Un supercomputer hibrid eficient energetic

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 00:31
1291 citiri
Un supercomputer hibrid eficient energetic
Foto: Green Report

Barcelona Supercomputing Center (BSC) a prezentat, in cadrul Conferintei SC11, care a avut loc in Seattle, Washington, design-ul sistemului unui supercomputer hibrid, eficient energetic.

Potrivit BSC, sistemul va folosi o solutie hibrida bazata pe procesoarele Tegra si unitatile de procesare vizuala cu tehnologie CUDA.

Astfel, BSC va implementa primul sistem bazat pe aceasta tehnologie, in incercarea de a obtine un spor de eficienta energetica de pana la cinci ori mai mare in comparatie cu cele mai eficiente sisteme actuale.

Scopul final al BSC este de a obtine o performata de 1.000 de ori mai mare decat a supercomputerelor de nivel "peta" cu un consum de energie de 15 pana la 30 de ori mai scazut. Acest proiect, supranumit EU Mont-Blanc, va explora urmatoarea generatie de arhitecturi HPC pentru a dezvolta un portofoliu de aplicatii de nivel "exascale" (de 1.000 de ori mai mare decat peta), care functioneaza in mod eficient pe noile tehnologii mobile.

"In cazul celor mai multe sisteme actuale, procesoarele consuma cele mai multe resurse energetice, adesea peste 40% din total", a declarat Alex Ramirez, directorul proiectului Mont Blanc.

"Prin comparatie, arhitectura Mont Blanc se bazeaza pe unitati de accelerare a procesarii eficiente energetic si procesoare ARM folosite in dispozitivele mobile, pentru a obtine o crestere a eficientei de la patru pana la de 10 ori, pana in 2014".

Pentru a sustine cererea in crestere de solutii bazate pe arhitectura ARM, NVIDIA lucreaza la un kit de dezvoltare hardware si software. Kit-ul ar putea fi disponibil incepand cu prima jumatate a anului 2012.

Barcelona Supercomputing Center gazduieste sistemul MareNostrum, unul dintre supercomputerele unice din lume care functioneaza intr-o cladire renovata in stilul unei capele. Misiunea centrului este de a cerceta, dezvolta si a gestiona tehnologia informatiei pentru a facilita progresul stiintific.

Citeste mai multe despre BSC dezvolta un supercomputer hibrid eficient energetic pe Green Report.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#Barcelona Supercomputing Center, #supercomputer hibrid , #calculator