Primul computer implineste 60 de ani (Galerie FOTO)

Sambata, 21 Iunie 2008, ora 14:00
74491 citiri
Primul computer implineste 60 de ani (Galerie FOTO)

In 2008 se implinesc 60 de ani de la construirea primului computer digital.

Computerul supranumit "Baby" a fost dat in functiune in 1948 in laboratorul Manchester University. Numele sau oficial era Small Scale Experimental Machine.

Baby a fost primul computer care a utilizat ceea ce se numeste "arhitectura von Neumann" care consta, pe scurt, in separarea procesorului de structura care inmagazineaza atat procedurile cat si informatiile, dar si dispozitivele input / output.

Diferenta majora fata de computerele anterioare statea in faptul ca Baby putea indeplini mai multe operatii. Nu era construit pentru un singur scop - calculul aritmetic, de exemplu - cum se intampla cu stramosii sai.

In ciuda faptului ca Baby sta la baza computerelor noastre de birou si a intregii tehnologii aferente acestora, de la imprimanta pana la memory stick si iPod, acest prim computer nu semana nicicum ce ceea ce folosim astazi.

Cantarea o tona si ocupa o intreaga camera. In ciuda dimensiunilor, capacitatea sa de procesare era mult redusa si fata de cel mai slab dintre calculatoarele actuale.

Memoria sa era capabila de stocarea a 1024 de biti (1Mb), iar operatii destul de simple durau aproape o ora iar computerul se incalzea atat de tare incat cei ce lucrau la el erau nevoiti sa stea cu geamurile deschise chiar si in zilele cele mai friguroase.

Profesorul Freddie Williams, coinventator alaturi de Tom Kilburn al Small Scale Experimental Machine, povestea despre primele incercari de a lucra cu Baby, in vara lui 1948:

"Cu mult efort a fost introdus un program si a fost apasat butonul de start. Imediat dupa aceea ecranul a inceput sa clipeasca ca intr-un dans nebun. La incercarile anterioare fusese un dans al mortii ce nu a dus la nici un rezultat si, ceea ce era mai rau, fara sa ofere nici un indiciu cu privire la problema.

Dar intr-o zi dansul s-a oprit si pe unul dintre monitoare clipea rezultatul asteptat. A fost un moment de neuitat. Asta se intampla in iunie 1948 si totul s-a schimbat din acel moment" (conform Daily Mail).

Primul computer in Romania

In 1961 a fost dat in functiune primul computer construit intr-o universitate din Romania. Acest lucru s-a intamplat la Timisoara, in cadrul Institutului Politehnic. Se numea MECIPT, acronimul de la Masina Electronica de Calcul a Institutului Politehnic din Timisoara.

Proiectarea acestuia a inceput din 1956 de catre un colectiv condus de Iosif Kaufmann, Wilhelm Loewenfeld si Vasile Baltac, conform Wikipedia de limba romana. La construirea MECIPT au contribuit, de asemenea, si cercetarile profesorului Grigore C. Moisil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#primul computer, #Small Scale Experimental Machine, #MECIPT , #foto digitale