Smartphone-urile inlocuiesc camerele foto si unele produse electronice - GFK

Joi, 30 August 2012, ora 16:55
2058 citiri
Smartphone-urile inlocuiesc camerele foto si unele produse electronice - GFK
Foto: Arhiva

Consumatorii din cele mai mari sase tari din Europa de Vest au cheltuit mai putini bani pe electronice si aparate foto, in prima jumatate a anului 2012, din cauza popularitatii ridicate a smartphone-urilor.

Vanzarile sunt mai mici cu 10%, respectiv 6%, in aceste sectoare, in Franta, Germania, Italia, Olanda, Spania si Marea Britanie, potrivit studiului realizat de GFK, remis joi Ziare.com.

In ciuda Campionatului European de Fotbal, vest-europenii au cheltuit cu 9% mai putin pe televizoare decat in prima jumatate a anului 2011.

Doar in Germania, aceasta piata a fost ajutata de evenimentul sportiv, cu vanzari mai mari cu pana la 14%. Totusi, cererea a crescut considerabil in toate cele sase tari analizate cu putin timp inainte de inceperea competitiei.

Conform GFK, cresterea vanzarilor este rezultatul ofertelor promotionale din aceasta perioada.

Piata de dispozitive portabile audio continua sa aiba probleme. In prima jumatate a anului 2012, vanzarile au scazut cu 17%. Acest lucru este o consecinta a concurentei puternice din partea telefoanelor mobile, in special a smartphone-urilor, ceea ce face inutila pentru multi consumatori detinerea de playere MP3 si MP4.

Retailerii si producatorii incearca, prin urmare, sa contracareze aceasta tendinta prin reducerea preturilor, pretul mediu scazand de la 90 euro, in prima jumatate a anului 2011, la 84 euro, in prezent. In plus, nu exista inovatii tehnice aduse acestor produse.

Ca si in cazul electronicelor, piata camerelor digitale din Europa de Vest a scazut si ea in primele sase luni ale anului. Cu toate acestea, cu o scadere de 7 procente de la an la an, evolutia este ceva mai buna, atribuita in special castigului obtinut de camerele digitale scumpe.

Prin urmare, consumatorii continua sa fie extrem de interesati de camerele cu obiective interschimbabile, care ofera in mod evident un compromis acceptabil intre camerele digitale compacte si camerele SLR. Aceasta tendinta a fost stimulata de un numar mare de noi modele lansate in aceasta primavara.

Consumatorii din Europa de Vest cumpara mai putine dispozitive electronice pentru autovehiculele lor. In prima jumatate a anului 2012, piata de electronice pentru masina a suferit o scadere a vanzarilor cu 19%, desi a fost relativ solida in Marea Britanie (-5%), dar nu si in Italia (-30%). Cu toate acestea, popularitatea anumitor produse de nisa continua sa creasca.

GPS-urile au pierdut considerabil competitia cu smartphone-urile. Aplicatii pentru navigatie sunt acum disponibile, uneori gratuit, ceea ce a contribuit la o noua scadere a vanzarilor, de 20%, in prima jumatate a anului, in ciuda preturilor semnificativ reduse. Germania continua sa fie principala piata, cu 31% din toate dispozitive de acest fel vandute in Europa de Vest.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#vanzari electronice Europa, #vanzari camere foto Europa, #piata eletronice Europa , #electronice