1 din 2 romani scoate din priza toate aparatele electrice cand pleaca de acasa. Cati inchidem geamul sau avem stingator de incendiu

Miercuri, 07 Noiembrie 2018, ora 15:20
6205 citiri
1 din 2 romani scoate din priza toate aparatele electrice cand pleaca de acasa. Cati inchidem geamul sau avem stingator de incendiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste jumatate dintre romani (52%) sustin ca scot din priza toate aparatele electrice atunci cand pleaca de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, iar peste o treime (36%) fac acest lucru pentru o parte dintre aceste instalatii, reiese dintr-un sondaj desfasurat in cadrul celei de-a sasea editii a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", dat publicitatii miercuri.

Conform cercetarii, cand vine vorba despre pregatirea pentru un potential dezastru, mai putin de jumatate dintre romani au in casa o trusa de urgenta in caz de cutremur, in care sa fie incluse cateva elemente esentiale (precum o lanterna, un fluier, cateva provizii, o patura etc.) . De asemenea, aproape 8 din 10 romani nu au stabilit un loc de intalnire cu familia, in cazul unui dezastru.

Intrebati daca au atarnate, deasupra patului, tablouri, fotografii inramate sau oglinzi, desi acest lucru nu este recomandat, circa un sfert dintre cei intervievati (25%) au raspuns afirmativ.

Cine are stingator de incendiu

In ceea ce priveste masurile speciale de preventie si/sau combatere a unui incendiu, peste 60% dintre respondenti au raspuns negativ si doar 12% au declarat ca au in casa atat detectoare de fum, cat si stingator de incendiu, in timp ce aproape 15% au doar detectoare de fum, iar 12% au doar stingator de incendiu.

Rezultatele studiului citat dezvaluie o alta problema referitoare la utilizarea mijloacelor de incalzire sau a instalatiilor electrice improvizate. Astfel, in acest caz, unu din zece romani (9,82%) afirma ca foloseste, in prezent, astfel de improvizatii.

Totodata, peste jumatate dintre participantii la sondaj (52%) au declarat ca scot din priza toate aparatele electrice atunci cand pleaca de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, in timp ce 36% doar o parte dintre acestea. De asemenea, 3 din 4 romani (75,6%) declara ca verifica instalatiile de utilizare a gazelor si opresc gazele atunci cand pleaca de acasa pentru mai mult timp.

Cine inchide geamul

Potrivit sursei citate, 8 din 10 romani nu au instalate sisteme de alarma sau sisteme video pentru protectia casei lor, in timp ce, daca aproape 70% dintre respondenti au declarat ca inchid complet toate geamurile atunci cand pleaca de acasa, peste 28% dintre acestia lasa geamuri deschise rabatat.

Nu in ultimul rand, aproape 3 din 10 participanti la sondaj (28,84%) au sustinut ca li s-a intamplat sa plece de acasa si sa uite usa de la intrare descuiata si/sau geamurile deschise larg.

Aproximativ 25% dintre persoanele intervievate au admis ca au pierdut, la un moment dat, cheia de la casa. In urma acestor evenimente, 13% dintre romani au optat sa schimbe incuietoarea, iar 11% au decis sa nu faca acest lucru.

Cea mai mare amenintare pentru locuinta

Cea mai mare amenintare de care se tem romanii, atunci cand vine vorba de casa lor, este izbucnirea unui incendiu in locuinta lor sau la vecini (42,14% dintre respondenti), urmata de cutremur (15,03%), spargerea locuintei de catre hoti (11,29%), inundarea cu apa din conducte (5,91%), alunecare de teren (3,13%) si inundatie din cauze naturale (2,17%).

Pe de alta parte, 20,33% au declarat ca nu se tem de nicio amenintare cand vine vorba de casa lor.

De ce nu au asigurare de locuinta

Chestionati in legatura cu motivul pentru care nu au incheiat o asigurare obligatorie de locuinta, 29,7% dintre romani au declarat ca nu isi permit financiar, alti 14,85% au citat, ca motiv, lipsa de incredere in faptul ca vor primi despagubirea, iar alti 11,39% au declarat ca nu considera ca aceasta asigurare le este utila.

In acelasi timp, intrebati daca stiu ca pot fi amendati in cazul in care nu incheie o polita de asigurare a locuintei, doar 25,8% dintre respondenti au aratat ca stiu obligatiile legale ale unui proprietar de locuinta. 62,47% au declarat ca nu stiu, iar 11,73% au afirmat ca nu.

"40% dintre participantii la sondaj au declarat ca locuinta in care stau nu are o asigurare facultativa si, intrebati de ce au decis sa nu incheie o astfel de polita, 27,78% dintre acestia au declarat ca este prea scumpa, 14,32% au declarat ca nu au incredere in companiile de asigurari, iar 7,05% au declarat ca nu au nevoie de ea, pentru ca nu i se poate intampla nimic locuintei lor", se noteaza in concluziile sondajului de specialitate.

Sondajul, la care au participat 1.151 de respondenti, s-a desfasurat online, in perioada 15 octombrie - 5 noiembrie 2018, prin intermediul portalului asigurarealocuintelor.ro. Din totalul persoanelor chestionate, 49% locuiesc la bloc, iar 51%, la casa. De asemenea, 63% locuiesc in mediul urban, iar 37%, in mediul rural.

Conceptul "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a fost lansat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, pentru prima data in 2013 si reprezinta o ampla campanie de comunicare, cu multiple elemente axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanta asigurarilor de locuinte.

Cea de-a sasea editie a campaniei nationale de informare "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a avut loc intre 1 si 31 octombrie 2018 si a fost desfasurata de APPA, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania si PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.

Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
#romani electronice priza vacanta, #romani electronice priza , #electronice