Mozilla intra in lupta cu Apple si Google pe piata smartphone-urilor

Luni, 25 Februarie 2013, ora 18:10
1975 citiri
Mozilla intra in lupta cu Apple si Google pe piata smartphone-urilor

Mozilla a anuntat, duminica, la Mobile World Congress, ca va lansa sistemul de operare Mozilla OS, intrand astfel in lupta sistemelor de operare alaturi de Apple si Google.

Compania nonprofit a facut anuntul intr-o conferinta din cadrul Mobile World Congress (Congresul Mondial al Mobilitatii), desfasurat in Barcelona, Spania. Cel mai mare show de tehnologie s-a desfasurat sub sloganul "Unleash the fox", noteaza CNN.

Compania a mentionat ca va fi sustinuta de 18 operatori de retele si patru producatori de telefoane mobile din intreaga lume pentru a lansa sistemul de operare pe piata.

Producatorii de telefoane Alcatel, LG, ZTE si Huawei vor fi primii care vor lansa smartphone-uri pe platforma Mozilla Firefox OS.

Compania a precizat ca, incepand din iulie, sistemul de operare va ajunge in Brazilia, Columbia, Ungaria, Mexic, Muntenegru, Polonia, Serbia, Spania si Venezuela.

Noul sistem este capabil sa opereze pe dispozitive mai putin sofisticate decat cele care exista in majoritatea smartphone-urilor.

Dezvoltatorii vor fi liberi sa construiasca si sa vanda aplicatii mobile pentru sistemul de operare, fara a fi nevoie sa imparta veniturile cu Apple sau Google, au anuntat reprezentantii companiei.

John Jackson, vicepresedinte al companiei de cercetare IDC, a declarat ca "gama impresionanta de operatori care s-au angajat sa distribuie dispozitivele Firefox OS vorbesc despre potentialul platformei si noteaza ca 2013 va fi un an important pentru Mozilla in domeniul telefoniei mobile".

"Ideea de HTML Web Apps a avut-o Apple in urma cu cinci ani, atunci cand a lansat iPhone, dar reprezentantii companiei si-au dat seama destul de repede ca ar putea face bani daca aceste aplicatii nu ar fi gratuite. Mozilla nu are aceste preocupari", au mai spus reprezentantii Mozilla.

Printre operatorii care vor sustine sistemul de operare se numara America Moovil, China Unicorn, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchinson Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, Telecom Italia Group, Telefonica, Telenor, Telstra, TMN si VimpelCom.

Dorina Calin

Citeste si:
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...