Viitorul e acum: Internetul lucrurilor

Miercuri, 25 Decembrie 2013, ora 17:44
4184 citiri
Viitorul e acum: Internetul lucrurilor
Foto: www.nuvation.com

"Internetul lucrurilor" este un concept de care am tot auzit in 2013, desi el pare unul abstract pentru multa lume. Ideea este una destul de simpla, desi complexa din punct de vedere logistic: companiile pot pune cipuri in obiecte - masini, termometre, frigidere, becuri -, iar ele pot fi astfel controlate de la distanta.

Publicatia Quartz aloca un spatiu editorial important acestui subiect, pe care il numeste chiar o"obsesie".

"In 1984, erau 1000 de dispozitive conectate", spunea Padmasree Warrior, ofiterul sef pe tehnologie si strategie al Cisco. "Acest numar a crescut la un milion de dispozitive in 1992 si a atins un miliard in 2008. Estimarile noastre spun ca vom avea aproximativ 50 de miliarde de dispozitive contectate pana in 2020. [...]

Mai mult decat atat, estimam ca doar un procent din lucrurile care ar putea avea o adresa IP o au in prezent, deci ne place sa credem ca 99% din lume este inca adormita [...] Tine de imaginatia noastra sa ne dam seama ce se va intampla cand acel procent se va trezi", mai spune ea, potrivit The Atlantic.

Inca nu ne dam seama cat de departe se va ajunge probabil cu Internetul lucrurilor (IoT - Internet of Things - n.red), de la gadgeturi complexe care ne vor urmari fiecare miscare, pana la o lume care ne va anticipa actiuniile si emotiile. Din acest punct de vedere, este posibil ca Internetul lucrurilor sa aiba un rol mult mai important in societate decat il are Internetul clasic in acest moment.

Foto: AP /A.M. Ahad

Web-ul va supravietui, la fel cum e-mail-ul a supravietuit aparitia web-ului. Dar rolul sau va fi redus la acela al unui limbaj de afisare a unui continut pe ecrane, care vor fi probabil omniprezente, dar mai putin necesare ca acum.

Lumea invizibila a butoanelor

"Specia" pionier pentru Internetul lucrurilor este smartphone-ul. De exemplu, de fiecare data cand luam telefonul cu noi in masina, el trimite date privind pozitia si viteza noastra spre Google. Rezultatul este informatie in timp real despre trafic, care poate fi folosita de toata lumea.

Modul in care smartphone-urile aduna date fara ca noi sa ne dam seama de asta arata cum Internetul lucrurilor inlocuieste deja actiunile legate de web cu care ne-am obisnuit - click pe un buton, navigare pe o pagina de Internet - cu un context. Aceasta "cunoastere" si mai ales modul in care ea relationeaza cu lumea fizica din jurul nostru, cu ora din zi si cu alte date pe care Google sau alte companii le au despre noi, conduce la ceea ce Amber Case, de la compania de cartografiere Esri, numeste "butoane invizibile".

Un buton invizibil este pur si simplu o zona in spatiu care este activata (clicked in limba engleza - n.red) atunci cand o persoana sau un obiect - in acest caz, un smartphone - ajunge acolo. Acel "buton" ar putea fi la fel de mic ca un cititor de carduri sau la fel de mare ca o camera, care "va vrea" sa stie daca ai intrat sau ai iesit pentru a aprinde sau opri lumina. Aceste lucruri fac parte deja din realitatea noastra de zi cu zi.

Daca butoanele invizibile ar fi definite rigid ca simple intrerupatoare, ele n-ar fi prea utile. Dar pentru ca actiunile pe care le declanseaza pot fi modificate printr-o multitudine de variabile - ca timpul, istoricul actiunilor noastre, actiunile altor persoane cunoscute - ele devin o metoda prin care putem programa lumea din jurul nostru.

Apple este una din companiile care se pare ca apreciaza ideea butoanelor invizibile. Desi nu a facut mare tam-tam pe tema asta, a lansat recent o tehnologie numita iBeacon, care permite ultimelor modele de iPhone si chiar telefoanelor Android sa inregistreze pozitia lor in spatiu cu o precizie de centimetri. Va puteti gandi la iBeacon ca la un GPS care functioneaza in interior si care este mult mai precis. Aceasta tehnologie va permite dezvoltatorilor care o folosesc sa defineasca "butoane invizibile" de aproape orice dimensiune.

Viitorul e acum

Intr-un fel, Internetul lucrurilor este deja aici. In primul rand, oricine are un smartphone face parte din acest club aparent select. Chiar si un model cu performante medii musteste de senzori - GPS, lumina, sunet etc. Smartphone-ul este prototipul unei console conectate la Internet, care aduna informatii si ne poate spune aproape orice, de la indici de sanatate sau viteza cu care circulam, pana la magnitudinea unui cutremur.

Previziunile pentru 2014 arata ca Internetul lucrurilor va accelera convergenta smartphone-urilor din ce in ce mai inteligente cu "lucrurile" din jurul lor, iar asta se va putea face la preturi din ce in ce mai mici.

7 din 10 oameni ar fi de acord ca o toaleta inteligenta sa stranga date despre ei, daca asta ar insemna costuri mai mici pentru sanatate - studiu Intel si Penn Schoen Berland

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Internetul lucrurilor, #smartphone internet, #dispozitive conectate Internet , #conectare internet