Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce au patit oamenii din spatele celor mai uluitoare infractiuni cibernetice

Duminica, 10 Noiembrie 2013, ora 18:08
4070 citiri
Ce au patit oamenii din spatele celor mai uluitoare infractiuni cibernetice
Foto: BBC

Costurile pentru economie ale spionajului cibernetic si ale infractiunilor pe Internet sunt cuprinse intre 300 de miliarde de dolari si 1 trilion de dolari, potrivit unui raport din iulie 2013 al Centrului pentru Studii Strategice si Internationale.

Cifra exacta este greu de stabilit, in conditiile in care unele companii isi ascund pierderile, iar in alte cazuri acestea sunt greu de identificat, potrivit CNBC.

In timp ce infractiunile cibernetice provoaca pierderi de miliarde de dolari firmelor si consumatorilor, comiterea acestora presupune cheltuieli foarte mici si nu necesita prea multa experienta.

Hackerul romanul acuzat ca a spart serverele NASA, arestat in Slovenia (Video)

Acestia sunt cativa dintre cei mai cunoscuti infractori cibernetici, care au furat milioane de dolari si au reusit sa compromita sisteme considerate sigure de experti:

Jeanson James Ancheta

A renuntat la liceu, iar la 20 de ani, in 2006 a fost condamnat pentru ca virusat mii de computere, inclusiv unele ale Departamentului Apararii, si a preluat controlul asupra acestora. Ancheta a vandut accesul la calculatoarele atacate si altor hackeri.

Sentinta primita, de 57 de luni in inchisoarea federala, a fost cea mai lunga sentinta la acea vreme pentru acest tip de infractiune.

Max Butler

Inainte de a deveni hacker, Butler a ocupat postul de consultant in securitate informatica in cadrul FBI.

A fost condamnat in 2009 pentru frauda in domeniul comunicatiilor si furtul a aproape 2 milioane de numere de carduri de credit, cu care a facut tranzactii frauduloase de 86 de milioane de dolari. Urmeaza sa fie eliberat dintr-o inchisoare de securitate medie din Fort Dix, New Jersey, in 2019.

Michael Demon Calce

In 2000, elevul de liceu in varsta de 16 ani a utilizat o retea de tip botnet pentru a lansa cel mai mare atac de negare de serviciu (DDoS - distributed denial of service), avand ca tinta site-uri mari precum Amazon.com sau eBay. A fost arestat si a pledat vinovat la 55 din cele 65 de capete de acuzare ce i-au fost aduse.

Avand in vedere varsta pe care o avea la acea data, a fost condamant la sase luni intr-un centru de detentie si amendat cu mai putin de 200 de dolari. Pagubele produse site-urilor atacate sunt estimate la 1,8 miliarde de dolari.

Albert Gonzalez

Gonzalez fost arestat in 2003 pentru ca folosea carduri false pentru a retrage bani de la bancomat si a devenit informator al autoritatilor, insa nu a renuntat la activitatile sale ilegale.

El a furat aproximativ 140 de milioane de numere de carduri de debit si de credit de la clienti ai Barnes&Noble, Sports Authority si ai multor alte magazine mari.

A fost prins in 2008, procurorul care s-a ocupat de acest caz numindu-l "cel mai mare si mai complex caz de furt de identitate din SUA". In prezent, Gonzalez este incarcerat intr-o inchisoare de securitate medie din Milan, Michigan, si urmeaza sa fie eliberat in octombrie 2025.

Telefonul tau este in pericol - Ce pot face hackerii fara sa stii

Adrian Lamo

Cunoscut ca "hackerul fara casa", Lamo a accesat din Internet caffe-uri bazele de date ale unor companii precum AOL, Microsoft si WorldCom. In 2002, el a atacat serverele publicatiei The New York Times, cauzand acesteia pierderi estimate de FBI la 300.000 de dolari.

A fost condamnat la 6 luni de inchisoare, pe care le-a efectuat la resedinta sa, si amendat cu 64.900 de dolari.

In 2010, el l-a denuntat autoritatilor americane pe militarul Bradley Manning pentru ca a trimis WikiLeaks documente americane confidentiale despre razboaiele din Irak si Afganistan.

Jeffrey Lee Parson

Microsoft i-a rasplatit pe hackerii care au gasit probleme la Internet Explorer

Este cel care in 2003 a creat o versiune a virusului Blaster, care ar fi infectat peste 48.000 de calculatoare care foloseau programe de operare de la Microsoft. Pagubele au fost estimate la mai mult de 1 milion de dolari, iar Parson a fost condamnat la 18 luni de inchisoare.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#hackeri celebri, #infractiuni Internet, #virusi calculator, #furt date internet, #hackeri furt internet , #hacker
Comentarii
Poza MatusaTamara
MatusaTamara
rank 5
Sa le uram la toti un calduros: