Ucraina apeleaza la un partener improbabil pana in acest moment, in lupta sa pentru a se apara in fata razboiului cibernetic al Rusiei, respectiv Romania, sustine agentia de presa AP.
Intr-un amplu articol, Associated Press, scrie ca Romania, care este cunoscuta mai mult pentru dezordinea economica decat pentru dibacia tehnologica, a devenit una dintre natiunile principale ale Europei in lupta impotriva hackerilor.
Motivul este propria batalie a Romaniei impotriva renegatilor Internetului si o mostenire a excelentei in calculatoare care isi are originile in regimul comunist al lui Nicolae Ceausescu.
Schimbarile istorice i-au transformat insa, ironic, pe detectivii cibernetici romani in unii dintre cei mai buni ai Europei. Atat de buni, incat NATO a desemnat Bucurestiul sa apere Ucraina de spionajul digital rusesc, trimitand experti care sa monitorizeze institutiile guvernamentale de la Kiev si sa antreneze specialisti IT ucraineni.
Director din SRI: Securitatea cibernetica, materie obligatorie in scoli. S-a discutat si in CSAT
Ucraina sustine ca Serviciul de Securitate Federal al Rusiei coordoneaza atacuri indreptate asupra birourilor guvernamentale, ca parte a unui "razboi proxy" impotriva conducerii Ucrainei, in contextul luptelor reale dintre fortele ucrainene si rebelii prorusi din est.
Oficialii ucraineni de securitate spun ca, cu ajutorul Romaniei, au dejucat incercari de raspandire de software daunator menit sa dezactiveze reteaua informatica a Guvernului de la Kiev sau sa fure informatii.
Europol ii lauda pe IT-istii romani - tara noastra, gardian voluntar al Ucrainei
La summit-ul NATO din luna septembrie 2014, din Tara Galilor, presedintele american Barack Obama si alti lideri au decis sa creeze programe finantate de tari membre NATO care au scopul de a ajuta Ucraina sa-si reformeze si modernizeze capacitatile de aparare, inclusiv un program pentru apararea cibernetica, pentru a ajuta la modernizarea armatei Ucrainei.
Romania s-a oferit voluntara sa conduca programul de aparare cibernetica a Ucrainei, AP citandu-l pe premierul Victor Ponta: "Incercam sa fim un lider regional. De aceea Romania a fost numita de catre NATO sa fie responsabila de securitatea cibernetica (a Ucrainei) si de impiedicarea razboiului cibernetic".
Partea ucraineana nu a avut un cuvant de spus privind tara pe care NATO o va desemna sa ii asigure securitatea cibernetica. Insa, din anul 2013 a cooperat cu Romania privind combaterea infractiunilor cibernetice, a pornografiei infantile si a altor infractiuni informatice.
La randul sau, si Europolul a laudat priceperea in materie cibernetica a romanilor. Seful agentiei europene a politiei, Ron Wainright, a spus ca 20 la suta din expertii in materie de securitate cibernetica ai Europolului sunt politisti romani: "Expertiza pe care specialistii romani o aduc luptei lor zilnice impotriva acestei amenintari este extraordinara", a declarat seful Europol, in timpul unei recente vizite la Bucuresti.
Hackerii romani care au bagat spaima in FBI si mostenirea comunismului
Daca Romania este un lider, astazi, in politia cibernetica, poate multumi probabil unei serii de cazuri de hackeri romani care au atacat Statele Unite, in anul 2011, scrie sursa citata. In acel an, infractorii cibernetici romani au furat un miliard de dolari de la victime din Statele Unite, iar un sofer roman de taxi somer, care isi spune "Guccifer", a spart conturile de email ale fostului secretar american de stat Colin Powell si fostului presedinte George Bush jr, publicand fotografii private ale familiei prezidentiale, inclusiv selfie-uri cu Bush, care pare ca se barbiereste la dus.
Bresele de securitate au alarmat Washington-ul atat de mult incat FBI a lansat un program de instruire a 600 de ofiteri romani in ce priveste lupta impotriva infractiunilor cibernetice.
Associated Press noteaza ca traditia Romaniei privind aptitudinile informatice dateaza din epoca comunista, cand Ceausescu a decis sa faca din inginerie si matematica prioritati educationale la universitatile de top. Mai mult, Microsoft, Google si Oracle au toate afaceri in Romania, iar in aceasta industrie exista 93.000 de angajati.