Atentie la obiectele inteligente de prin casa: Hackerii pot fura foarte usor datele personale

Joi, 31 Martie 2016, ora 13:16
4355 citiri
Atentie la obiectele inteligente de prin casa: Hackerii pot fura foarte usor datele personale

Dispozitivele inteligente din locuinte prezinta cateva vulnerabilitati care pot fi exploatate fara probleme chiar si de hackerii care nu au cunostinte avansate.

O analiza realizata de specialistii in securitate cibernetica ai Bitdefender arata ca mecanismele de autentificare folosite in prezent de gadget-urile din casele inteligente pot fi evitate cu usurinta de catre atacatorii cibernetici, astfel ca acestia pot fura date personale foarte usor, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Specialistii Bitdefender au analizat patru dispozitive inteligente populare, cu peste 150.000 de clienti la nivel global, si au reusit sa controleze gadgeturile de la distanta, fara cunostinta proprietarului.

A fost lansata sticla inteligenta de vin: Pastreaza calitatile bauturii o luna

Acestea sunt:

  • WeMo Switch (priza care foloseste o retea Wi-Fi ca sa controleze televizoare, becuri, boxe, termostate, etc.),
  • Lifx (bec inteligent controlat prin Wi-Fi),
  • MUZO Cobblestone Wi-Fi Audio Receiver (sistem audio care reda muzica de pe smartphone sau tableta),
  • Link Hub (consola cu doua becuri electrice care permite admistrarea sistemului de iluminat).

Principalele vulnerabilitati identificate sunt legate de protocoale, proceduri de autorizare si autentificare insuficiente, lipsa criptarii in timpul configurarii unui hotspot sau in timpul folosirii acestuia, conform rezultatelor investigatiei specialistilor, publicate in raportul "Internet of Things. Riscuri in locuintele conectate".

Trei dintre producatori nu au rezolvat problemele semnalate, in timp ce al patrulea a remediat partial vulnerabilitatea printr-o actualizare a sistemului de operare.

"Revolutia tehnologica generata de Internet of Things (toate dispozitivele inteligente care se pot conecta la Internet - n.red.) ridica probleme serioase in materie de securitate. Memoria si resursele insuficiente nu le permit intotdeauna dispozitivelor smart sa ruleze algoritmi de securitate complecsi si nici sa primeasca in mod constant diverse actualizari de software din partea producatorilor, desi unele au o durata de folosinta indelungata.

De asemenea, pentru utilizatorii obisnuiti, aceste gadgeturi sunt ca niste cutii negre, foarte putini inteleg cum functioneaza si la ce riscuri se expun", a explicat Catalin Cosoi, Chief Security Strategist al Bitdefender.

Cum sa prepari bauturi fara efort: Dispozitivele inteligente care-ti transforma bucataria intr-un bar (Foto&video)

Pericolele obiectelor inteligente

Internet of Things (IoT) are potentialul de a incalca drepturile fundamentale ale omului si bunele practici in materie de folosire a Internetului prin accesarea datelor personale pana la cel mai mic detaliu.

Dispozitivele colecteaza cantitati enorme de date (localizare, obiceiuri, stil de viata, comportament, pasiuni, credinte, stare de sanatate, etc.), care analizate individual sunt inofensive, insa corelarea acestora de catre terti poate crea un portret digital extrem de detaliat al oricarei persoane, fara consimtamantul acesteia.

IoT extinde limitele supravegherii si urmaririi, lasand utilizatorii fara prea multe posibilitati sa isi personalizeze setarile legate de intimitate sau sa controleze ce se intampla cu datele personale, potrivit Bitdefender.

Numarul dispozitivelor conectate la Internet a depasit nivelul de patru miliarde de unitati la finele anului 2015, iar industria va continua sa se dezvolte intr-un ritm alert pe fondul plusului de confort oferit utilizatorilor.

C.P.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...