Anonymous nu e singura grupare de hackeri care a declarat razboi Statului Islamic

Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 13:50
19155 citiri
Anonymous nu e singura grupare de hackeri care a declarat razboi Statului Islamic
Foto: YouTube/Anonymous

Adeptii Statului Islamic folosesc retelele sociale pentru propaganda, dar si pentru a recruta noi luptatori, insa acest lucru a intrat in atentia unor grupari de hackeri, printre care si Anonymous, care i-au amenintat pe jihadisti cu un razboi informatic.

Se pare ca mai multe conturi de Twitter atribuite Statului Islamic au fost "doborate" in aceasta saptamana. Insa aceasta este doar o mica parte a luptei cibernetice, remarca Reuters.

Pana in acest moment, Anonymous a reusit sa identifice si sa inchida peste 6.000 de conturi jihadiste. Mai mult, hackerii acestei grupari au cerut ajutor publicului pentru ca actiunile lor sa aiba parte de un sprijin larg. In acest sens, ei au pus la dispozitia celor care vor sa-i ajute un ghid de atacuri informatice pentru incepatori.

Initiativa celor de la Anonymous se numeste Operation Paris (#OpParis) sau Operation ISIS (#OpISIS) si a devenit tot mai populara in ultimele zile, multi utilizatori oferindu-se sa contribuie la anihilarea jihadistilor din spatiul virtual.

Anonymous, ghid pentru hackerii incepatori: Cum sa ataci informatic Statul Islamic

Insa alti hackeri sustin ca duc aceasta batalie de mai mult timp.

O grupare a furnizat agentiilor guvernamentale din SUA o serie de informatii si a eliminat zeci de mii de conturi jihadiste de Twitter, din ianuarie si pana in prezent, iar membrii sai urmaresc actiunile Statului Islamic pe asa-numitul "Internet ascuns", o retea din mediul online care nu poate fi accesata prin metodele obisnuite de navigare pe Internet.

Ghost Security Group a transmis lucrurile descoperite Guvernului SUA prin intermediul unui consultant in terorism, Michael S. Smith II.

"Serviciile secrete apreciaza sprijinul venit din exterior. Am un feedback constant", a transmis oficialul american.

Statul Islamic declara razboi Anonymous: Suntem stapanii lumii virtuale

Cum colaboreaza hackerii cu Guvernul SUA

Dar cum s-a ajuns aici?

Smith a povestit ca cei de la Ghost Security Group l-au contactat in luna iunie a acestui an si i-au oferit niste copii ale unor discutii purtate de jihadistii in legatura cu un atac planuit in Tunisia.

El a transmis aceste informatii mai departe, iar atacul a fost dejucat.

"In mod oficial, Guvernul SUA nu apreciaza mana de ajutor data de astfel de organizatii. Insa legile americane sunt atat de stricte, incat autoritatile se bucura in secret ca altii incalca normele pentru a-i sprijini in lupta contra teroristilor", a explicat generalul Mike Hayde, fost sef a Agentiei Nationale de Securitate din Statele Unite (NSA).

Atentate teroriste in Paris: Anonymous, prima victorie din razboiul impotriva Statului Islamic

Oricine poate face ceva util

Nu trebuie sa fii hacker ca sa faci ceva in legatura cu propaganda din mediul online a Statului Islamic. De exemplu, atunci cand dai peste un cont al jihadistilor, il poti reclama la Google, Facebook, Youtube, Twitter sau la proprietarul oricarei platforme de socializare pe care observi mesajele Statului Islamic.

In ultima vreme, gigantii IT au devenit mai cooperanti, asa ca e posibil ca acele conturi sa fie dezactivate sau macar suspendate pe o perioada de timp.

De exemplu, in acest an, Facebook a interzis postarea mesajelor in care sunt laudate gruparile teroriste, in timp ce YouTube are o politica stricta impotriva violentei, iar Twitter are deja o lista a conturilor cu probleme.

"Exista tot mai multe plangeri legate de jihadisti pe retelele de socializare. Tot mai multe conturi sunt dezactivate. Si nu cred ca putem atribui aceasta victorie doar celor de la Anonymous, pentru ca exista mai multe initiative care au un scop similar, cum ar fi Counter Extremism Project si Sawab Center", a explicat J.M. Berger, expert in Statul Islamic, care lucreaza la Brookings Institution.

Statul Islamic da 5 reguli "triste" pentru a evita atacurile "idiotilor" de la Anonymous

Insa jihadistii sunt versatili

Ofensiva din ultima vreme de pe cele mai populare platforme online i-a facut pe cei din Statul Islamic sa renunte la ele si sa adopte aplicatiile prin care pot trimite mesaje criptate.

Una dintre ele este Telegram, unde este mai greu sa faci "interceptari" si sa derulezi atacuri informatice.

Retelele de socializare, atuul Statului Islamic: Cum au fost organizate atacurile din Paris

O cauza ar fi ca mesajele trimise se "autodistrug", adica raman doar o perioada de timp stocate in telefon.

Dar cei de la Ghost Security Group nu s-au lasat intimidati si au incercat sa se infiltreze si in reteaua Statului Islamic de pe Telegram.

In plus, acesti hackeri au urmarit site-urile folosite de jihadisti si au trecut la actiune: ba au fost dezactivate dupa ce au alertat companiile care detineau serverele, ba au trecut la atacuri de tip DDoS, care presupun trimiterea unui volum mare de trafic, ce duce la "caderea" site-ului respectiv.

Atentate teroriste la Paris Anonymous declara razboi jihadistilor: Va vom gasi si nu va vom lasa sa scapati!

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Anonymous razboi Statul Islamic, #Anonymous atacuri Statul Islamic, #hackeri Statul Islamic , #hacker