Se incearca replicarea activitatii creierului uman cu un calculator cu peste 1 milion de microprocesoare

Marti, 06 Noiembrie 2018, ora 21:20

   

Se incearca replicarea activitatii creierului uman cu un calculator cu peste 1 milion de microprocesoare
O echipa de oameni de stiinta a activat recent cel mai performant supercalculator conceput pentru a replica activitatea creierului uman, o masinarie care foloseste capacitatea de calcul a 1 milion de microprocesoare si este compusa din 1.200 de placi de circuite interconectate, informeaza Live Science.

Dupa 10 ani de la startul proiectului, SpiNNaker (Spiking Neural Network Architecture) a devenit cel mai mare computer neuromorfic din lume - un tip de computer care imita activitatea neuronala - conform anuntului facut de cercetatori la 2 noiembrie. Acest supercomputer se afla la Universitatea din Manchester si reprezinta o schimbare de paradigma in domeniul IT, conform lui Steve Furber, profesor de ingineria calculatoarelor la Universitatea din Manchester si membru al echipei care a realizat acest proiect.

SpiNNaker face insa mai mult decat sa proceseze asemenea unui creier. El poate genera modele ale neuronilor din creierul uman si stimuleaza, in timp real, mai multi neuroni decat orice alt computer existent, conform unui comunicat al echipei de cercetatori.

"Principala sa sarcina este de a desfasura modele cerebrale partiale - spre exemplu, modele ale cortexului, ale bazelor ganglionare si alte altor regiuni cerebrale - exprimate de obicei sub forma unor retele complexe de neuroni activi", a explicat Steve Furber pentru Live Science.

De doua ori mai multe procesoareIncepand cu luna aprilie a anului 2016, SpiNNaker simula activitatea neuronala a creierului folosind 500.000 de procesoare, insa in prezent, performantele acestui supercalculator au fost dublate prin adaugarea a inca 500.000 de procesoare, conform lui Steve Furber. Cu sprijinul Human Brain Project - un proiect finantat de UE pentru constructia unui creier uman virtual - SpiNNaker va continua sa genereze modele cerebrale detaliate si are capacitatea de a opera peste 200 de mii de trilioane de operatiuni simultan (200 de cvadrilioane).

Chiar daca sunt si alte supercalculatoare care pot rivaliza cu SpiNNaker prin prisma numarului de procesoare integrate, acesta din urma este diferit prin infrastructura care conecteaza aceste procesoare. In creierul uman, peste 100 de miliarde de neuroni se pot activa simultan, transmitand semnale catre mii de receptori. Arhitectura lui SpiNNaker sustine un nivel exceptional de comunicare intre cele 1 milion de procesoare, imitand activitatea retelei neuronale cerebrale.

"Supercomputerele conventionale dispun de mecanisme de conectivitate care nu sunt optime pentru modelarea activitatii cerebrale in timp real. SpiNNaker este, cred, capabil sa modeleze mari retele neuronale active, in timp biologic real, mai bine decat orice alt supercalculator", a subliniat Furber.

Mintea mai puternica decat materiaAnterior, cand SpiNNaker opera folosind "doar" 500.000 procesore, a reusit sa modeleze activitatea a 80.000 de neuroni din cortex din regiunea care decodifica imputurile primite de la simturi. O alta simulare derulata de SpiNNaker asupra bazelor ganglionare, o regiune cerebrala afectata de maladia Parkinson, a dezvaluit potentialul acestui supercomputer ca instrument pentru studiul afectiunilor cerebrale.

SpiNNaker poate, de asemenea, sa controleze un robot denumit SpOmnibot, decodand datele adunate de senzorii vizuali ai robotului care poate astfel sa ia decizii de navigatie in timp real.

Acest supercalculator dispune de o putere de calcul exceptionala, insa cat de aproape este el cu adevarat de performantele unui creier uman? Deocamdata, reaminteste Furber, reproducerea exacta, cu ajutorul tehnologiei, a performantelor unui creier uman nu este posibila. O masinarie atat de performanta precum SpiNNaker nu poate indeplini decat o fractiune din volumul de comunicatii si functii indeplinite de creierul uman. Supercalculatoarele mai trebuie inca foarte mult perfectionate pana sa ajunga sa poata gandi singure.

"Chiar si cu 1 milion de procesoare, putem atinge abia 1% pe scara activitatii unui creier uman", a mai adaugat Steve Furber. Pe de alta parte, SpiNNaker are capacitatea de calcul a unui creier de soarece, care este de 1.000 de ori mai mic decat un creier uman.
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5863 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ORCA
rank 5
In primul rind, nimeni nu stie inca cum functioneaza creierul.
Asha ca replicarea unui mecanism pe care nu-l intelegi, nu e posibila.

Aiureli
MosGerila
rank 5
Bine ati venit in Elvetia, la Ecole Polytechnique de Lausanne, unde
se desfasoara de cativa ani proiectul european Human Brain Project.
Sunt si cativa cercetatori romani de mare prestigiu care conduc programe de cercetare in domeniu. Ce incearca sa faca Universitatea din Manchester este un spin-off al programului Human Brain Project. Foarte ambitios, dar cred ca este imposibil de realizat fara aparitia computerului quantic, care este in "starting block".

Lumea este magnifica. Cunostintele noastre s-au amplificat extraordinar. Universul incepe sa se deschida si pentru noi. Traim o perioada cu adevarat exceptionala, nu stiu daca aveti aceeasi opinie ca mine.
ORCA
rank 5
E bine ca esti entuziasmat.
Atentie mare pe mina cui intra noile descoperiri. Ai vazut cum China comunista isi intareste controlul societatii folosind tehnologii avansate? Vezi cum Rusia si China isi baga coada in alegerile din alte state? Etica, morala si legalitatea trebuie intarite primele.
programer2
rank 1
este un miracol sa gandesti cu mintea unui soarece :)
1.000.000 de microprocesoare ...rezultate spectaculoase :)
...una peste alta un PC clasic (un singur microprocesor) ...campion mondial la sah ...softul este solutia actuala
corleone
rank 1
Programmer
Daca tu vrei sa simulezi procesul gandirii cu un singur thread/core, doar bazandu-te pe algoritmi, iti doresc mult success.
argint
rank 3
@MosGerila...
"...nu stiu daca aveti aceeasi opinie ca mine."
In linii mari,la nivel de principiu, de acord ( e vorba despre " perioada exceptionala", "Universul care se deschide si pentru noi"....)! usor exaltat dar singur in fata oglinzii...merge !

Din pacate pragmaticii sobolani rosii & ciuma rosie autohtona tind sa fie kestiuni mult mai preocupante alterand chiar si cercetarile laborioase de la Lausanne (ma rog, procesele cognitive ale creerelor sensibile din zona).
Spre ex. foarte recent un eminent si privilegiat cercetator, roman de Neamul lui, era gata-gata sa intre in depresie observand ca celebrul Sir Tim Berners-Lee gandeste odios la reglementarea WWW-ului.
Eminentul, desi vorbea despre WWW ca institutie deci o entitate supusa inevitabil reglementarii, "gandea "confuz institutia un pic mai la vale ca entitate absolut libera si incontrolabila ".
Pare insa o persoana puternica si cu sanse reale sa depaseasca momrntul de confuzie.
Multumesc Eminentului pentru atentie !
programer2
rank 1
Daca era in USA ...aveam mai multa incredere ...rezultate serioase
...si laserul de la Magurele ...cel mai tare ...pe hartie
media ...ia vedeti voi ...la Bucuresti ...de ce NU merge "cardul de sanatate" ...IT mioritic sub puntea Magarului :) ...cate milioane de procesoare sunt necesare :) ...spalati creiere
programer2
rank 1
corleone ...trebuie tu sa faci pe desteptul
Eu spun doar ca in etapa actuala ...1.000.000 de thread ...kk
Cert ...mai e mult pana departe ...Poate trebuie memorie ...ceva lipseste :)
...
corleone
rank 1
programmer2
pai lipsesc multe, e adevarat. Printre altele e nevoie de un numar si mai mare de procesoare. Cand te gandesti ca estimativ sunt in jur de 86 miliarde de neuroni si in jur de 10^14 sinapse in creierul uman, cred ca un prim pas e sa suplimentezi procesarea paralela. Si dupa aia mai vedem ce iese. Vorba aia, "bigger is better"!
programer2
rank 1
Daca americanii N-au intrat pe fir ...naspa ...NU e ceva serios
Chestia cu microprocesoare minimale de 1 bit "arhitectura ciorchine comunicare" fabricatie posibil Anglia ...e veche de 20 de ani de prin 1995
Daca era ceva serios ...stiam mai multe detalii
...au avut timp suficient ...nu da rezultate in tehnologie actuala
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor