S-a dat startul la Rabla pentru electrocasnice - cui si cum se acorda voucherul

Marti, 18 Decembrie 2018, ora 12:49
20838 citiri
S-a dat startul la Rabla pentru electrocasnice - cui si cum se acorda voucherul

Programul "Rabla pentru electrocasnice" a fost lansat, marti, si prin acesta peste 60.000 de echipamente electrice si electronice de uz casnic folosite vor fi inlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie.

Bugetul programului este de circa 20 de milioane de lei.

"Programul Rabla pentru electrocasnice, aflat la prima editie, are caracter multianual si se aplica la nivel national. Nu vom putea sa apelam la acest program fara sa dam in schimb unul vechi.

Scopul sau este acela de a creste colectarea deseurilor de echipamente electrice si electronice, precum si de a stimula achizitionarea de electrocasnice cu consum redus, eficiente energetic.

Cheltuielile eligibile in cadrul programului sunt pentru achizitia de masini de spalat rufe, frigidere sau combine frigorifice sau lazi frigorifice si aparate de aer conditionat.

Am ales aceste trei tipuri de echipamente pentru ca sunt prezente in majoritatea caselor romanilor, sunt indispensabile si sunt voluminoase. Imi doresc foarte mult ca, alaturi de cei doi producatori din Romania, Electrolux si Arctic, sa se creeze locuri de munca si astfel sa putem sa vedem la anul si alte firme care sa aiba fabrici in Romania. Avem disponibile pentru acest program aproximativ 60.000 de vouchere.

Asadar, romanii care doresc sa isi achizitioneze un frigider, o masina de spalat sau un aer conditionat nou o pot face incepand de miercuri, 19 decembrie, de la ora 12:00, pe site-ul www.afm.ro", a afirmat marti ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu.

Valoarea voucherelor acordate romanilor care vor sa-si schimbe aparatura electrocasnica porneste de la 200 de lei pentru pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A++, creste la 300 de lei pentru masini de spalat rufe cu eficienta energetica A+++, aparate de aer conditionat cu eficienta energetica la racire (A+++/A++) sau pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice cu eficienta energetica A++, si poate ajunge la 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lazi frigorifice cu eficienta energetica A+++.

In prima etapa din procesul de inscriere, solicitantul trebuie sa completeze urmatoarele informatii in campurile aferente: datele de identificare, adresa de domiciliu, adresa de e-mail si numarul de telefon mobil valide, daca acestea exista, respectiv declaratia pe propria raspundere potrivit careia nu inregistreaza obligatii de plata la bugetul de stat si bugetul local. Aceasta declaratie este predefinita si se completeaza prin bifare.

Mai departe, solicitantul va completa acordul cu privire la prelucrarea de catre Autoritate a tuturor datelor si informatiilor furnizate, precum si tipul de aparat electronic sau electrocasnic care se achizitioneaza si eficienta energetica a acestuia (de la A+++ la A++).

Conform ministrului de resort, dupa completarea tuturor campurilor din aplicatia informatica, aceasta genereaza, automat, un mesaj de confirmare, care contine numarul unic al inscrierii si codul unic de accesare, date importante, deoarece cu ajutorul lor solicitantul se va loga in contul personal de pe site-ul AFM.

Mesajul de confirmare este transmis catre solicitant si prin email.

Dupa inscrierea solicitantului si primirea mesajului de confirmare, se procedeaza la aprobarea finantarii, iar lista solicitantilor aprobati se afiseaza pe site-ul AFM.

In momentul in care se regaseste pe lista afisata, solicitantul acceseaza contul de utilizator de pe site-ul AFM, unde va gasi codul alfanumeric unic aferent voucherului, generat automat.

Din acest moment, voucherul este valabil 15 zile, iar persoana fizica se poate adresa comerciantilor pentru a cumpara echipamentele eligibile.

Gratiela Gavrilescu a precizat ca persoana fizica beneficiaza de valoarea unui voucher la achizitionarea unui echipament electronic si electrocasnic eligibil, in schimbul predarii unui aparat echivalent. Schimbul se face in sistem 1:1, la adresa mentionata de catre solicitant.

Un exemplu prezentat de catre ministrul Mediului arata ca o persoana care doreste sa isi schimbe masina de spalat de acasa se deplaseaza la unul dintre comerciantii validati sau plaseaza o comanda online, isi alege modelul si se indeplinesc astfel procedurile de vanzare-cumparare.

Ulterior, cand primeste acasa noua masina de spalat, o preda pe cea veche si semneaza documentele. Important de stiut este ca, daca nu preda masina de spalat veche, uzata, solicitantul nu va putea intra in posesia noului produs.

In cadrul noului program se pot achizitiona mai multe echipamente in schimbul predarii unui numar echivalent de echipamente uzate vechi, persoana fizica beneficiind in acest fel, in mod corespunzator, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Lista comerciantilor care au fost aprobati in Programul "Rabla pentru electrocasnice" este publicata pe site-ul AFM si include comercianti si producatori aprobati precum eMag, Cora, Carrefour, Flanco, Media Galaxy, Electrolux, Altex, Auchan, Beko si Arctic.

Bugetul noului program este de 20 de milioane de lei, iar perioada de derulare se va intinde pana la momentul epuizarii celor aproape 60.000 de vouchere.

Citeste si:
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Dragnea critică PSD: ”Tu demiţi Guvernul şi tu spui că nu vrei să îţi asumi guvernarea? În politică îţi mai asumi şi costul electoral ”
Liviu Dragnea consideră că, în cazul în care PSD a demis Guvernul, trebuia să îşi asume guvernarea, precizând că probabil s-a temut să facă acest lucru deoarece vine iarna, menţionând...
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Miniștrii cu care premierul desemnat, Dacian Cioloș, ar putea merge în Parlament. Dan Barna, ministru de Externe, Mihai Goțiu, ministrul Mediului
Conducerea USR aprobă duminică programul de guvernare şi lista membrilor Cabinetului Cioloş. Printre variantele de lucru discutate în şedinţa Biroului Naţional al partidului se numără Dan...
Sursa: AGERPRES