Coordonatele GPS iti pot salva viata - Cum le gasesti pe un smartphone si cum le trimiti (Galerie foto, video)

Miercuri, 22 Ianuarie 2014, ora 08:52
50858 citiri
Coordonatele GPS iti pot salva viata - Cum le gasesti pe un smartphone si cum le trimiti (Galerie foto, video)
Foto: play.google.com

Tragedia aviatica din Muntii Apuseni a ridicat numeroase semne de intrebare referitoare la procesul de localizare a victimelor, care s-a dovedit a fi o sarcina dificila, din cauza conditiilor meteo si a terenului impracticabil, dar si a raspunsului slab din punct de vedere tehnologic.

Conform primelor declaratii, unul dintre pasageri a reusit sa ofere informatii vitale folosind aplicatia Google Maps de pe un smartphone.

Tragedie aviatica in Apuseni - Medicul care a sunat la 112 povesteste cum a comunicat cu salvatorii

In consecinta, este util pentru utilizatori sa afle modalitatile prin care pot vedea sau trimite coordonatele GPS de pe un telefon mobil.

Tragedie aviatica in Apuseni Iovan ceruse amanarea zborului, din cauza unor probleme tehnice LIVE

 • Metode pentru iOS
 • Aplicatia iMessage este capabila sa transmita coordonatele GPS ale utilizatorului.

  Ce trebuie sa faci: Deschide aplicatia Maps din meniu - apasa pe sageata din stanga jos pentru a afla coordonatele curente - apasa apoi pe bulina albastra care apare pe harta si apoi pe sageata - alege optiunea Share Location si modalitatea prin care vrei sa trimiti coordonatele (email, mesaj, tweet) - alege destinatarul si apasa trimite.

  Mai mult, poti regasi link-ul in mesajele trimise, iar daca tii apasat cu degetul pe el, atunci vor aparea pe ecran coordonatele exacte.

  O alta posibilitate este prin intermediul aplicatiei prestabilite Compass.

  Ce trebuie sa faci: Deschide aplicatia - apasa pe ecran pentru calibrare - vor fi afisate coordonatele GPS - daca apesi pe coordonate de doua ori atunci se deschide automat aplicatia Maps.

  Daca localizarea a mai fost incarcata, atunci ea va fi afisata imediat, in caz contrar va trebui sa fie incarcata prin Internet. Daca nu poti intra online, atunci nu va aparea nimic, dar coordonatele vor ramane vizibile in aplicatia Compass.

  Totusi, de mentionat este faptul ca datele nu sunt 100% exacte, eroarea fiind de aproximativ 400 metri.

 • Google Maps
 • Aplicatia Google Maps permite trimiterea coordonatelor GPS.

  Ce trebuie sa faci: Apasa pe punctul de pe harta care iti arata locul in care te afli - alege sa iti afiseze detaliile - apasa butonul share - alege modalitatea prin care vrei sa trimiti coordonatele.

  Astfel, pentru Android, poti trimite coordonatele prin email, mesaj, Facebook au Skype. In cazul iPhone, optiunile sunt Google+, email, mesaj text sau prin copierea pe clipboard a informatiilor.

  Unele telefoane cu Android, precum HTC One sau cele din seria Samsung Galaxy, au preinstalata aplicatia Maps, care ofera automat locul exact in care se afla utilizatorul.

 • Telefoanele cu sistem de operare Windows
 • Operatiunea este mai simpla in cazul telefoanelor cu Windows Phone.

  Ce trebuie sa faci: Alege din lista cu aplicatii pe cea de mesagerie - apasa iconita care permite crearea unui mesaj nou - scrie numarul de telefon sau email-ul destinatarului - apasa pe iconita Atach - apoi alege My Location.

  O harta care arata unde te afli va fi trimisa persoanei dorite. Serviciul functioneaza si fara conexiune la Internet.

  Aplicatii care pot trimite coordonatele

  Exista si aplicatii care pot fi instalate din magazinele online Google Play si AppStore ce permit transmiterea coordonatelor GPS prin mesaj sau email.

  Glympse este una dintre cele mai utile, avand in vedere ca este usor de folosit. Destinatarul va primi un link pe care il acceseaza si poate descoperi locul in care se afla utilizatorul, dar doar pentru o anumita perioada de timp. Se poate transmite aceasta informatie prin Facebook, Twitter, email, mesaj si poate fi vazuta de orice dispozitiv cu acces la Internet.

  I'm Here este o alta aplicatie care permite utilizatorilor sa trimita coordonatele sale, in timp real, sau ale unui loc ales de acesta pe harta. Este sigura, securizata si are inserata o functie de chat, prin care se poate comunica cu destinatarul. Insa functioneaza doar daca ambele dispozitive au instalate aplicatia.

  One Touch Location seamana cu celelalte doua aplicatii. Ea permite utilizatorilor sa trimite un link care duce la locatia pozitionata pe Google Maps si exista posibilitatea de a descoperi locuri noi si interesante in imprejurimi.

  Avionul care a aterizat fortat luni, o aeronava Britten Norman Islander BN 2A-27 aflata in dotarea Scolii Superioare de Aviatie Civila, nu dispunea de un sistem de localizare GPS.

  De un astfel de sistem pot depinde in mare masura eforturile salvatorilor, avand in vedere faptul ca tehnologiile folosite pentru localizare - triangulare prin retelele GSM - sunt foarte imprecise, mai ales in conditiile in care celulele GSM sunt rare, a precizat Lucian Gheorghe, CEO al EVO GPS, firma care furnizeaza solutii de localizare GPS, pentru Ziare.com.

  Cum functioneaza sistemele de localizare prin GPS

  "In primul rand, obiectul de localizat trebuie sa aiba un echipament care isi obtine coordonatele folosindu-se de reteaua globala GPS cu o precizie foarte mare (sub 2-5 metri).

  Aceste coordonate trebuie transmise catre serverele noastre pentru a putea fi apoi procesate. Transmisia se face in functie de aplicatia dorita de la minimum o secunda, in mod uzual la fiecare 1 minut se primesc coordonatele GPS", a explicat Lucian Gheorghe.

  Potrivit acestuia, mediul de transmisie folosit pentru trimiterea coordonatelor este, in majoritatea cazurilor, reteaua de date GSM.

  "In cazuri in care obiectul de localizat functioneaza foarte mult in afara retelelor GSM (de exemplu, desert, ocean sau altitudini mari), atunci se aleg echipamente ce pot transmite coordonatele prin satelit (Inmarsat, Thuraya etc.), costurile fiind considerabil mai mari", a adaugat directorul EVO GPS.

  Prin urmare, timpul de localizare in caz de accident poate fi instantaneu in cazul in care exista sisteme speciale, inclusiv mobile, sau sunt instalate pe smartphone aplicatii care functioneaza in timp real.

  Citește și:
  George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
  George Simion își caută manifestanții la mitingul organizat în Piața Universității. Acuzațiile aduse de liderul AUR VIDEO
  Manifestanţii au început să se adune duminică, 2 octombrie, în Piaţa Universităţii, la mitingul de protest organizat de AUR. George Simion a anunţat că nu va rosti niciun discurs și...
  Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
  Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
  Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...