PlayStation 4 vs Xbox One: Pe ce consola noua merita sa dai banii

Vineri, 14 Iunie 2013, ora 20:32
9580 citiri
PlayStation 4 vs Xbox One: Pe ce consola noua merita sa dai banii

Microsoft si Sony au prezentat, in aceasta saptamana, urmatoarea generatie de console de jocuri, respectiv Xbox One si PlayStation 4, care, spre deosebire de modelele anterioare, sunt atat de similare incat va fi dificil pentru utilizatori sa aleaga, potrivit specialistilor in domeniu.

Ambele console arata ca niste mari cutii negre. Ambele sunt dotate cu sistem de urmarire a miscarilor, cu ajutorul carora utilizatorul poate controla jocul (Kinect, respectiv Eye), dar si cu player Blu-ray.

De asemenea, ambele modele ofera servicii de gaming in "cloud" (retele formate din serverele anumitei companii) si sunt, in esenta, niste PC-uri, cu procesoare furnizate de AMD.

Atat Microsoft, cat si Sony, incearca sa creeze continut video exclusiv, in parteneriate, astfel incat cele doua console sa devina punctul de acces catre retele de televiziune.

Diferentele sunt minore: PlayStation 4 are RAM mai puternic, respectiv 8 GB GDDR5, fata de 8 GB DDR3 in cazul Xbox. In plus, PS4 va costa mai putin: 399 de dolari (plus 59 de dolari pentru accesoriile pentru camera, vandute separat), in comparatie cu 499 de dolari pentru consola de la Microsoft.

Pentru cine sunt potrivite noile console

Spre deosebire de variantele anterioare ale celor doua console, de aceasta data, Microsoft si Sony par ca au intentionat sa faca pe plac gamer-ilor inraiti, indepartand, poate, persoanele care nu detin, inca, un astfel de gadget, potrivit analistilor de la Cnet.

In anii trecuti, Wii, PlayStation Move si Kinect erau clar destinate celor care nu erau foarte pasionati de jocuri, fiind extrem de usor de folosit. Insa PlayStation 4 si Xbox One nu atrag persoanele neinitiate in tainele consolelor de jocuri, aratand, mai mult, a vechi videorecordere.

In plus, pentru cei care nu sunt deja fani ai uneia sau alteia din marci, alegerea este dificila, deoarece diferentele dintre cele doua console sunt putine. La prima vedere, PlayStation 4 ar putea avea castig de cauza, datorita pretului mai scazut.

Pe de alta parte, Sony nu a anuntat inca o data de lansare pentru PS4, specificand ca va fi "mai tarziu in 2013", in timp ce Xbox One va putea fi gasit in magazine in noiembrie.

Specificatii

Xbox One:

- Procesor AMD cu opt nuclee x86-64 Jaguar;

- Placa grafica AMD Radeon;

- Memorie RAM 8 GB DDR3;

- Hard disk de 500 GB;

- Xbox SmartGlass: transforma smartphone-ul sau tableta intr-un al doilea ecran pentru consola;

- O noua versiune a sistemului Kinect;

- Wi-Fi, Blu-ray, HDMI-out si HDMI-in.

PlayStation 4

- Procesor AMD cu opt nuclee x86-64 Jaguar;

- Card de procesare grafica (GPU) Radeon 7850;

- Memorie RAM 8 GB GDDR5;

- Hard disk de 500 GB;

- Sistemul Eye;

- Blu-ray cu suport si pentru DVD, HDMI out, iesire AV analoga si iesire optica digitala.

Care sunt alternativele

In 2006, Nintendo a reusit sa cucereasca piata cu Wii, in ciuda faptului ca PlayStation 3 si Xbox 360 erau liderii momentului, datorita look-ului mai prietenos.

Astazi, amenintarea nu vine neaparat din partea Wii U, urmatoarea generatie de console de la Nintendo, ci din partea jocurilor pentru dispozitivele mobile, fie ca sunt smartphone-uri sau, mai ales, tablete. De asemenea, fanii jocurilor incep sa se reintoarca la PC-uri in acest scop, datorita pretului mult mai scazut.

Citeste si:
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Ce interese sunt în spatele creșterilor salariale anunțate de guvern doar pentru anumite categorii de bugetari
Guvernul n-a mai așteptat decizia CCR cu privire la două proiecte de lege privind măriri salariale pentru anumite categorii de bugetari și pregătește o Ordonanță de urgență (OUG) în...
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...