Alertele de atacuri cibernetice in Romania au explodat

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 07:50
5051 citiri
Alertele de atacuri cibernetice in Romania au explodat

Aflandu-ne intr-o zona de instabilitate, in Romania, au explodat in 2014 alertele de atacuri cibernetice.

Vorbim de un numar colosal de astfel de alerte, 78 de milioane, cu 80% mai multe ca in 2013, potrivit presedintelui Centrului de Studii pentru Securitate, Managementul Crizelor si Prevenirea Conflictelor, Alexandru Groseanu.

"Acest razboi nevazut este foarte grav. Senzori ai partenerilor nostri din tara sau din afara au semnalat peste 78 de milioane de alerte de atacuri ca pornind de la IP-uri din Romania", a detaliat Augustin Jianu, director al CERT-RO, citat de Bursa.

"Romania este atacata zilnic de hackeri organizati in structuri de tip black hat din afara tarii sau chiar din interior. Atacurile au ca tinta institutii publice, companii private sau de stat, banci. Nu pot sa detaliez astfel de atacuri pentru ca exista clauze de confidentialitate si nu pot divulga identitatea victimelor, dar atacuri au loc zilnic din interiorul si din afara tarii", a adaugat Jianu.

Romania, rai pentru hackeri? Peste 78 de milioane de atacuri cibernetice in 2014

Potrivit raportului oficial al CERT-RO, in anul 2014, mai mult de jumatate (54%) dintre alertele primite au vizat sisteme informatice configurate necorespunzator, ne-securizate sau vulnerabile, ce au oferit diverse servicii ne-securizate in Internet, folosite de catre atacatori pentru ascunderea identitatii si lansarea de atacuri cibernetice asupra altor tinte.

De asemenea, aproape un sfert din totalul IP-urilor unice alocate in Romania (24%) au fost implicate in cel putin o alerta de securitate cibernetica, in crestere fata de 16%, in anul 2013.

SRI: Atacuri cibernetice asupra unor site-uri romanesti, cu mesaje islamiste radicale

Mai multe atacuri cibernetice au fost inregistrate in Romania asupra site-urilor apartinand unor institutii de invatamant superior si de administratie publica, incepand cu jumatatea lunii decembrie 2014, a anuntat in ianuarie Serviciul Roman de Informatii (SRI).

SRI a precizat ca in cursul acestor atacuri au fost promovate mesaje islamiste radicale, anti-israeliene si pro-palestiniene. Unul dintre site-urile atacate este cel al Patriarhiei Romane.

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO este o structura independenta de expertiza si cercetare-dezvoltare in domeniul protectiei infrastructurilor cibernetice, care dispune de capacitatea necesara pentru prevenirea, analiza, identificarea si reactia la incidentele de securitate cibernetica ale sistemelor informatice ce asigura functionalitati de utilitate publica ori asigura servicii ale societatii informationale.

CERT-RO se afla in coordonarea Ministerului pentru Societatea Informationala si este finantat integral de la bugetul de stat.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#atacuri cibernetice Romania 2014, #raport atacuri cibernetice Romania , #hacker