Atentie la hackeri: "Lupii de pe Wall Street" ataca si in Romania

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 19:17
3739 citiri
Atentie la hackeri: "Lupii de pe Wall Street" ataca si in Romania

Investitorii la bursa sunt tinta a milioane de mesaje nesolicitate ce raspandesc o escrocherie financiara similara celei din filmul "Lupul de pe Wall Street", care amplifica valoarea actiunilor unei companii canadiene, anunta Bitdefender.

In doar o saptamana, valul de spam a marcat unul dintre cele mai puternice atacuri informatice de acest gen, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Volumul tranzactiilor a ajuns la peste 1,6 milioane de actiuni la doar cateva zile de la trimiterea in masa a mesajelor, un numar record inregistrat de compania canadiana in ultimele 6 luni, potrivit bursei americane de valori.

Valul de spam se propaga prin retele formate din mii de calculatoare infectate, localizate in tari precum Statele Unite, Spania, India, Australia, Franta, Germania, Marea Britanie, Romania si Coreea de Sud.

Bresa de securitate la bancomate: Cum reusesc hackerii sa scoata banii din aparate (Video)

Cum functioneaza?

Cunoscuta drept "pump and dump", acest tip de frauda a fost pus in scena in cel mai recent film al lui Leonardo di Caprio, "Lupul de pe Wall Street".

Pentru a castiga sume fabuloase in timp record, broker-ii atrag investitorii pretinzand ca anumite actiuni (nerentabile, tranzactionate pe sume mici) vor deveni foarte valoroase peste noapte. Odata incheiata tranzactionarea actiunilor supraevaluate, "lupii de pe Wall Street" vand actiunile, iar pretul acestora revine la valoarea reala si cei pacaliti pierd sume mari de bani.

Pentru a oferi credibilitate mesajelor, escrocii introduc link-uri catre site-uri legitime ale agentiilor si institutiilor de media precum Reuters, Bloomberg, Yahoo Finance, Market Watch sau bursa de valori Nasdaq.

"Escrocii utilizeaza o metoda extrem de rapida pentru a umfla artificial valorile actiunilor: e-mail-uri replicate in milioane de exemplare. Ca intotdeauna, succesul vine din numere impresionante, iar studiile noastre arata ca cel mai eficient mod de atac este printr-un val masiv de mesaje, care tintesc victimele cele mai credule", a declarat Adrian Miron, Bitdefender Senior Antispam Researcher.

Pentru a incita curiozitatea cititorului, subiectul mesajelor variaza si lasa loc interpretarilor. "Citeste asta imediat", "Craciunul a venit mai devreme, prietene", "Inca mai vrei asta?", "Scuze pentru raspunsul intarziat" sau "Esti gata pentru asta" sunt doar cateva exemple.

Iata cum suna unul dintre mesajele false promovate in campania de spam: "Vrei o investitie solida cu rezultate rapide? Cu totii vrem, si pentru prima data, iata un pont care chiar merita. Piata va exploda astazi, crede-ma pe cuvant. Va ajunge la 30 de centi pana la finalul zilei si peste 65 de centi pana la sfarsitul acestei luni. Trebuie sa actionezi repede".

Firma in cauza este Confederation Minerals Ltd. (CNRMF) din Canada, specializata in achizitionarea si dezvoltarea depozitelor minerale din America de Nord.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
#hackeri lupul wall street, #atac hackeri investitori bursa, #hackeri atac Romania , #hacker