Angajatul-cyborg: Ai accepta sa-ti fie implantat un cip in mana?

Sambata, 05 August 2017, ora 12:50
13448 citiri
Angajatul-cyborg: Ai accepta sa-ti fie implantat un cip in mana?
Foto: Facebook/Three Square Market

Biohackingul, procedura prin care sunt modificate functiile corpului uman sau prin care acesta este dotat cu noi functii, este practicat de ani de zile in cadrul unei comunitati in crestere la nivel global.

Considerat in general o bizarerie, a devenit mai nou o optiune oferita de intreprinderi serioase angajatilor lor, iar entuziastii spun ca va deveni ceva obisnuit in urmatorii ani.

Saptamana aceasta, compania de automate pentru vanzare de produse Three Square Market din Wisconsin a anuntat ca le ofera angajatilor sai posibilitatea de a-si implanta microcipuri in mana. Cu ajutorul acestor dispozitive de 300 de dolari bucata, oamenii vor putea deschide usi printr-o simpla miscare a mainii, se vor putea autentifica automat sau vor putea cumpara mancare de la cantina companiei.

Decizia celor de la Three Square Market nu reprezinta o premiera printre angajatori. Compania de camere de supraveghere CityWatcher din Cincinnati si-a microcipat doi angajati in 2006, iar incubatorul de startup-uri de tehnologie EpiCenter din Stockholm a anuntat la inceputul anului ca le va oferi cipuri membrilor sai, scrie BBC.

Dave Williams, inginer de sistem la compania de software Mozilla, si-a implantat singur un cip de indentificare prin frecventa radio (RFID) intre degetul mare si aratator, care, practic, i-a transformat mana intr-un card contactless. Cipul, o capsula de sticla de forma unei pilule de marimea unui bob de orez, care se vede ca o mica umflatura sub piele, functioneaza ca un card de acces, avand fata de acesta marele avantaj ca nu il poti uita acasa sau pierde.

De asemenea, se poate conecta la diverse dispozitive, ceea ce inseamna ca poate indeplini functii precum transferarea datelor de contact catre un telefon mobil.

"Este amuzant sa-i pot da cuiva numarul de telefon sau adresa de email atingandu-i telefonul cu mana", a spus Williams pentru BBC.

Acest nou nivel de comoditate este principala atractie pentru cei care isi implanteaza cipuri RFID, potrivit sursei citate. Si vorbim de o comunitate din ce in ce mai numeroasa. Unul dintre producatorii acestor cipuri, compania Dangerous Things, vanduse anul trecut mai mult de 10.000 de cipuri impreuna cu kiturile necesare pentru introducerea lor sub piele.

Zeci de companii din intreaga lume, inclusiv multinationale, sunt interesate de proceduri similare, potrivit BioHax International, furnizorul de cipuri al Three Square Market.

Pe masura ce aceasta practica devine tot mai populara, sunt aduse in discutie chestiuni legate de impactul asupra vietii private, asupra securitatii si chiar asupra sanatatii.

Exista, de exemplu, temerea ca aceste implanturi wireless pot fi folosite pentru a urmari angajatii fara stirea sau acordul lor.

Cei care le folosesc atrag insa atentia ca multi oameni au deja tehnologie RFID in buzunare, in telefoane mobile moderne, in carduri contactless sau in pasapoarte electronice. Prin urmare, implantarea ei sub piele nu este o schimbare chiar atat de radicala.

In plus, CEO-ul Three Square Market, Todd Westby, sustine ca cipurile au functii limitate, iar cea de GPS nu este inclusa.

Raman preocuparile legate de securitate. Chiar daca cipurile RFID pot stoca doar aproximativ 1 KB de date, cercetatorul Mark Gasson de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a demonstrat printr-un experiment ca ele sunt vulnerabile la virusi, iar acest lucru il poate transforma pe purtator intr-un pericol la adresa securitatii.

Daca un gadget subcutanat intampina o problema, nu poti scapa de el la fel de usor cum ai face-o cu un card de acces.

"Tehnologia implantata nu poate fi inlaturata cu usurinta sau dezactivata. Am simtit ca implantul este o parte din corpul meu si m-am simtit cu adevarat neputincios cand lucrurile au mers prost", a spus Gasson.

In ceea ce priveste efectele asupra sanatatii, acestea sunt mai dificil de evaluat, potrivit New York Times. Implantarea unei astfel de tehnologii a fost aprobata de Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA in 2004 in scopuri medicale. In cazuri rare, zona implantului se poate infecta sau exista posibilitatea ca cipul sa se deplaseze in alte parti ale corpului, conform FDA.

Angajatii sunt on board

La Three Square Market, 50 de angajati din 80 s-au inscris deja pe lista pentru a li se injecta cipuri asemanatoare cu cel folosit de Williams.

"Am fost de acord 100% inca de la inceput. In urmatorii 5-10 ani, nu va mai fi ceva ce este luat in ras, va fi normal", crede Sam Bengtson, inginer software, potrivit New York Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#microcipare angajati, #implantare cip mana , #comunitate