Peste doua milioane de dolari platiti hackerilor care au atacat cea mai mare conducta de petrol a SUA au fost recuperati

Marti, 08 Iunie 2021, ora 07:19
5119 citiri
Peste doua milioane de dolari platiti hackerilor care au atacat cea mai mare conducta de petrol a SUA au fost recuperati
Hackerii au atacat cea mai mare conducta de petrol a SUA FOTO Pixabay

Autoritatile americane au anuntat luni ca au recuperat 2,3 milioane de dolari din rascumpararea platita unor hackeri de catre grupul Colonial Pipeline dupa un atac cibernetic care i-a paralizat imensa retea de oleoducte, noteaza AFP.

"Departamentul Justitiei a localizat si a recuperat majoritatea rascumpararii pe care Colonial a platit-o DarkSide luna trecuta", a declarat procurorul general adjunct al SUA, Lisa Monaco, intr-o conferinta de presa, referindu-se la reteaua criminala acuzata ca se afla la originea acestei operatiuni de extorcare.

La 7 mai, acesti hackeri care, potrivit autoritatilor americane, au sediul in Rusia, au exploatat o bresa in securitatea retelelor grupului Colonial, care transporta 45% din carburantii consumati pe coasta de est a Statelor Unite.

Ei au folosit un "ransomware", un program care cripteaza sistemele informatice si solicita rascumparare pentru a le debloca. Colonial a fost fortat sa-si suspende operatiunile de-a lungul celor aproximativ 8.800 de kilometri de oleoducte care merg din Texas pana in apropiere de New York.

Atacul a antrenat o miscare de panica si un asalt asupra pompelor, insotita de penurii de benzina localizate si a subliniat vulnerabilitatea infrastructurii americane la astfel de atacuri.

Pentru a relua distribuirea benzinei cat mai repede posibil, directorul general al Colonial Pipeline, Joseph Blount, a autorizat plata unei rascumparari in criptomonede, 75 de bitcoin, pentru o suma estimata la 4,4 milioane de dolari.

El a explicat intr-un comunicat ca "rapid si discret" a prevenit politia federala care a putut lua urma transferurilor financiare consecutive.

Inarmati cu un mandat semnat de un judecator din California, anchetatorii au reusit sa confiste luni 63,7 bitcoin. Acestia fusesera transferati la o adresa specifica pentru care FBI avea "cheia privata", echivalentul unei parole, a declarat Departamentul Justitiei intr-un comunicat.

Cursul criptomonedei s-a prabusit recent, astfel incat suma recuperata este de doar 2,3 milioane de dolari.

Aceasta operatiune reprezinta, totusi, un succes pentru autoritatile americane, deoarece este foarte rar ca rascumpararile platite de companii sa fie recuperate, mai scrie AFP.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
#SUA, #hackeri, #Colonial Pipeline, #rascumparare , #hacker