Dezastru in industria PC-urilor

Vineri, 10 Ianuarie 2014, ora 21:24
4487 citiri
Dezastru in industria PC-urilor

Industria calculatoarelor personale a incheiat un an dezastruos la capitolul vanzarilor, care au scazut in 2013 cu 10% fata de anul precedent.

Aceasta reprezinta cel mai mare declin din istorie, conform unui raport al firmelor de cercetare Gartner si IDC, preluat de Wall Street Journal.

Rezultatele vin pe fondul utilizarii din ce in ce mai intense a smartphone-urilor si tabletelor, in paralel cu incetinirea ritmului de inlocuire a calculatoarelor traditionale.

Declinul are un impact semnificativ si asupra companiilor Microsoft si Intel, care produc software si microprocesoare pentru PC-uri si sunt mai putin implicate pe piata smartphone-urilor si a tabletelor.

Gartner estimeaza ca sistemul de operare Windows va rula doar pe 15% dintre dispozitivele conectate la Internet vandute anul acesta. Microsoft incearca sa-si accelereze stategia pe piata mobile, un pas in aceasta directie fiind cumpararea diviziei de telefoane a Nokia pentru 7,4 miliarde de dolari.

In noiembrie, presedintele Intel, Andy Bryant, recunostea ca este "rusinat" de faptul ca nu a reusit sa anticipeze noile tendinte, iar conducerea companiei si-a stabilit ca prioritate consolidarea pozitiei Intel pe piata telefoanelor mobile.

Pe de alta parte, producatorii de PC-uri spera sa revitalizeze cererea cu noi tipuri de calculatoare, care includ laptopuri cu ecran tactil, dispozitive care pot functiona atat ca tableta, cat si ca laptop sau calculatoare care ruleaza simultan doua sisteme de operare.

Oricum, nu toti producatorii au avut un an prost, Lenovo preluand in 2013 pozitia de cel mai mare producator mondial de PC-uri, detinuta anterior de Hewlett-Packard.

Conform datelor IDC si Gartner, compania chineza a avut o cota de peste 18% in ultimul trimestru al anului, comparativ cu 17% in cazul Hewlett-Packard.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
#scadere vanzari calculatoare, #smartphone, #tablete, #Micorsoft, #Intel , #calculator