Cele mai bune metode de protectie impotriva virusilor si a hackerilor

Luni, 28 Februarie 2011, ora 15:59
43539 citiri
Cele mai bune metode de protectie impotriva virusilor si a hackerilor
Foto: Mypcfixit

Protectia calculatorului vostru impotriva virusilor si hackerilor se poate face folosind cateva mijloace de aparare, cum ar fi firewall-ul, antivirusul, anti-spyware-ul, setarea corecta a browser-ului sau folosirea unor parole puternice.

Iata cateva masuri pe care trebuie sa le luati pentru a evita sa deveniti o victima a virusilor, hackerilor sau a virusilor spies (spioni - n.r.), informeaza TheSeattleTimes.

Instalati un firewall

Hackerii actioneaza pe Internet la fel cum unii agenti de marketing apeleaza automat numere oarecare de telefon. Ei trimit apeluri pentru mii de calculatoare si asteapta raspunsuri.

Firewall-ul impiedica calculatorul sa raspunda. Unele computere au setat firewall-ul pe pozitia "off". Asigurati-va ca firewall-ul este configurat corect si actualizat periodic. Folositi optiunea online "Help" din calculatorul vostru pentru instructiuni.

Utilizati un software antivirus

Antivirusul scaneaza calculatorul si e-mail-urile voastre pentru gasirea virusilor, apoi ii sterge. Tineti-l in continuu activ si folositi automat optiunea update a antivirusului, pentru a contracara ultimele vulnerabilitati de securitate. Setati-l pentru a verifica zilnic existenta virusilor.

Evitati spyware

Unii virusi spyware inregistreaza fiecare tasta pe care o apesi, inclusiv parole si informatii financiare. Semne prin care calculatorul vostru poate fi infectat: o serie brusca de ferestre pop-up, performanta scazuta a calculatorului si deschiderea nedorita a unor site-uri pe care voi nu le accesati.

Protectia spyware este inclusa in anumite software-uri antivirus sau pot fi achizitionate separat programe anti-spyware. Pentru a evita aceasta: descarcati software gratuit numai dupa site-urile de incredere. Nu dati click pe linkurile cu ferestre pop-up sau pe spamurile primite pe e-mail.

Setati-va browser-ul

Puneti setarile de securitate ale browser-ului pe optiunea "Medium-high" sau "High". Pentru asta duceti-va in sectiunea "Tools" a browser-ului vostru, apoi intrati de optiunea "Internet options". In "Security" setati optiunile medium sau high. Actualizati-va sistemul si browser-ul in mod regulat, profitand de actualizarile de securitate automate.

Folositi o parola puternica

Alegeti parole care sunt greu de ghicit. Folositi cel putin opt caractere, cu o combinatie de litere, numere si carcatere speciale. Nu utilizati cuvinte usor de gasit intr-un dictionar.

Securizati-va reteaua wireless

Daca utilizati o retea wireless la domiciliu, alegeti un router cu criptare. Cand folositi o retea publica de Wi-Fi, evitati accesarea sau trimiterea de informatii personale sensibile. Cumparati o cartela de banda larga pentru telefonia mobila si conectati-o la computer, laptop sau telefon si folositi accesul la Internet.

Fiti atent cand faceti sharing

Schimbul de fisiere digitale (muzica, filme, fotografii) va poate expune la riscuri. S-ar putea descarca un virus sau un spyware, care va face calculatorul vulnerabil in fata hackerilor.

Faceti cumparaturi online in siguranta

Verificati site-urile de cumparaturi inainte de a introduce numarul cardului vostru sau alte informatii personale. Cititi politica de confidentialitate a site-ului respectiv si uitati-va daca exista optiuni pentru schimbul de informatii.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
România, cea mai mare inflație din UE în ianuarie. Activitatea Guvernului sau lipsa acesteia sunt printre principalele cauze
Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a scazut in luna ianuarie pana la 3,1%, de la 3,4% in decembrie, insa in Romania rata anuala a inflatiei a fost de doua ori mai mare decat media din...
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
Cum va arăta e-Factura simplificată pentru volume mari de facturi. Ministrul de Finanțe face reparații din mers cu o lună și jumătate înainte să fie împărțite amenzi
De la 1 ianuarie, de când sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu pentru contribuabili, acesta a ajuns la peste 300.000 de utilizatori, prin intermediul său fiind procesate un milion de...
#protectie virusi hackeri, #protectie calculator antivirus firewall , #calculator