Nominalizare la CE: "Sound of Vision", coordonat de Universitatea Politehnica, printre proiectele cu cel mai mare impact social - voteaza-i si tu!

Sambata, 10 Noiembrie 2018, ora 14:22
3612 citiri
Nominalizare la CE: "Sound of Vision", coordonat de Universitatea Politehnica, printre proiectele cu cel mai mare impact social - voteaza-i si tu!
foto: captura video

Proiectul "Sound of Vision", care ofera persoanelor nevazatoare posibilitatea de a percepe mediul inconjurator prin sunete si vibratii, un proiect coordonat de Universitatea Politehnica din Bucuresti (UPB), a fost nominalizat de Comisia Europeana in primele 10 proiecte europene din punct de vedere al impactului social, informeaza un comunicat transmis de UPB.

Conform sursei citate, proiectul reprezinta un dispozitiv portabil ce ii ajuta pe nevazatori sa perceapa si sa navigheze eficient si sigur in mediul inconjurator.

Prototipul a fost nominalizat de Comisia Europeana in primele 10 proiecte europene, in cadrul competitiei Innovation Radar Prize 2018, iar votul online pentru desemnarea castigatorului are loc pana duminica. Proiectul poate fi votat la https://ec.europa.eu/futurium/en/tech-society-2018/university-iceland (votul este inregistrat sub denumirea institutiei coordonatoare administrative a proiectului - University of Iceland).

Noua parteneri din cinci tari europene au contribuit la realizarea dispozitivului, conducerea proiectului a fost asigurata de University of Iceland, iar coordonarea tehnica de catre Universitatea Politehnica din Bucuresti.

"Proiectul 'Sound of Vision' a inceput in UPB din dorinta de a folosi tehnologii moderne pentru a realiza un dispozitiv portabil prin intermediul caruia nevazatorii sa perceapa direct si natural mediul inconjurator. Obtinerea unui rezultat cat mai bun va reprezenta o realizare deosebita pentru Romania, o recunoastere si promovare a cercetarii romanesti. Dar, mai ales, ne va ajuta sa ajungem cu produsul la utilizatorii finali, nevazatorii", a declarat Alin Dragos Bogdan Moldoveanu, coordonatorul tehnic al proiectului, citat in comunicat.

Prototipul a fost validat prin teste cu 45 de nevazatori, cu rezultate extrem de bune, precizeaza UPB. Dupa aproximativ 1 - 2 saptamani, cei mai multi sunt capabili sa foloseasca bine sistemul, cu performante asemanatoare bastonului alb (care necesita 3 - 6 luni pentru a fi bine stapanit) . In plus, "Sound of Vision" nu ocupa mainile, are o distanta de detectie de cinci metri, detecteaza si obstacole la inaltimea cap-torso, emite alerte de proximitate, detecteaza obiecte speciale de interes (usi, scari, texte, semne) si multe altele.

"'Sound of Vision' demonstreaza faptul ca Universitatea Politehnica nu este doar o scoala mare si frumoasa care pregateste ingineri pentru viitor, ci este o comunitate care in fiecare zi munceste pentru binele oamenilor. Inimile si mintile profesorilor din UPB au lucrat pentru semenii nostri, cei care au nevoie de mai mult ajutor decat noi ceilalti. Am reusit acest lucru pentru ca ne dorim inainte de toate sa schimbam lumea, in acest caz sa schimbam lumea celor ce nu o pot vedea cum o vedem noi", afirma, in comunicat, Mihnea Costoiu, rectorul UPB.

In lume traiesc in prezent 285 de milioane de nevazatori, afectati puternic de reducerea capacitatii de perceptie, orientare si mobilitate.

"Sound of Vision" (soundofvision.net) este un proiect european Horizon 2020 cu un obiectiv extrem de ambitios - crearea unui dispozitiv portabil (wearable) ce permite nevazatorilor sa perceapa mediul inconjurator printr-o reprezentare alternativa, bazata pe sunete si vibratii. "Sound of Vision" s-a finalizat la sfarsitul anului trecut, dupa trei ani de cercetare, iar sistemul produs, aflat in stadiul de prototip (TRL 7-8), este o solutie integrata ce include hardware, software si proceduri de antrenament, se mai arata in comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#sound vision proiect politehnica, #sound vision simt nevazatori , #comunicatii
Comentarii