Ce mai cumpara romanii: Smartphone-uri, frigidere si mai putine televizoare

Luni, 17 August 2015, ora 12:13
2973 citiri
Ce mai cumpara romanii: Smartphone-uri, frigidere si mai putine televizoare

Piata de bunuri de folosinta indelungata din Romania a inregistrat o crestere usoara de 6,4% in trimestrul al doilea din 2015, ajungand astfel la valoarea de 449 de milioane de euro, potrivit unui studiu GfK, in timp ce sectorul de smartphone-uri a avut parte de un avans puternic, de 22%.

Atat sectorul telecom, cat si electrocasnicele mari si mici au avut o evolutie pozitiva, fiind singurele sectoare ce au contribuit la cresterea pietei.

Cea mai surprinzatoare schimbare a venit insa din sectorul de electronice care, in trimestrul al doilea (T2) din 2015, a inregistrat o scadere de 3,3%, se arata in comunicatul remis luni Ziare.com.

Telecom: smartphone-urile si castile au continuat trendul ascendent

Comparativ cu al doilea trimestru al 2014, o crestere de peste 15% a vanzarilor din segmentul de telecom a fost inregistrata in aceeasi perioada din 2015. Vanzarile totale au insumat aproximativ 145 de milioane de euro.

Avansul de 22% al smartphone-urilor a compensat scaderea vanzarilor de telefoane mobile clasice. Totodata, a continuat sa se intareasca piata de accesorii precum cea a castilor care, in perioada analizata, a raportat o crestere puternica daca analizam comparativ cu aceeasi perioada din 2014.

Romanii isi schimba telefonul scump o data la 6 luni - Care sunt cele mai vandute gadgeturi

Electrocasnice mari: Frigidere la putere

In al doilea trimestru al anului 2015, valoarea sectorului de electrocasnice mari a atins 95 de milioane de euro, toate categoriile incluse in acesta contribuind la excedentul total de peste 11%. In timp ce electrocasnicele incorporabile si frigiderele au inregistrat cresteri de doua cifre, masinile de spalat au incetinit rata de majorare la o singura cifra.

Niciun semn de stagnare a evolutiei vanzarilor de frigidere care au avut un plus 20% in T2 2015.

Electrocasnice mici: vanzari de 29 de milioane de euro

Vanzarile de electrocasnice mici au crescut cu mai bine de 8%, pana la 29 de milioane de euro.

Sectorul aparatelor de bucatarie a inregistrat o majorare in valoare a vanzarilor data de aparatele de preparat mancarea si de storcatoarele pentru fructe si legume.

Robotii de bucatarie (cu bratul pozitionat deasupra), storcatoarele de fructe si legume prin presare si blenderele au avut o contributie deosebita la cresterea sectorului de aparate de bucatarie in Romania.

Insa cel mai mare impuls a fost dat de sectorul de aparate de ras si epilat, care au inregistrat rate de crestere de doua cifre.

IT: Calculatoarele portabile au continuat trendul ascendent

Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, sectorul IT s-a mentinut stabil in T2 2015, atingand 95 de milioane de euro. Dupa evolutii foarte bune, tabletele au inregistrat o scadere a cererii, in special pe segmentul de 7 inchi. In contrast, calculatoarele portabile si-au mentinut trendul pozitiv pe toate segmentele, in special pentru desktop replacement si convertibile.

Perifericele si desk computing au continuat sa creasca.

Electronice: evolutie negativa dupa mult timp

Cel de-al doilea trimestru din 2015 a inregistrat, pentru electronice, o usoara scadere de peste 3% in valoare.

PTV, sectorul dominant din aceasta categorie, a scazut cu aproape 5%, in timp ce cererea pentru televizoarele cu ecran UHD si diagonale mai mari de 40 inchi a continuat sa creasca.

Vesti foarte bune vin din sectorul de camere video de actiune care si-a dublat valoarea. Piata audio are semnale pozitive intrucat sistemele audio, boxele si boxele cu andocare au inregistrat vanzari mai mari.

Imprimante, multifunctionale si consumabile

Dupa un prim trimestru bun, vanzarile de imprimante, multifunctionale si consumabile au inregistrat o scadere de aproape 4% comparativ cu T2 2014.

Unul dintre motivele scaderii a fost performanta slaba a cartuselor, atat cu cerneala cat si cu laser.

Echipamentele cu cerneala au scazut cu 10 procente, in timp ce cele cu laser si-au incetinit ritmul de crestere la 4%.

Foto: scadere de doua cifre

Piata foto din Romania a scazut cu aproape 17% in trimestrul al doilea din 2015, pana la o valoare totala de 6 milioane de euro.

C.P.

Citeste si:
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Klaus Iohannis, minim istoric de încredere în rândul românilor. Doar Guvernul și Parlamentul stau mai rău SONDAJ
Președintele Klaus Iohannis a ajuns la un minim istoric al încrederii în rândul românilor, arată un sondaj publicat luni, 25 octombrie, de către Laboratorul pentru Analiza Războiului...
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Elena Udrea nu s-a vaccinat anti-COVID. Avocatul ei susține că a sfătuit-o să nu intre în sala de judecată
Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, a spus luni, 25 octombrie, la Curtea de Apel București, unde se judecă unul din termenele dosarului Hidroelectrica, în care este acuzată de luare de...
Sursa: Ziare.com