Ca sa nu mai aiba surprize de la hackerii rusi, Estonia isi muta serverele in Luxemburg

Sambata, 15 Iulie 2017, ora 22:55
6062 citiri
Ca sa nu mai aiba surprize de la hackerii rusi, Estonia isi muta serverele in Luxemburg
Foto: Hepta.ro

Estonia, considerata tara cea mai conectata din lume, a facut inca un pas in aceasta directie si a decis sa deschida in 2018, la Luxemburg, prima e-ambasada, in care sa pastreze baze de date, relateaza AFP.

Sala serverelor, foarte securizata, va gazdui informatii importante ale Guvernului eston, care vor ramane accesibile chiar daca sistemul de pe teritoriul national este inaccesibil.

"Securitatea datelor si securitatea cibernetica sunt de o importanta cruciala din punctul de vedere al increderii oamenilor si functionarii serviciilor", declara luna trecuta premierul eston Juri Ratas.

"Acest lucru face parte din ceea ce numim igiena digitala zilnica in societatile noastre tot mai digitalizate", a adaugat el, intr-o declaratie publicata dupa ce a semnat un acord cu omologul sau luxemburghez Xavier Bettel cu privire la stocarea datelor estone.

"Aceasta este prima ambasada de date din lume", a mai spus Ratas, a carui tara cu 1,3 milioane de locuitori a fost numita E-stonia, din cauza apetitului pentru noi tehnologii.

Dupa cele cinci decenii de ocupatie sovietica, in 1991, Estonia a optat pentru "hi-tech-ul de mare viteza" si se afla pe primul loc in acest domeniu intre tarile UE, la care a aderat in 2004.

Cea mai mare parte a serviciilor publice estone sunt accesibile pe un portal special, iar votul electronic a fost introdus in 2005.

Tallinnul gazduieste un centru NATO de aparare cibernetica, prin care experti din Europa de Vest si America de Nord cauta sa garanteze securitatea celor 29 de membri ai Aliantei Nord-Atlantice.

Masuri de siguranta extraordinare, dupa ce au fost atacati

Estonia cunoaste subiectul, dupa ce, intr-o perioada de tensiuni cu Moscova, in 2007, a fost tinta unui puternic atac cibernetic atribuit unor hackeri rusi. Kremlinul a negat orice implicare in acest caz.

Atacul a durat doua saptamani, iar multe site-uri au fost blocate, inclusiv ale Parlamentului, bancilor, ministerelor, ziarelor si posturilor de televiziune.

Un an mai tarziu, un centru de aparare cibernetica intra in serviciu la Tallinn.

In 2014, Estonia a inceput sa foloseasca servicii internationale de cloud, pentru a salva date ale Guvernului, iar tara s-a aliat cu Microsoft pentru a-si stoca gazeta oficiala.

Ambasada de date de la Luxemburg urmeaza sa stocheze informatii cu privire la impozite, fondul funciar, intreprinderi, documente de identitate, pensii, legislatia si recensaminte.

"Ambasada virtuala are ca scop sa garanteze continuitatea digitala a tarii, capacitatea de a activa sistemele atunci cand este necesar si de accesa date ale unor versiuni stocate in exterior", a declarat Emilie Toomela, o purtatoare de cuvant a Ministrului Economiei si Comunicatiilor.

"In vederea acestui lucru, Estonia are nevoie de servere suplimentare, care este necesar sa fie intru totul controlate de Estonia, ceea ce inseamna ca ele este necesar sa beneficieze de aceleasi clauze ca ambasadele obisnuite (de exemplu extrateritorialitatea), dar trebuie sa fie situate in afara tarii", a spus ea.

Aceasta tara baltica are un consulat la Luxemburg, insa ambasadorul sau in aceasta tara are resedinta la Bruxelles.

E-ambasada nu va avea legatura cu cea de la Bruxelles si nici personal la fata locului.

"Luxemburgul a fost ales pentru ca detine banci de date apartinand statului certificate Tier 4 (cel mai inalt nivel de garantie, cu o disponibilitate de 99,9%), care nu exista in Estonia, dar si pentru ca Luxemburgul este pregatit sa le ofere datelor si sistemelor estone privilegii diplomatice", a mai precizat purtatoarea de cuvant.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#ambasada electronica Estonia, #Estonia servere Luxemburg , #hacker