Gadgeturi ce transforma SF-ul in realitate

Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 09:47
2283 citiri
Gadgeturi ce transforma SF-ul in realitate
Foto: TG Daily

Nu de putine ori am vazut filme in care nenumarate gadgeturi ne luau ochii cu designul lor futuristic, dar mai ales cu functionalitatile lor nemaivazute. In cazul unora, prezentul a ajuns deja viitorul.

Cine este fan Star Trek nu are cum nu-si aminteasca de "comunicatoarele" prin care membrii din echipa lui Jean Luc Picard vorbeau, potrivit TG Daily.

La 30 de ani dupa prima aparitie a acestui comunicator, in 1966, Motorola a adus pe piata StarPac, telefonul cu clapeta, care semana izbitor cu aparatele de pe nava USS Enterprise. Dar aceasta nu este singura jucarie care a fost inspirata de viitor. Conform unor profesori de la Facultatea de Arta din California, undeva la finele anilor 80, tot in Star Trek, aparea un "pad" care pare ca a inspirat foarte mult designul pentru iPad-ul lui Steve Jobs.

Filmul X-Men a inspirat si el, la randul lui, un cercetator din armata americana, divizia inginerie, care luand ca model harta tridimensionala din blockbuster, a creat Xenovision. Acesta gadget este controlat de un computer perfomant, iar cu ajutorul unor raze trimise din sateliti catre suprafete solide acesta proceseaza si proiecteaza imaginea. Aparatul deja a ajutat la cartografierea unor parti din Marte.

La fel se poate spune si despre o echipa de cercetatori de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) care au realizat o pseudocopie a transmitatoarelor 3D din Star Wars.

Desi este cam mult spus comunicator acestui gadget, el este capabil sa transmita filmulete holografice, folosindu-se de faimosul joc Xbox Kinect. Sistemul este capabil sa transmita, nu 24 sau 30 de cadre, cat se folosesc pentru crearea unei secunde de film, ci doar 15.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#SF, #gadget, #star, #wars, #trek, #viitor, #prezent , #gadget