Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Televizorul si Internetul - doua bombe cu explozie intarziata

Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 08:52
4989 citiri
Televizorul si Internetul - doua bombe cu explozie intarziata
Foto: Project syndicate

Vorbind despre televizor, pe la mijlocul secolului trecut, scriitorul american Harlan Ellison l-a caracterizat ca ceva care va fi "biberonul de sticla" al viitorului.

Intr-adevar, televizorul a ajuns un fel de lapte matern, din care, dupa ce a supt America si a vazut ca-i bun, s-au repezit toti. In 1950, mai putin de 9% din gospodariile americane aveau televizoare si, numai cu zece ani mai tarziu, s-au pomenit ca a crescut la 90%.

Ratingul, o notiune cu dus si intors

Astazi, numarul televizoarelor din Statele Unite ale Americii este incomparabil mai mare decat numarul de locuitori, iar, la nivel global, putem spune fara sa gresim ca nu exista popor fara televizor.

Consecintele acestei situatii nu sunt dintre cele mai fericite si ar putea constitui un avertisment dat intregii lumi - daca nu e cumva prea tarziu - se sustine intr-un articol din Project Syndicate, semnat de profesorul Jeffrey D. Sachs, de la Universitatea din Columbia, SUA.

Ca un paradox, televizorul este un mod de a propaga cultura, deculturalizandu-ne. Inainte de aparitia lui, ascultam muzica de camera la radio, mergeam la opera, la concerte, la teatru.

Acum, televizorul ne-a tintuit in fata unui dreptunghi de sticla, unde privim stiri si improvizatii "live", emisiuni anume facute ca sa dea rating.

Ratingul, insa, este o notiune cu dus si intors. Pe de o parte, el exprima optiunea majoritatii, ca parte componenta a democratiei. Pe de alta parte, daca majoritatea se situeaza la un nivel de cultura nu prea evoluat, goana dupa rating o blocheaza de la orice emancipare si ii condamna la stagnare pe cei deja emancipati.

Internetul e frate cu televizorul

Astfel televizorul, o superba performanta a valorilor umane, tinde sa arunce in derizoriu valoarea umana insasi.

Daca am face un sondaj in Romania, am descoperi ca mai multi au auzit de Oana Zavoranu decat de George Enescu, ca numele "Butoane" este mai popular decat acela de Mozart si ca cei mai multi romani sunt familiarizati in amanunt cu aventurile picante ale sotilor Columbeanu, decat cei care au auzit de sotii Marie si Pierre Curie, pionieri in studiul radioactivitatii.

Cunoscutul sociolog american Robert Putnam si-a permis sa afirme ca televiziunea este una din cauzele declinului societatii contemporane. Inainte, din cele 24 ore ale zilei, omul dormea 8 ore, muncea 8 ore si isi comnsuma restul de 8 ore in mod creativ sau cu familia.

Astazi, dupa ce consuma la televizor 5 ore, ii mai raman 19, din care doarme 8 ore, munceste 8 ore, iar, pentru rest, ii raman 3 ore.

Sub acest aspect, Internetul este frate cu televizorul. Ceva nociv se propaga din directia lor, ameninta sanatatea noastra fizica si mentala. Fizica, pentru ca ne tine tintuiti in scaun si mentala intrucat devine obsesie.

Copiii holbeaza ochii la programele nerecomandate minorilor

Robert Putnam observa ca americanii - cei mai mari consumatori de televiziune si Internet din lume - sunt campioni mondiali la obezitate, doua treimi din ei fiind supraponderali.

Dar cea mai grea ofensiva cu care ne ataca atat televiziuea, cat si Internetul, soseste pe calea comunicarii.

Mintea noastra este distorsionata de discursul politic insidios, viclean si perfid, de oamenii netalentati ajunsi vedete pentru ca sunt fotogenici si, mai ales, de propaganda comerciala, etalata in reclame zapacitoare.

Nervii nostri sunt pusi la grea incercare in fata imaginilor terifiante ale unor apocalipse imaginare, in fata scenelor de groaza sau oroare si a progamelor nerecomandate minorilor, la care holbeaza ochii, cat cepele, toti copiii.

Razboiul, ca marfa comerciala

Insusi razboiul a devenit o marfa comerciala. Razboiul in direct, transmis din Irak, a insemnat un rating fabulos. Tot rating este cand se nimereste undeva un tsunami sau macar ceva dezordini in capitalele europene (Madrid, Londra, Berlin, Paris). Fitilul acestor explozii a fost aprins prin Facebook si Internet, iar spectacolul transmis la televizor.

Conform sursei citate anterior, Academia Americana de Pediatrie a dat un communicat, atragand atentia asupra pericolului pe care micile ecrane il prezinta pentru evolutia mentala a adolescentilor.

ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
ToddyCat, hackerii care vizează organizații guvernamentale și militare. Cum își obțin informațiile
Kaspersky, compania rusă de securitate cibernetică, a raportat recent activitățile unui grup de hackeri numit ToddyCat, care vizează organizații guvernamentale și militare din regiunea...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Internet, #televiziune, #efecte daunatoare televiziune , #calculator