China a creat cel mai rapid supercomputer din lume (Video)

Luni, 17 Iunie 2013, ora 22:36
4000 citiri
China a creat cel mai rapid supercomputer din lume (Video)
Foto: CNN Money

Oamenii de stiinta din China au realizat o performanta de rasunet, creand cel mai rapid supercomputer din lume care este capabil sa execute 33,86 de cvadrilioane de operatii pe secunda, depasind modelul Titan din Statele Unite.

Supercomputerul Tianhe-2 costa 100 de milioane de dolari si poate ajunge la o performanta de varf de 54,9 de cvadrilioane de operatii pe secunda, potrivit Universitatii Nationale de Tehnologie de Aparare din China care a construit calculatorul, scrie The Hindu.

Predecesorul computer chinez, Tianhe-1A a fost cel mai rapid supercomputer din lume in perioada noiembrie 2010 - iunie 201, fiind apoi intrecut de calculatorul K din Japonia, conform agentiei de stiri Xinhua News.

Tianhe-2 sau Calea Lactee-2 va fi integrat la Centrul National din Guangzho, China pana la sfarsitul anului, potrivit publicatiei Top 500, care realizeaza clasamentul celor mai puternice computere din lume.

Aparitia surpriza a computerului Tianhe-2, cu doi ani inaintea planificarii, marcheaza prima revenire a Chinei pe pozitia nr.1 din noiembrie 2010.

Tianhe-2 are 16.000 de noduri, fiecare cu doua procesoare Intel Xeon IvyBridge si trei procesoare Xeon Phi care formeaza impreuna un total de 3.120. 000 de nuclee de calcul.

Pe locul al doilea in topul computerelor din intreaga lume se afla Titan, sistemul Cray XK7 instalat la Departamentul Energiei de la Oak Ridge National Laboratory din Statele Unite.

"Cele mai multe dintre componentele sistemului Tianhe-2 au fost realizate in China", a declarat Jack Dongarra, editor la Top 500.

Citește și:
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Alexandru Rafila, despre șpăgile din spitale: Recunoştinţa poate fi exprimată prin flori sau bomboane
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a criticat ferm decizia unor medici de a accepta bunuri materiale pentru acordarea de servicii medicale. ”Este absolut inacceptabil. Sunt foarte...
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Nicolae Ciucă face o vizită de lucru în Egipt. Ce speră să obțină premierul
Premierul Nicolae Ciucă face, sâmbătă şi duminică, o vizită de lucru în Republica Arabă Egipt. Potrivit programului, sâmbătă, şeful Guvernului de la Bucureşti va avea convorbiri...
Comentarii
Poza PSD Erie
PSD Erie
rank 5
Toarasi, varog sa nuva mai radeti da chinejii mei, caei stie ce face
I
ioanaiiiiii
rank 5