Ziare.com

China a creat cel mai rapid supercomputer din lume (Video)

de George Titus Albulescu
Luni, 17 Iunie 2013, ora 22:36

   

China a creat cel mai rapid supercomputer din lume (Video)
Oamenii de stiinta din China au realizat o performanta de rasunet, creand cel mai rapid supercomputer din lume care este capabil sa execute 33,86 de cvadrilioane de operatii pe secunda, depasind modelul Titan din Statele Unite.

Supercomputerul Tianhe-2 costa 100 de milioane de dolari si poate ajunge la o performanta de varf de 54,9 de cvadrilioane de operatii pe secunda, potrivit Universitatii Nationale de Tehnologie de Aparare din China care a construit calculatorul, scrie The Hindu.

Predecesorul computer chinez, Tianhe-1A a fost cel mai rapid supercomputer din lume in perioada noiembrie 2010 - iunie 201, fiind apoi intrecut de calculatorul K din Japonia, conform agentiei de stiri Xinhua News.

Tianhe-2 sau Calea Lactee-2 va fi integrat la Centrul National din Guangzho, China pana la sfarsitul anului, potrivit publicatiei Top 500, care realizeaza clasamentul celor mai puternice computere din lume.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Aparitia surpriza a computerului Tianhe-2, cu doi ani inaintea planificarii, marcheaza prima revenire a Chinei pe pozitia nr.1 din noiembrie 2010.

Tianhe-2 are 16.000 de noduri, fiecare cu doua procesoare Intel Xeon IvyBridge si trei procesoare Xeon Phi care formeaza impreuna un total de 3.120. 000 de nuclee de calcul.

Pe locul al doilea in topul computerelor din intreaga lume se afla Titan, sistemul Cray XK7 instalat la Departamentul Energiei de la Oak Ridge National Laboratory din Statele Unite.

"Cele mai multe dintre componentele sistemului Tianhe-2 au fost realizate in China", a declarat Jack Dongarra, editor la Top 500.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3654 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Toarasi, varog sa nuva mai radeti da chinejii mei, caei stie ce face

Iam invatat noi sa faca locomotive ?
Iam invatzat ! Sia cuma iei face TGV-uri !

Ian vatat rusii sa faca MIG -15 ?
Ian vatzat sia cuma face J-20 !

Pai ce, ie iei da vina camericanii ian vatzat sa faca computere ?
Nu !
Pai sia tunci ?

 

No, tovarashii americani shi chineji shtiu ei ce shtiu...

shi dau cu banii unde trebuie.
Coana Ioropa tot disfunctzionala e shi da cu lazeru'n stele....

Ca chinejii sunt in cursa pt cel mai super-computer din lume mai inseamna shi altceva decat ca e...cel mai super-computer din lume: ca in China se fac simulari mega-giga-complexe la greu. De exemplu, cu un calculator d-ala potzi simula (deocamdata, doar o) parte din creierul uman, potzi studia cum se ciocnesc doua basculante, fara sa strici in realitate doua basculante, cum se ciocnesc doua galacsii, fara sa strici doua galacsii...

 

:-)))))))))))))))))))))

._)))))))))))

Ce faci...Doghead....latri ?

Că nu văd scris nimic ! Traducere Google : -)))=Hau
_)))_)))_)))= Hau...hau...hau !

Da, dar pentru toate acestea ai nevoie de...

... Intel.

Si la masina ai nevoie de roata...

.

In fine pot calcula cit orez va minca populatia Chinei de acum in

10 ani!
Pariez ca stiu deja resultatul: PREA MULT!

 

China a creat?

asta da stire!

 

A-nceput sa nu mai fie stire. E cotidian...

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor