Ajutor! O cladire e atacata de hackeri! Cat de vulnerabile sunt imobilele inteligente la atacuri informatice

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 08:52
4807 citiri
Ajutor! O cladire e atacata de hackeri! Cat de vulnerabile sunt imobilele inteligente la atacuri informatice
Foto: Arhiva Ziare.com

In 2013, Google, una dintre cele mai proeminente companii IT din lume, a fost tinta unui atac informatic.

Hackerii nu au vizat motorul sau de cautare, platforma de publicitate ori reteaua sociala Google+, ci chiar cladirea, relateaza BBC.

Doi experti in securitate cibernetica au atacat sediul companiei din Sydney, Australia, prin sistemul de management al cladirii (BMS).

De ce e o idee proasta ca ne inconjuram de obiecte inteligente

"Eu si colegul meu avem multa experienta in securitate cibernetica, dar asta nu este ceva ce se invata. Odata ce intelegi cum functioneaza sitemul, e foarte simplu", a declarat unul dintre specialisti, Billy Rios.

Acesta a gasit sistemele vulnerabile pe Shodan, un motor de cautare care listeaza dispozitivele conectate la Internet, apoi a introdus rezultatele in propriul software pentru a-i identifica pe proprietarii cladirilor.

In cazului atacului informatic asupra Google, autorii nu au avut niciun scop nefast, nu au produs pagube si au informat gigantul IT in legatura cu vulnerabilitatile descoperite.

Atentie la obiectele inteligente de prin casa: Hackerii pot fura foarte usor datele personale

Potrivit lui Rios, care conduce compania de securitate Whitescope, in prezent exista aproximativ 50.000 de cladiri conectate la Internet, inclusiv facilitati de cercetare, biserici si spitale, iar 2.000 dintre acestea sunt online, fara sa se protejeze macar cu o parola.

"Exista 2.000 de cladiri in cazul carora poti accesa sistemele de incalzire si racire, poti chiar obtine acces la sistemul de control al usilor", a spus expertul.

"Nu incape nici cea mai mica indoiala ca se incearca mereu atacuri asupra sistemelor de management al cladirilor", a adaugat Martyn Thomas, profesor de IT la Gresham College din Marea Britanie.

Un imobil inteligent inseamna, in general, ca acesta sa aiba instalatiile de control al incalzirii, iluminarii si securitatii conectate la Internet si la retele corporative mai ample - adica la un grup de computere interconectate, aflate in aceeasi cladire sau zona si detinute de aceeasi companie. Si exista un motiv intemeiat pentru a face asta, sustine Andrew Kelly, consultant pe probleme de securitate la compania de aparare Qinetiq.

Hackerii isi vor face de cap in 2016: Atacurile care vor lua amploare in acest an

"Economisirea energiei este cel mai mare factor in conectarea sistemelor de management al cladirilor la retele corporative. Cei care administreaza cladirea au un control mai mare si economisesc cu pana la 20%-50% mai multe energie", a precizat el.

O cladire nesigura

Dar cladirea este, de asemenea, si mai nesigura. Exista mai multe scenarii in care atacul informatic asupra unui imobil poate avea consecinte devastatoare.

Sa ne imaginam, de exemplu, un atac asupra unui camin de batrani, in mijlocul iernii, in care hackerii reusesc sa controleze sistemul de incalzire si il inchid. Sau un spital in care hackerii pun stapanire pe sistemul electric. Sau niste hoti care intra intr-un imobil pe care vor sa il jefuiasca, prin accesul la echipamentele de control al securitatii.

Daca oricare dintre acestea ti se pare un scenariu de film de la Hollywood, gandeste-te mai bine. In 2013, Departamentul de Securitate Interna al SUA a dezvaluit ca hackerii au atacat o facilitate guvernamentala si au facut cladirea "neobisnuit de calduroasa".

Hackerii au preluat de la distanta controlul asupra unei masini si au rasturnat-o intr-un sant

De asemenea, in 2014, consultantul pe securitate Jesus Molina a spus, la o conferinta Black Hat din Statele Unite, ca a reusit sa obtina control deplin asupra sistemelor de iluminat, temperatura si divertisment din 200 de camere, in timp ce era cazat la hotelul St. Regis din orasul chinezesc Shenzhen.

In unele dintre cele mai cunoscute atacuri din ultimii ani s-a profitat de vulnerabilitatea sistemelor de management al cladirilor. Un atac asupra retailerului american Target, in care au fost furate milioane de date de pe cardurile clienilor, a avut legatura cu accesarea instalatiilor de incalzire si ventilatie.

La inceputul anului, o centrala electrica din Ucraina a fost atacata de hackeri, iar aproape 80.000 de consumatori au ramas fara curent.

"Am vazut multe atacuri in care computerele sunt criptate de hackeri si decriptate doar daca organizatia plateste bani frumosi...si este foarte usor sa iti imaginezi un scenariu de atac asupra sistemului de management al unei cladiri, in care o fabrica sau un spital devine nefunctional, iar hackerii cer bani. Se vede la orizont, e doar o chestiune de timp", a declarat Kelly.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#cladiri Internet atac informatic, #cladiri Internet hackeri, #caldiri inteligente hackeri , #hacker