Ministerul Comunicatiilor nu are cei 500 de milioane de euro pentru eRomania

Vineri, 11 Iunie 2010, ora 21:03
1245 citiri
Ministerul Comunicatiilor nu are cei 500 de milioane de euro pentru eRomania
Foto: Arhiva

Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a anuntat ca nu are cei 500 de milioane de euro pentru derularea strategiei e-Romania si a identificat sumele pentru a pune la punct doar interconectarea si interoperabilitatea.

"MCSI-ul nu are cei 500 de milioane de euro pentru strategia eRomania. Am identificat toate sumele din fondurile structurale pentru a pune la punct macar interconectarea si interoperatibilitate. La ora actuala, sunt disponibile 168 de servicii operationale din cele 300 pe care ni le-am propus", a afirmat Sandu.

Oficialul MCSI a adus in discutie si problemele pe care lumea stiintifica le are la acest moment, dar si modul in care industria de profil ar trebui sa se implice in implementarea strategiei e-Romania.

"Eu am o singura problema: neimplicarea tuturor in implementarea unui program. Nu ne ajuta deloc "insulitele" create in lumea oamenilor de stiinta. Consider ca toata lumea trebuie sa intre in joc pentru a implementa interconectarea tuturor serviciilor. MCSI a propus un mod de a lucra, iar eu spun industriei de profil ca daca nu vine cu propuneri concrete, si doar asteapta la cei doi lei pe care ii avem in buget, degeaba", a subliniat Gabriel Sandu.

"Eu gandesc eRomania strict pe partea de informare si de reducere a timpului petrecut de cetatean pentru a se informa. Germania are 551 de servicii si 2,5 miliarde de euro/an pentru societate informationala. Romania are aceeasi bani, dar din care trebuie sa platim si utilitati, si oameni. La ora actuala, stim foarte clar atat partea de universitar, cat si cea de cercetare, nu avem registre nationale".

Potrivit ministrului Comunicatiilor, suma de 84 de milioane de euro alocati pentru dezvoltarea Internetului in banda larga (broadband) vor fi tranferati catre eGuvernare.

"Nu renunt nici la eRomania, nici la interconectivitate, nici la broadband. Strategia eRomania1 este pe masa si in maxim doua luni dam drumul la licente. Vreau sa va spun ca cei 84 de milioane de euro de pe broadband ii trecem pe eGuvernare", a precizat Sandu.

500 de milioane de euro pentru informatii despre Romania

Proiectul informational national e-Romania va costa statul roman 500 milioane de euro, bani alocati pentru perioada 2010-2013, potrivit strategiei nationale aprobate, la inceputul lunii martie, de catre Guvern.

Din totalul alocat strategiei nationale, aproximativ 245 de milioane lei vor fi cheltuite in acest an, urmand ca din 2011 resursele sa fie majorate cu 191 la suta, pana la la 714,5 milioane lei.

In ultimii doi ani de investitii, 2012 si 2013, urmeaza sa fie cheltuite din bugetul statului 575,8 milioane lei, respectiv 364,8 milioane lei.

Proiectul destinat strategiei nationale e-Romania, publicat in iunie 2009, contine 40 de pagini, iar printre domeniile ce vor fi cuprinse in acesta se afla: e-Agricultura, e-Biserica, e-Cultura, e-Edicatie, e-Justitie, e-Mediu, e-Sanatate, e-Turism si e-Transport.

MCSI a lansat, la data de 16 iunie 2009, portalul e-Romania. Platforma contine date generale despre istoria, geografia, structura administrativa, demografia, cultura, religia, educatia, sanatatea, justitia si turismul romanesc.

Anul trecut, ministerul a demarat licitatii in cadrul acestui proiect, iar doua licitatii eRomania1 si eRomania2, in valoare de circa 22 milioane euro, au fost deja castigate.

Prima licitatie, proiect pentru care a fost alocata o suma aproape 42,1 milioane lei (fara TVA) presupune crearea unui sistem format dintr-un portal eRomania care sa integreze alte 13 subsisteme de tip portal cu diverse servicii, respectiv: e-Justitie, e-Agricultura, e-Mediu, e-Transport, e-IMM-uri, e-Functionari Publici, e-Turism, e-Cultura, e-Statistica, e-Educatie, e-Cetatean, e-Asociere, e-Sanatate. Licitatia a fost castigata de un consortiu format din firmele Sysware, Totalsoft, Provision, Star Storage, Softwin si Teamnet.

A doua licitatie, in valoare de circa 10 milioane euro, a fost castigata de Omnilogic, si vizeaza crearea unui portal cu informatii despre toate localitatile din Romania.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Ministerul Comunicatiilor, #eRomania, #portal eromania, #eRomania cheltuieli, #eGuvernare fonduri , #comunicatii