Avertisment de la SRI: Atacurile pe Internet sunt in crestere in Romania

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 19:57
3997 citiri
Avertisment de la SRI: Atacurile pe Internet sunt in crestere in Romania
Foto: Hepta.ro

Directorul adjunct al Centrului National CYBERINT din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI), Gabriel Mazilu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca "in fiecare an, nivelul amenintarii cibernetice creste".

"Recunoastem public, in conferintele de presa, da, nivelul amenintarii cibernetice a crescut de la an la an, incepand din 2008, anul in care am inceput in mod institutional sa evaluam nivelul amenintarii cibernetice, an in care a fost constituit Centrul National CYBERINT in interiorul SRI. Practic, constatam ca, in fiecare an, nivelul amenintarii cibernetice creste. Aceasta crestere este una semnificativa si calitativa", a explicat Gabriel Mazilu, care a participat joi, la Sibiu, la Congresul International "Cybersecurity in Romania - platforma de dialog public-privat", unde au fost prezenti specialisti din 20 de tari.

Seful SRI, intalnire cu directorii CIA si FBI - ce riscuri de securitate reprezinta imigrantii

El a fost intrebat si daca statutul Romaniei de membru NATO a dus la cresterea atacurilor cibernetice asupra tarii noastre.

"Direct si indirect, Romania a fost tinta a acestor atacuri, pentru ca stim foarte bine ca au fost atacuri care au vizat Alianta. Nu vreau sa speculez, este evident ca toate evenimentele care au implicat NATO in ultimii ani au constituit subiect de interes pentru agresori, incercand sa inteleaga, sa culeaga informatii despre intentiile, deciziile si resursele pe care le are NATO pentru a gestiona diferite crize sau situatii la nivel global, avand in vedere rolul defensiv al Aliantei si, din acest punct de vedere, Romania si-a adus contributia de securitate la securitatea Aliantei in intregimea ei, ca si organizatie", a explicat acesta.

Smartphone-ul e raiul hackerilor: Numarul amenintarilor informatice, in crestere alarmanta

De ce au crescut atacurile hackerilor

Gabriel Mazilu s-a referit si la factorii care determina cresterea nivelului amenintarii cibernetice.

"Romania, datorita pozitionarii pe care o are, si aici ma refer la sistemul de aliante din care facem parte, calitatea de membru al Uniunii Europene, pozitia geostrategica in care suntem, toate evenimentele in care suntem parte sunt factori care determina cresterea nivelului amenintarii cibernetice. Din acest punct de vedere, Romania nu este o victima colaterala, ci este, alaturi de celelalte state europene, o tinta explicita a acestor atacuri", a precizat reprezentantul Centrului National CYBERINT.

Mazilu a mentionat patru tipuri de agresori cibernetici, precizand ca amenintarea reprezentata de actorii statali are "cel mai ridicat nivel de impact asupra securitatii nationale".

Hackerii dau navala in Romania si ataca la nivel inalt: Ce sa facem

"Nu avem o situatie statistica a acestor atacuri, pentru ca statistic nu reprezinta o cifra, o valoare relevanta. Relevanta este data de impactul asupra securitatii nationale. Din acest punct de vedere, nu cantitatea este importanta, ci calitatea acestor atacuri, calitatea este data de natura agresorilor. In cadrul conferintei, am enumerat patru tipuri de agresori: actorii statali, actorii provenind din mediul crimei organizate, extremistii (...) si teroristii, gruparile teroriste. (...) Amenintarea reprezentata de actorii statali are cel mai ridicat nivel de impact asupra securitatii nationale, in raport cu celelalte trei tipuri de actori. (...) Actorii statali afecteaza cel mai mult securitatea nationala a Romaniei. Pe locul doi sunt actorii din mediile criminalitatii organizate", a aratat Gabriel Mazilu.

Romania, tinta extremistilor si teroristilor?

Reprezentantul SRI a precizat, ca raspuns privind relevanta agresiunii cibernetice derulate de extremisti si teroristi, ca "in acest moment, aceasta amenintare are un nivel scazut, in raport cu securitatea nationala a Romaniei".

"Insa - a continuat Gabriel Mazilu - acordam o atentie dedicata acestor doua fenomene, acestor doua tipuri de actori, tocmai pentru a putea fi in masura sa intelegem evolutia fenomenului si sa putem anticipa momentul in care vor reprezenta o amenintare semnificativa pentru securitatea nationala a Romaniei. Nivelul lor tehnologic este, in acest moment, scazut si reusesc totusi sa fie vizibili in special in media, prin faptul ca inlocuiesc continutul legitim al site-urilor, fie al institutiilor, fie al firmelor private, fie al comunicatiilor, in general al media, cu mesaje, de regula, de factura religioasa.

In esenta, extremismul este un fenomen pe care il monitorizam cu atentie, dar, pe de alta parte, modul in care se manifesta prin afectarea continutului, disponibilitatii si integritatii informatiilor din infrastructurile cibernetice este o alta dimensiune care preocupa Serviciul Roman de Informatii", a spus directorul adjunct al Centrului National CYBERINT.

Nu da click! Un nou virus periculos ataca exclusiv clientii bancilor din Romania

Acesta da asigurari ca specialistii SRI reusesc sa depisteze atacurile cibernetice si ca Romania este foarte apreciata de partenerii externi in domeniul securitatii cibernetice.

"Reusim sa depistam atacurile cibernetice impotriva Romaniei si consideram ca Romania este, prin institutiile sale, competitiva in domeniul securitatii cibernetice", a declarat Gabriel Mazilu.

De ce nu exista o lege pentru securitatea cibernetica?

Reprezentantul Centrului National CYBERINT a semnalat insa absenta, in Romania, a unei legislatii specializate in domeniul securitatii cibernetice.

"Resimtim foarte mult lipsa unei legislatii specializate in domeniul securitatii cibernetice. Oricum ar arata ea, ar reusi sa determine o norma nationala care sa determine o actiune coerenta si sustinuta a tuturor institutiilor publice sau private din Romania. (...) Este un lucru pe care l-au descoperit foarte multe tari europene, care sunt la a doua sau a treia editie a legislatiei de securitate cibernetica nationala", a atras atentia Gabriel Mazilu.

El a mai precizat ca domeniile politic, militar si economic sunt vizate cu predilectie de atacurile cibernetice.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#atacuri hackeri Romania, #atacuri cibernetice Romania , #hacker