Cine a murit pentru telefonul tau mobil?

Duminica, 08 August 2010, ora 08:21
8236 citiri
Cine a murit pentru telefonul tau mobil?
Foto: fastcompany.com

Rebelii si militiile din Republica Democrata Congo au omorat peste cinci milioane de oameni si au transformat tara africana in capitala mondiala a violurilor. Cum au reusit sa faca asta? Cu ajutorul banilor pe care ii castiga din nevoia noastra de telefoane mobile, camere digitale, laptopuri si alte gadgeturi ale caror ecrane se fac cu minerale din minele controlate de ei.

Organizatiile umanitare incearca de zeci de ani sa atraga atentia asupra celui mai sangeros conflict de dupa al doilea razboi mondial, dar se pare ca au reusit doar cand ne-au atins la punctul sensibil: gadgeturile. Asa ca dupa campaniile cu diamantele insangerate, acum putem vorbi despre smartphone-uri insangerate.

Staniul, tungstemul (wolfram), tantalul si aurul sunt esentiale pentru construirea dispozitivelor electronice moderne si se gasesc din plin in minele din estul Republicii Democrate Congo si in tarile vecine, ceea ce inseamna ca un simplu telefon mobil ar putea sa aiba o istorie care contine sclavie, violenta sexuala si genocid, scrie Los Angeles Times.

Ideea a fost atat de socanta incat SUA au dat o lege in acest sens mai repede decat una privind reforma sistemului financiar.

Astfel, mii de companii americane vor fi obligate sa dezvaluie sursa mineralelor pe care le folosesc in fabrici si sa dea rapoarte anuale cu masurile pe care le iau pentru a se asigura ca acestea nu provin de la militiile din Congo si daca finanteaza conflictul de acolo. Legea nu prevede si amenzi, insa aceste informatii trebuie publicate pe site-urile producatorilor.

Tungstenul din Congo ne face iPhone-ul sa vibreze

Congo este exemplul clasic de tara care a devenit victima propriilor resurse. Depozitele uriase de minerale - de la cupru pana la diamante - sunt jefuite constant de guverne corupte si de mercenari, in timp ce populatia de rand nu are nici macar serviciile de baza.

Cea mai mare parte a violentelor sunt concentrate in estul tarii, unde Armata Congoleza si militiile etnice se lupta intre ele pentru dreptul de exploatare a minereului. Un studiu estimeaza ca 5,4 milioane de oameni au murit din 1998 incoace, iar 45.000 de oameni mor in fiecare luna din cauza luptei dintre cele doua puteri armate, potrivit Newsweek.

Potrivit unui raport al Natiunilor Unite, aceste resurse din subsolul african le-au adus sute de milioane de dolari rebelilor din militia FDLR, formata din dezertori si luptatori Hutu implicati si in genocidul din Rwanda.

Producatorii de electronice au totusi alternative, dar militiile din Congo are un urias avantaj competitiv in fata rivalilor bogati precum Australia, Canada si Brazilia. Mana de lucru este mai mult decat ieftina, muncitorii fiind platiti cu cel mult 5 dolari pe zi sau pur si simplu pot fura mineralele dupa ce au fost extrase de companii cu contracte in regula.

Au si motive sa se lupte pe resursele tarii. Congo produce 20% din cantitatea de tantal din intreaga lume, un mineral din care se fabrica condensatorii pe care ii avem in gadgeturi. De asemenea, staniul este folosit la placile cu circuite, iar tungstenul face ca telefonul sa vibreze.

Consumatorii reprezinta singura autoritate

Pana acum, marii producatori de gadgeturi au lasat problema provenientei mineralelor pe seama furnizorilor si doar cativa au verificat daca acestia cumpara de la rebelii din Africa.

Dar cu noua lege, toata lumea va vedea cat de etice sunt aceste companii. Unele par incantate de idee. Hewlett-Packard, de exemplu, a transmis printr-un comunicat sustinerea pentru lege. Mai mult, reprezentantii HP sustin ca furnizorii i-au asigurat in repetate randuri ca tantalul folosit nu provine din Congo. Totusi, niciodata nu au spus de unde il iau.

La prima vedere, lipsa pedepselor pare sa fie un punct slab, dar nu aceasta este problema deocamdata. Provenienta mineralelor se pierde in momentul in care ele ajung in topitoriile din Asia, asa ca autoritatile insarcinate cu acest lucru trebuie sa o faca cat mai repede.

In aceste conditii, singurele "autoritati" sunt consumatorii care sunt tot mai implicati in probleme lumii si campaniile umanitare si ar putea sa forteze luarea unor decizii in acest sens. Tot consumatorii sunt cei care au facut o campanie puternica pentru introducerea legii, luand cu asalt paginile de Facebook ale producatorilor si politicienilor americani.

Un client Apple care voia sa isi cumpere noul iPhone 4 chiar i-a trimis lui Steve Jobs un e-mail in care intreba daca Apple garanteaza ca smartphone-ul nu are nicio legatura cu conflictul din Africa.

Jobs i-a spus ca Apple le cere furnizorilor sa garanteze in scris ca materialele folosite nu provin din zone afectate de conflicte. Jobs a adaugat ca nu exista o metoda ca ei sa fie siguri si va fi foarte dificil pana cand se va inventa o metoda de a detecta chimic din ce mina provine materialul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#minerale Congo, #minerale Africa telefoane mobile, #Africa militii resurse naturale, #producatori electronice minerale Africa , #componente