrie care l-au sustinut.

In cat timp ai reusit sa iti amortizezi investitia si cat a durat pana ai facut prima suma importanta de bani din acest blog?

Blogul a fost profitabil din primele luni. Am facut mereu bani cu el, insa marele castig nu a fost acesta, ci accesul la oameni si informatie pe care ti-l ofera un comportament editorial echidistant. Iar acest lucru i-au adus respect si incredere din partea comunitatii.

Cam ce profit iti aduce anual refresh.ro si de unde vin banii (reclame, advertoriale, Google AdWords etc.)? Cate vizualizari ai pe luna?

Profitul este cu 4 zerouri (euro/an). In ordine: proiecte speciale, advertoriale si display. refresh.ro are intre 35.000 si 40.000 vizitatori unici pe luna.

Care este profitul cititorului refresh.ro? Cui se adreseaza, ce fel de informatii contine site-ul si din ce domenii?

Mai bine de jumatate din ei sunt oameni din industrie, de la oameni din agentii, antreprenori, pana la publisheri. 35-40% vin din Google pe cuvinte cheie relationate cu categoriile blogului, care abordeaza in principal teme din publishing-ul online din Romania, social media si IT&C.

Ce planuri ai pentru acest an? Cu ce afaceri te mai ocupi?

Vreau sa largesc numarul de editori pe blog si sa lansez un joc online pe care il tot aman de 2 ani deja. Poate (20)13 e cu noroc. Si sa ma odihnesc. In prezent, conduc Bakers Digital Communication, o agentie de digital ce face parte din grupul de agentii V+O Communication.

Cat de greu este sa faci afaceri in Romania? Ce model te-a inspirat?

Nu e neaparat greu sa faci afaceri in Romania. Cel mai greu e ca toata lumea are impresia ca se pricepe. Iar dupa fotbal si politica, romanul se pricepe cel mai bine la Internet, fie ca este vorba despre Facebook, site-uri, blogging ori publicitate online. Altfel, in fiecare dintre aceste directii vezi intotdeauna doar anumite nume.

Nu am un model, am insa conduite ale unor oameni care au cam aceeasi varsta ca mine, insa consider ca au facut de 100 de ori mai multe lucruri. Si nu ma inspira pe cat ma motiveaza.

3 sfaturi pentru bloggeri la inceput de drum...

Fa-o de placere. Documenteaza-te. Continua sa o faci de placere, chiar daca faci bani.

In seara aceasta, de exemplu, am fost la concertul acustic Vita de Vie de la TNB. Una dintre persoanele care ma motiveaza (asta apropo de intrebarea precedenta) era prezenta si ea la concert si m-a intrebat daca am venit la distractie sau "cu treaba". Am raspuns ca "fac niste fotografii". A concluzionat "deci cu treaba". Eu nu m-am gandit asa.

Avantaje si dezavantaje ale unui blog de nisa

Sunt multe de povestit aici. Cel mai mare avantaj e branding-ul personal in industria in care activezi. Mai departe depinde doar de tine si de continutul pe care il publici. Principalul dezavantaj e ca daca nu devine un mod de viata se alege praful. Mai bine citesti bloguri decat sa te apuci de scris unul.

Care sunt cele mai eficiente metode de promovare ale unui blog? De la ce numar de vizite/unici poate deveni un blog profitabil? Cat de mult conteaza retelele de socializare pentru un site si cum au schimbat ele regulile jocului?

Cea mai eficienta metoda de promovare e continutul pe care il faci. Cu cat e mai bun, mai rapid difuzat si, de ce nu, necesar, cu atat avansezi mai repede. Nu exista un numar de unici standard pentru a intra intr-o campanie pentru un brand. Sunt cazuri in care conteaza mai mult influenta in offline decat, efectiv, numarul de vizitatori unici.

Retelele sociale, in speta Facebook, devin tot mai importante. Obieciurile de consum al informatiei se schimba, iar odata cu ele trebuie sa te schimbi si tu, ca publisher.

Cat de mult conteaza interactiunea cu cititorii? Cat de des ar trebui sa postezi? Poate deveni bloggingul sursa principala de venit? Cat ar putea castiga un blogger serios in Romania, in medie?

Depinde. Am, de exemplu, articole cu sute, chiar mii de afisari si 0 comentarii, ori un numar de comentarii irelevant, gen 5, 6. De partea cealalta insa, aflu ca am schimbat un landing page pentru o banca, o procedura la o companie de telecom, un homepage al unui site de televiziune, o campanie a unei banci, relatiile unei agentii cu clientii, iar exemplele pot continua, mai ales ca sunt reale.

Consecventa este una dintre problemele majore ale bloggingului. Sunt putini care isi dau seama ca duminica e o zi de relaxare pentru cititori! Nu si pentru tine.

Blogging-ul este deja principala sursa de venit pentru o mana de bloggeri A-listeri. Mai mult decat atat, de cateva luni deja avem si un blogger care castiga de pe urma abonatilor. Cat de fain poate fi lucrul asta? Maxim.

Un blogger bun in Romania castiga lejer 10-15.000 de euro pe an, insa, dupa cum am mai spus, castigul nu sta doar in banii pe care ii face.

Ce platforma recomanzi: Blogger sau Wordpress? Cum recomanzi: platforme de

acest gen sau sa platesti o agentie sa iti faca site-ul in html?

Nici, nici. refresh.ro a fost desenat de o agentie de profil.

Ce gen de bloguri mai prind in Romania? Mai sunt interesante companiile de publicitatea pe bloguri? Cum arata viitorul lor, este un domeniu in care merita investit?

Nu stiu. Sunt, cred, destul de multe nise neacoperite, ori acoperite prost. Pentru ca ne pricepem, nu?

Cat despre viitor, am doua vesti.

1. Cei care acum fac bani din blogging vor mai mult, desi acapareaza peste 80% din piata, de aici si proiectele speciale si alte activitati in care se implica deja de ceva vreme.

2. Cei care ar fi trebuit sa intre in linia 1 s-au pierdut cumva in linia 2, consolidand-o. Iar treaba asta face, cumva, un deserviciu a-listerilor.

Cei care se apuca acum au de muncit mai putin, drumurile fiind deja batatorite. Ma tem insa sa nu ramana la punctul 2.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#cum sa faci bani din blog, #profit bloguri Romania, #profit blog Romania, #bani blog, #promovare blog, #publicitate blog , #blog