Ziare.com

De ce minte Alexa?

Sambata, 13 Aprilie 2019, ora 14:23

   

De ce minte Alexa?
Nu este surprinzator ca angajatii Amazon asculta discutiile private prin intermediul Alexa. Evident este insa ca ne afam pe drumul spre o societate fara sfera privata.

Daca adresati asistentei virtuale Alexa, dezvoltata si comercializata de Amazon, urmatoarea intrebare: "Ma spionezi?", vei primi imediat raspunsul: "Nu, pentru mine conteaza foarte mult protectia datelor tale personale."

Cat de mult conteaza cu adevarat am aflat la sfarsitul acestei saptamani, cand au fost dezvaluite practicile gigantului Amazon, care asculta zilnic mii de conversatii private ale clientilor Alexa, conversatiile fiind si transcrise de angajati, fara acordul utilizatorilor.

Amazon a confirmat informatia, precizand ca se doreste "imbunatatirea experientei clientilor".

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Raspunsul este interesant, pentru ca Amazon pune mai presus "experienta clientilor" in raport cu sfera privata a utilizatorilor.

Selectate au fost de catre gigantul american nu numai solicitarile "oficiale" adresate in mod explicit asistentei virtuale Alexa. In articolul prezentat de concernul financiar Bloomberg se face referire, printre altele, si la ariile false interpretate sub dus, la strigatele de ajutor ale unor copii si chiar la un presupus incident sexual.

Marea indiferenta

Amazon nu se simte, asadar, deloc vinovat de faptul ca astfel de actiuni ar putea incalca flagrant prevederile constitutionale sau dreptul explicit formulat de Curtea Constitutionala Federala referitor la sfera privata si autodeterminarea informationala.

Drepturi fundamentale sunt sacrificate pe altarul "experientei clientilor". Aceasta este o parte a scandalului.

Cealalta parte este data de faptul ca doar putini sunt cei care acorda atentie acestui scandal, majoritatea dand dovada de indiferenta. Se pare ca primeaza comoditatea, ca este preferata comunicarea virtuala verbala in detrimentul celei scrise si ca acestea sunt deasupra fricii ca discutii private, intime, ar putea deveni publice, pe diverse canale.

De ani buni, granita dintre sfera privata si cea publica este modificata.

Ne indreptam incet, dar sigur spre o era "post privacy". Prezentam de buna voie date personale, de exemplu, pe diversele platforme de social media. Astfel incat ceea ce am prefera sa pastram in sfera privata ajunge in spatiul public, prin conectarea inteligenta si urmarirea datelor digitale.

Sa ne amintim de contestata actiune a celor de la Cambridge Analytica, care au reusit sa prezinte profile detaliate pe baza unor postari de pe facebook.

Scenarii orwelliene

Ca ingradirea sferei private conectata cu utilizarea asa-numitelor "Big Data" ar putea duce la supravegherea totala se constata in cazul Chinei. Acolo se introduce in acest moment un asa-numit "Social Credit System", pe baza caruia guvernantii pot decide, apeland la un sistem de puncte, cine este cetatean bun si cine este cetatean rau, cu posibilitatea de a-l sanctiona pe cei din urma.

Cine trece strada pe rosu sau vorbeste urat despre Partidul Comunist va primi interdictie de a folosi anumite mijloace de transport sau nu isi va putea inscrie copiii la scoli mai bune.

Ramane de vazut daca si noi, in Europa, vom ajunge vreodata in vecinatatea unor asemenea scenarii orwelliene. In orice caz, insa, ar trebui sa fim ceva mai atenti cu datele noastre.

De la Alexa am invatat ca nu poti sti cine te intercepteaza. Stim insa ca prietenoasa voce minte atunci cand ne anunta ca protectia datelor personale primeaza.

Martin Muno
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Amazon Alexa spioneaza

Articol citit de 6988 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alexa, ...probabil cel mai bun prieten din lume

Cel mai bun prieten al omului va tinde să fie 'asistentul personal', pentru că această prietenie va fi construită in mod Matematic, cărămizile fiind disponibilizate de neuroștiințe.

 

Alexa, posibil cel mai bun prieten al...oamenilor

Avind o astfel de poziție, o Alexa, dasta, se poate crede Referință Absolută...

 

'asistentul personal', probabil cele mai performante haturi

care i se pot atașa omului, de buna voie,adica fără reactiuni

 

:)

"Evident este insa ca ne afam pe drumul spre o societate fara sfera privata."

...ne aflam pe drumul catre sisteme sociale definte matematic.
asa fiind definite, implementarea trebuie sa pastreze eroarea ecuatiei de miscare pe care sistemele sociale o disponibilizeaza.

cum poti face o astfel de corelare, care se constituie in adevarul care leaga ecuatia de miscare de...realitate?
facind din ecuatia de miscare Lege. Lege IMPLINITA de orice MISCARE.

de unde rezulta ca ne aflam pe drumul catre manifestarea unei rocade intre OM si CIVILIZATIE
practic Cauza e Civilizatia iar Efectul, Omul.
mai simplu spus, Omul se supune Civilizatiei.

Dinamica Civilizatiei e deja o Stiinta, pentru ca perpetuarea dinamicii unei Civilizatii este ceva atit de complex incit singura capabila sa-i defineasca ecuatia ( dinamicii ) este Matematica.
cind ai in fata o singura ecuatie de miscare disponibila pentru Miscarea Civilizatiei singura problema, dar colosala, este... implementarea ei.

momentan, asistentul personal lucreaza bidirectional, el micsorind erorile ecuatiei de miscare a Civilizatiei, pe calapodul ce este a mai fost, prin urmare trebuie sa Cunoastem tot ce este!, pentru ca este va mai fi!, dar is pentru a micsora erorile dintre miscarea efectiva a Civilizatiei si ecuatia miscarii Civilizatiei definita Matematic.

 

Asistentul Personal, urmatorul Nivel al Globalizarii

e disponibila suficienta stiinta pentru a influenta dinamica Omului.
...atita tot ca trebuie sa-l cunosti.
cel mai bun prieten al omului va tinde sa fie Asistentul Personal, pentru ca el nu numai pe tine te Cunoaste, in mod cu totul stiintific te Cunoaste!, ci si prietenii din viata ta...reala!, prin urmare va atinge performanta de a fi capabil sa-ti ofere, de la un anumit moment, MAI MULTA placere decit iti ofera prietenii tai, dar treaba poate fi generalizata, deci decit oricine!
...asta pentru ca acceseaza Cunoastere despre toate Oglinzile in care...te oglindesti!
prin influentarea directa a unor dinamici complementare, un asistent personal poate ajunge la performanta de a-ti seta, DUPA LEGEA LUI, propria ecuatie de miscare!
deloc fara noima, devine capabil sa o faca FARA SA NASCA REACTIUNI!, mai simplu spus o face livrindu-ti, concomitent, placere!
...ce s-o mai lungim: Asistentul Personal va deveni cel mai capabil dresor de oameni!

 

:)

ce e un Asistent Personal fara 5G?! Nimic!

ce e un Asistent Personal fara Calculator Cuantic?! Nimic!

ce e un Asistent Personal fara Blockchain?! Nimic!

ce e un Asistent Personal fara o Inteligenta Artificiala legata ombilical de un Calculator Cuantic?! Nimic!

ce e un Asistent Personal cu toate astea de mai sus..la Brau?! cum ce e?! ...cam totul! va fi supranumit Referinta Absoluta! ...bine!, creca va fi vazut ca un Zeu, de fapt.
care, de la un moment dat incolo, va fi chiar datator de viata fara de moarte!
tare.

 

:))

acu urmeaza faza tare, zic io: daca asistentul personal devine un zeu, zeii...momentului, adica politicienii, vor mai conta?

este mai probabil ca ei sa nu mai conteze, daca impart acelasi spatiu cu zeul, altul decit cel PERSONAL.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor