Atac fara precedent la Apple: Modul ingenios de operare al unor hackeri periculosi

Luni, 21 Septembrie 2015, ora 16:30
5622 citiri
Atac fara precedent la Apple: Modul ingenios de operare al unor hackeri periculosi
Foto: Arhiva Ziare.com

Apple a indepartat din magazinul App Store mai multe aplicatii care au fost infectate cu malware, dupa un atac fara precedent in istoria companiei.

Hackerii au actionat intr-un mod inteligent, remarca The Verge.

Ei au creat o replica a programului Xcode, folosit de dezvoltatori pentru a realiza aplicatii pentru sistemul de operare al Apple, iOS. Ulterior, au reusit sa pacaleasca programatorii ca versiunea lor e cea originala.

In consecinta, toate aplicatiile dezvoltate pe baza programului-fantoma au fost infectate cu malware, iar acesta s-a raspandit in toate dispozitivele pe care au fost instalate aplicatiile periculoase.

Nu va lasati pacaliti: Hackerii pozeaza drept ANAF si cer date confidentiale. E posibil sa fie din Rusia

Virusul a strans informatii despre utilizatori, precum parole si alte date de acces, care au fost trimise la serverele controlate de hackeri, informeaza BBC News.

Firma de securitate cibernetica Palo Alto Networks, care a analizat malware-ul supranumit XcodeGhost, a transmis ca hackerii erau capabili sa trimita alerte false prin care sa ii pacaleasca pe utilizatori sa le dezvaluie informatii personale, dar si sa copieze date de autentificare.

"Am indepartat aplicatiile din App Store de care am aflat ca au fost realizate pe baza acestui program contrafacut", a transmis purtatorul de cuvant al Apple, Christine Monaghan, pentru Reuters.

"Colaboram cu dezvoltatorii pentru a fi siguri ca folosesc varianta adevarata a Xcode pentru a-si reconstrui aplicatiile", a adaugat reprezentantul companiei americane.

In total, 39 de aplicatii au fost indepartate, printre care se numara aplicatia de mesagerie WeChat, extrem de populara in China, care are peste 600 de milioane de utilizatori. In fapt, atacul a vizat aproape in exclusivitate utilizatorii de iPhone si Mac din tara asiatica.

Pana acum, sistemul de operare iOS de la Apple nu a avut multe brese de securitate grave, spre deosebire de Android de la Google.

Bresa uriasa de securitate: 950 de milioane de telefoane, in pericol

Tocmai de aceea hackerii au fost destul de ingeniosi in a pacali dezvoltatorii de aplicatii, pe de o parte, pe care i-au facut sa creada ca programul lor e cel corect, iar pe de alta parte, au reusit sa treaca si de "filtrul" Apple - sistemul de control al aplicatiilor, care de obicei identifica majoritatea problemelor.

Compania americana a recunoscut ca e prima bresa de securitate majora a sistemului sau de operare.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#atac hackeri aplicatii iphone, #atac hackeri Apple, #hackeri alicatii iphone, #hackeri aplicatii Apple , #hacker