Poate ajunge calculatorul mai "destept" decat creierul uman?

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 23:31
9477 citiri
Poate ajunge calculatorul mai "destept" decat creierul uman?
Foto: Infoniac

De cand au aparut generatiile moderne de calculatoare, analogia intre capacitatea lor si cea a creierlui uman a starnit mult interes atat in lumea specialistilor, cat si a amatorilor.

Calcule precise nu se pot face in acest domeniu, dar exista estimari cat se poate de interesante. Neurologii au tendinta de a evalua capacitatea creierului intre 10 si 100 terabiti, ceea ce exprima un camp de aproximatie neobisnuit de larg, arata Infoniac.

Toate estimarile sunt aproximative

Opiniile speciaistilor in aparatura virtuala merg insa si mai departe in campul aproximatiilor, estimand capacitatea creierului intre 1 TB si 2,5 petabiti, cu precizarea ca un terabit face un milion de megabiti, iar un petabit este 1.000 de terabiti.

La baza acestei estimari stau elemente destul de simple. Neurologii au stabilit ca in creierul uman se afla aprovimativ 100 de miliarde de neuroni si asupra acestei cifre nu exista controverse.

La randul sau, fiecare neuron este capabil sa creeze 1.000 de conexiuni informatice, fiecare din ele putand stoca in acelasi timp 1.000 de informatii. Inmultind numarul de informatii cu cel al conexiunilor si cu cel al neuronilor aflati in creierul uman, vom obtine 100 trilioane de puncte, corespunzatore la 100 terabiti de informatii.

Fireste, calculul de mai sus este prezentat intr-o forma foarte simplista, dar in prezent nu dispunem de o metoda sistematizata pentru asemenea estimari. Ca urmare, nu cunoastem nici campul de eroare.

Creierul nu se confunda cu un hard disk

De altfel, chiar daca am accepta un volum al capacitatii creierului cuprins intre 10 si 100 terabiti, tot n-am avea criterii dupa care sa cunoastem cat din acest spatiu enorm este utilizat, cat este acoperit cu date in vederea utilizarii si cat este complet disponibil.

Este foarte probabil ca modul de ocupare a creierului sa difere mult de modul de ocupare a unui hard disk. Nu putem sti ce parti din memorie sunt active la un moment dat, ce parti stau in asteptare si care din ele au intrat intr-un mecanism indepartat, greu accesibil memoriei spontane.

Un lucru insa il stim cu siguranta: ideea incetatenita ca oamenii ar folosi numai 10% din capacitatea creierului este un mit. Putem stoca incomparabil mai mult, dar nu toti au in egala masura capacitatea de a opera spontan cu datele stocate.

Este putin probabil ca datele intrate in memorie se sterg cu usurinta. Acest lucru intervine mai mult cu timpul, respectiv persoanele in varsta isi pierd mai usor o parte din memorie - de obicei datele intrate recent acolo.

Marele secret: creierul consuma foarte putina energie

Este cunoscut faptul ca multe persoane in varsta nu mai reusesc sa retina un nume sau un numar de telefon, dar pot reproduce cu usurinta formule matematice, invatate cu cateva decenii in urma.

Altfel stau insa lucrurile cand este vorba despre viteza de lucru a creierului. Ea manifesta o lentoare care nu suporta comparatie cu calculatorul. Fiecare neuron, care adesea lucreaza independent, este un "ceas" de ordinul a 1 kHz, respectiv de un milion de ori mai lent decat un aparat modern de 1 GHz.

Cercetatorii calculeaza insa ca, fata de generatiile calculatoarelor care isi dubleaza performanta in fiecare an, in principiu, peste cativa ani acestea ar trebui sa depaseasca performantele creierului uman. Cum o vor face si - mai ales - cum ne vom servi de ele, asta ramane de vazut.

Deocamdata este de retinut ca, in activitatea sa, creierul consuma o energie echivalenta cu 12 w. Calculatorul, daca ar lucra la capacitatea creierului, ar trebui sa consume o energie de 1 Gw. Este poate cel mai interesant lucru care trebuie sa dea de gandit entuziastilor care isi inchipuie ca era creieruui electronic ar fi foarte aproape.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#comparatie computer creier uman, #capacitate calculator creier uman, #computer versus creier, #creier artificial , #calculator